pietrek_k Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 Mam prośbę żeby nie żałować miejsca /ilości znaków/ w pozycjach katalogów np. marek i typów gdyż nie zmieścił mi się typ MEGANE COUPE/CABRIOLet i zostawiłem MEGANE COUPE/CABRIO.
Psuj Napisano 27 Wrzesień 2011 Napisano 27 Wrzesień 2011 nie zmieścił mi się To pisz marka - RENAULT model - MEGANE Po kiego grzyba sam sobie śmiecisz w katalogu dopisując bzdurne modele? Model jest MEGANE i koniec i kropka. Potem jak przeglądam katalog to widzę takie kwiatki jak np VOLKSWAGEN TRANSPORTER MULTIVAN 2.5 TDI SPORT, albo RENAULT MEGANE COUPE CABRIO 1.9 DCI Oszaleć można... Piszemy MARKA i MODEL np OPEL VECTRA MERCEDES SPRINTER AUDI A6 VOLVO 850 SKODA OCTAVIA i nic więcej "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
pietrek_k Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Napisano 28 Wrzesień 2011 Tylko po kiego grzyba tak piszą WK w PC i DR a jak wystawiam zaświadczenie to się czepiają że mam inaczej jak oni i cofają klienta na poprawę zaświadczenia? I po kiego grzyba tak widnieje w katalogu ITS? Już sam nie wiem kogo słuchać???
Psuj Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Tylko po kiego grzyba tak piszą WK w PC i DR Bo jakiś nawiedzony diagnosta tak napisał na pierwszym badaniu. Jakoś z nowymi autami nie ma takiego problemu, jest tylko model bez udziwnień. "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Nie masz racji Psuj To nie zawsze wina nawiedzonego diagnosty czy pracownika WK. Rzeczywiście jest tendencja taka, że powinno się wpisywać krótko i na temat, czyli: VOLKSWAGEN GOLF (i sam za tym jestem) a nie: VOLKSWAGEN GOLF 1.6i 16V PLUS..... i c tam jeszcze Ale... Niestety nie wszyscy producenci się do tego stosują i np. koncern PSA (ale i inne) zarzucają nas całą gamą oznaczeń typy CITROEN C4 1.4HDI PRULIEL i coś tam jeszcze. I tak jest to ujęte w homologacji, tak jest w katalogu ITS i inaczej nie można tego w DR ująć...
pietrek_k Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Napisano 28 Wrzesień 2011 No i właśnie oto chodzi, skoro tak jest w homo i katalogu ITS naszej "biblii" danych technicznych to dlatego ktoś tak napisał w DR i ja starałem się potwierdzić w zaśw. z Badania. Ale jeżeli chodzi o wstawianie dod. oznaczeń typu 1.9 HDi itp. to jestem przeciw bo wymieni np. silnik na 1.6 i wtedy niezgodność modelu i wymiana DR i niestety często bo prawie za każdym OBT muszę korygować /usuwać/ te dodatki w katalogu STACJI. Bo powiem że posiadam program od ok 6m-cy i sam tam nic nie dodawałem prócz kilku modeli, których nie było.
Marek1 Napisano 29 Wrzesień 2011 Napisano 29 Wrzesień 2011 No i właśnie oto chodzi, skoro tak jest w homo i katalogu ITS naszej "biblii" danych technicznych to dlatego ktoś tak napisał w DR i ja starałem się potwierdzić w zaśw. z Badania. Ale jeżeli chodzi o wstawianie dod. oznaczeń typu 1.9 HDi itp. to jestem przeciw bo wymieni np. silnik na 1.6 i wtedy niezgodność modelu i wymiana DR i niestety często bo prawie za każdym OBT muszę korygować /usuwać/ te dodatki w katalogu STACJI. Bo powiem że posiadam program od ok 6m-cy i sam tam nic nie dodawałem prócz kilku modeli, których nie było. Jesli chcesz to rozstrzygnąć to nie łam sobie głowy. Pisz dokłanie tak jak jest w dowodzie i niedociekaj dlaczego tam tak jest, chyba, że są to "oczywiste pomyłki" to wtedy wymagają sprostowania. Zdarzyło mi się, że klient wrócił z zaświadczeniem bo "nie było tak jak w dowodzie" i pani w WK się literki/cyferki nie zgadzały. Więc najlepiej jest pisać tak jak w dowodzie bo jeśli coś zmieniasz to zawsze możesz się z tego niepotrzebnie tumaczyć a po co Ci to... A tak jak ma być to pisz w DIP-ie przy I OBT...
abcs Napisano 30 Wrzesień 2011 Napisano 30 Wrzesień 2011 Z tym badaniem okresowym po raz pierwszy to nie jest takie oczywiste bo na przykład będziesz miał dokument ze Stanów na którym model pojazdu będzie ograniczony do trzech znaków i co podasz- marka: Daimler, model: Spr? Albo motocykle: marka Honda, model GL1.
Marek1 Napisano 30 Wrzesień 2011 Napisano 30 Wrzesień 2011 Z tym badaniem okresowym po raz pierwszy to nie jest takie oczywiste bo na przykład będziesz miał dokument ze Stanów na którym model pojazdu będzie ograniczony do trzech znaków i co podasz- marka: Daimler, model: Spr? Albo motocykle: marka Honda, model GL1. Bardziej mi chodzi o to, że z DR pojazdu zrejestrowanego w kraju pisz tak jak tam jest. Jesli chodzi o I-OBT to masz większe pole manewru. Możesz wstawić nazwę handlową modelu np. marka: Honda / typ GL.1 / model Gold Wing
Psuj Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 bo na przykład będziesz miał dokument ze Stanów Po co tak daleko? A niemiecki brief? Gdzie tam model? "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Marek1 Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 bo na przykład będziesz miał dokument ze Stanów Po co tak daleko? A niemiecki brief? Gdzie tam model? To jakiś problem Dokumenty pojazdu to nie są jedyne mozliwości ustalenia innych danych pojazdu, w tym możliwe jest odczytanie nazwy modelu bezpośrednio z pojazdu.
abcs Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Bardziej mi chodzi o to, że z DR pojazdu zrejestrowanego w kraju pisz tak jak tam jest.Jesli chodzi o I-OBT to masz większe pole manewru. Sorry! Źle Cię zrozumiałem
scob Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Panowie diagności: marka: Audi model: A6 wersja: Avant 3.2 TFSI Quattro S-line limited 30years of quattro anniversary version Przegiąłem z wersją Po to jest trzecie pole w formatkach danych pojazdu u nas Wilk syty i owca cała. Jeśli ktoś życzy sobie pisać te wszystkie ozdobniki - to pisze. Na zaświadczeniu i w rejestrze się pięknie wydrukują po marce i modelu, ale w bazie i katalogach będzie porządnie, jak iso przykazało: "A6".
blakop Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Pole wersja/wariant dotyczy oznaczeń homologacyjnych i co za tym idzie jest związane z definicjami ustawowymi tych określeń. Zazwyczaj jest to ciąg liter i znaków nie znaczących nic dla właściciela, a mających jedynie znaczenie katalogowe. Dowolność opisu w tym polu nie wchodzi w grę...
Rekomendowane odpowiedzi