Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc

Czy przyczepa ciezarowa laweta DMC 1850kg musi posiadac tablice wyrozniace???

Policjant zatrzymal DR w lawecie ktora przegladalem pol roku temu.

W mojej glowie cos szumi ze przepis dotyczy pojazdow pow 8m lub 12t

Napisano

I zespołu pojazdow pow 8 m,a raczej pojazd z lawetą przekracza.

Napisano

DZ U. nr 47 poz.242 z dnia 21 lutego 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

6) § 42 otrzymuje brzmienie:

"§ 42. 1. Samochody ciężarowe i specjalne, których dopuszczalna masa całkowita przekracza 7,5 tony, z wyłączeniem ciągnika siodłowego, oraz przyczepy, w tym naczepy, których długość włącznie z dyszlem przekracza 8 m lub których dopuszczalna masa całkowita przekracza 10 ton, oznacza się z tyłu w sposób określony w załączniku nr 10 do rozporządzenia.

2. Oznakowanie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się również do autobusu przegubowego klasy II i III określonej w przepisach o homologacji pojazdów.

3. Oznakowania, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się do pojazdów, o których mowa w § 44.";

Napisano
"§ 42. 1. Samochody ciężarowe i specjalne, których dopuszczalna masa całkowita przekracza 7,5 tony, z wyłączeniem ciągnika siodłowego, oraz przyczepy, w tym naczepy, których długość włącznie z dyszlem przekracza 8 m lub których dopuszczalna masa całkowita przekracza 10 ton, oznacza się z tyłu w sposób określony w załączniku nr 10 do rozporządzenia.

Przyczepa/naczepa pow 8 m a nie caly zespół. Czy dobrze kombinuje???

Bo wlasnie zespol byl mierzony i mial ponad 8 m, ale skad ja na OBT mam wiedziec czy bedzie to ciagane malym fiatem czy Iveco Maxi???

Napisano
Przyczepa/naczepa pow 8 m a nie caly zespół. Czy dobrze kombinuje???

Dobrze kombinujesz ,4 kwietnia weszły w życie zmiany.

Napisano

Zobaczcie ,że ma znaczenie data pierwszej rejestracji ,rejestrowane po 31.03.2011

Napisano
Zobaczcie ,że ma znaczenie data pierwszej rejestracji

Trzeba też zwrócić uwagę na pozostałą część zapisu

a w odniesieniu do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 kwietnia 2011

r. stosuje się od dnia 1 lipca 2011 r

.

Okres przejściowy już się skończył.

• 3 weeks later...
Napisano

czyli na dzień dzisiejszy tylko jezeli sama przyczepa przekracza 8 m ?

Napisano
czyli na dzień dzisiejszy tylko jezeli sama przyczepa przekracza 8 m ?

dokładnie oraz Uwaga, bo już była taka afera ,,,

Lub Dmc przekracza 10 ton, czyli nie musi przekraczać z dyszlem 8 m ,,,

• 4 weeks later...
Napisano

Bo wlasnie zespol byl mierzony i mial ponad 8 m, ale skad ja na OBT mam wiedziec czy bedzie to ciagane malym fiatem czy Iveco Maxi???

No i własnie, my robimy okresowe danego pojazdu, a nie zespołu pojazdów. To kierowca też powinien znać PORD i stosować się do tego.

Napisano

No i własnie, my robimy okresowe danego pojazdu, a nie zespołu pojazdów. To kierowca też powinien znać PORD i stosować się do tego.

A tym bardziej funkcjonariusz - zanim zabierze DR.