Tytus Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Czesc Czy przyczepa ciezarowa laweta DMC 1850kg musi posiadac tablice wyrozniace??? Policjant zatrzymal DR w lawecie ktora przegladalem pol roku temu. W mojej glowie cos szumi ze przepis dotyczy pojazdow pow 8m lub 12t Cytuj
mirek.g Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 I zespołu pojazdow pow 8 m,a raczej pojazd z lawetą przekracza. Cytuj
kowal Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 DZ U. nr 47 poz.242 z dnia 21 lutego 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia 6) § 42 otrzymuje brzmienie: "§ 42. 1. Samochody ciężarowe i specjalne, których dopuszczalna masa całkowita przekracza 7,5 tony, z wyłączeniem ciągnika siodłowego, oraz przyczepy, w tym naczepy, których długość włącznie z dyszlem przekracza 8 m lub których dopuszczalna masa całkowita przekracza 10 ton, oznacza się z tyłu w sposób określony w załączniku nr 10 do rozporządzenia. 2. Oznakowanie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się również do autobusu przegubowego klasy II i III określonej w przepisach o homologacji pojazdów. 3. Oznakowania, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w § 44."; Cytuj
Tytus Napisano 5 Sierpień 2011 Autor Napisano 5 Sierpień 2011 "§ 42. 1. Samochody ciężarowe i specjalne, których dopuszczalna masa całkowita przekracza 7,5 tony, z wyłączeniem ciągnika siodłowego, oraz przyczepy, w tym naczepy, których długość włącznie z dyszlem przekracza 8 m lub których dopuszczalna masa całkowita przekracza 10 ton, oznacza się z tyłu w sposób określony w załączniku nr 10 do rozporządzenia. Przyczepa/naczepa pow 8 m a nie caly zespół. Czy dobrze kombinuje??? Bo wlasnie zespol byl mierzony i mial ponad 8 m, ale skad ja na OBT mam wiedziec czy bedzie to ciagane malym fiatem czy Iveco Maxi??? Cytuj
DARIO64 Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Przyczepa/naczepa pow 8 m a nie caly zespół. Czy dobrze kombinuje??? Dobrze kombinujesz ,4 kwietnia weszły w życie zmiany. Cytuj
mirek.g Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Zobaczcie ,że ma znaczenie data pierwszej rejestracji ,rejestrowane po 31.03.2011 Cytuj
DARIO64 Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Zobaczcie ,że ma znaczenie data pierwszej rejestracji Trzeba też zwrócić uwagę na pozostałą część zapisu a w odniesieniu do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 kwietnia 2011r. stosuje się od dnia 1 lipca 2011 r .Okres przejściowy już się skończył. Cytuj
rafi1979 Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 czyli na dzień dzisiejszy tylko jezeli sama przyczepa przekracza 8 m ? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 czyli na dzień dzisiejszy tylko jezeli sama przyczepa przekracza 8 m ? dokładnie oraz Uwaga, bo już była taka afera ,,, Lub Dmc przekracza 10 ton, czyli nie musi przekraczać z dyszlem 8 m ,,, Cytuj
marbie Napisano 17 Wrzesień 2011 Napisano 17 Wrzesień 2011 Bo wlasnie zespol byl mierzony i mial ponad 8 m, ale skad ja na OBT mam wiedziec czy bedzie to ciagane malym fiatem czy Iveco Maxi??? No i własnie, my robimy okresowe danego pojazdu, a nie zespołu pojazdów. To kierowca też powinien znać PORD i stosować się do tego. Cytuj
Tytus Napisano 17 Wrzesień 2011 Autor Napisano 17 Wrzesień 2011 No i własnie, my robimy okresowe danego pojazdu, a nie zespołu pojazdów. To kierowca też powinien znać PORD i stosować się do tego. A tym bardziej funkcjonariusz - zanim zabierze DR. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi