Nowicjusz Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Witam. Mam zapytanie - jeśli jest sam budynek SKP czy musi mieć wydzielone osobne pomieszczenie dla sprężarki czy sprężarka może stać gdzieś w na powierzchni pomocniczej na stacji. Szukam przepisów jak to ma być ale nie zabardzo jest to opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 może być na stacji , ale powinna mieć instalację zamontowana na ścianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 może być na stacji lepiej w oddzielnym pomieszczeniu bo podczas pracy sporo hałasuje a odpowiednie przepisy określają dopuszczalne decybele [ Dodano: 22-10-2011, 11:25 ] Rozporządzenie Ministra Środowiska z 2007 r. w sprawie dopuszczalnych poziomów hałasu w środowisku – gdzie podane są dopuszczalne poziomy hałasu w zależności od rodzaju terenu; Dz.U. 2007 nr 120 poz. 826 PN-87/B-02151/02 – Akustyka budowlana. Ochrona przed hałasem pomieszczeń w budynkach – gdzie podane są dopuszczalne wartości poziomu dźwięku w pomieszczeniach przeznaczonych do przebywania ludzi; Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 stycznia 2002 r. w sprawie wartości progowych poziomów hałasu – gdzie podane są wartości progowe poziomu hałasu; Dz.U. 2002 nr 8 poz. 81 Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 listopada 2002 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy – gdzie podane są wartości NDN hałasu na stanowiskach pracy Dz.U. 2002 nr 217 poz. 1833 zmiany Dz.U. 2005 nr 212 poz. 1769 2005.11.12 Dz.U. 2007 nr 161 poz. 1142 2007.09.21 Dz.U. 2009 nr 105 poz. 873 2009.07.17 Dz.U. 2010 nr 141 poz. 950 2010.08.21 hałas jako jeden z parametrółw urządzeń sprężarkowych.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK GUZ Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Też wydaje mi się że powinna być w oddzielnym pomieszczeniu i nie tylko o hałas chodzi ale i o bezpieczeństwo w razie choćby rozerwania zbiornika(wiem że to prawie niemożliwe ale zawsze zdarzyć się może) a ponadto wez i pracuj przy włączonej sprężarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurek777 Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 to że powinna byc w pomieszczeniu to wiem , ale moze być na stacji też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACEK GUZ Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Jeżeli będzie wydzielone pomieszczenie na stacji to jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcs Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Ja pracowałem na stacjach w których sprężarka była na hali ze stanowiskiem kontrolnym, od dwóch miesięcy pracuję na stacji gdzie sprężarka jest w osobnym pomieszczeniu. Bezcenne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariuszd Napisano 2 Czerwiec Share Napisano 2 Czerwiec Witam Podepnę się pod temat. U nas padła sprężarka (nie opłaca się naprawiać) szefostwo chce zakupić jakąś małą tylko na SKP (niestety będzie stała na stanowisku ). Teraz mam pytanie Jaka powinna być duża - stacja podstawowa , sprężarka do pompowania opon i szarpaka . Chodzi mi o pojemność . Może macie jakieś doświadczenie w tych sprawach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 2 Czerwiec Share Napisano 2 Czerwiec Pytać specjalistów od szarpaków, no żeby z szarpnięciami wydoliła. Ja bym wstawił ciut większą od najtańszej na świecie, żeby trzymała ciśnienie, a nie non-stop hałas robiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariuszd Napisano 2 Czerwiec Share Napisano 2 Czerwiec Dzięki tak tez zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 2 Czerwiec Share Napisano 2 Czerwiec 6 godzin temu, Mariuszd napisał: Chodzi mi o pojemność Dobrze policzcie ciśnienie do pojemności aby nie wpaść pod dozór - bo dojdzie następne pod dozorowe urządzenie na SKP. Ogólnie mały kompresor na SKP do kół a duży gdzieś na zewnątrz do szarpaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi