Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

geometria kół - egzamin praktyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak na egzaminie praktycznym odpowiedziec na pytanie: "Jak sprawdzić geometrię kół?"

Napisano
jak na egzaminie praktycznym odpowiedziec na pytanie: "Jak sprawdzić geometrię kół?"

zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia? Takie trochę bez sensu pytanie, bo każdy przyrząd ma inną procedurę pomiaru, no może nie każdy ale jest parę metod pomiarowych różniących sie diametralnie...

Napisano

W geometrii są wartości: kąt pochylenia kół, kąt pochylenia sworznia zwrotnicy, kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy oraz zbieżność kół.

Jeżeli ustawienie kół jest niewłaściwe, następuje wówczas szybkie, nierównomierne zużywanie się ogumienia. Pochylenie i kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy decyduje natomiast o stabilności samochodu w czasie jazdy, wpływa na jego sterowalność. Nieprawidłowe wyprzedzenie sworznia zwrotnicy powoduje niestabilność auta w czasie jazdy. Właściwa zbieżność kół zapewnia uniknięcie poślizgu bocznego, poprawia w ogóle stabilność kierowania oraz zapobiega nadmiernemu zużyciu ogumienia.

Co do egzaminu praktycznego to jak napisał Psuj, wszystko zalży od przyżądu którym sie posługuje. Najwazniejszą żeczą w wykonaniu jest kompesacja koła. Jest to temat dosyć rozległy, nawet były pisane prace magisterskie . Bez praktyki to będzie cięzko :)

Napisano
Bez praktyki to będzie cięzko

Niestety ale luk, -ma rację a wiem to sam po sobie....

Napisano

Ja miałem właśnie takie pytanie na egzaminie. Właściwie samego pomiaru nie wykonywałem ponieważ pierwsze co powiedziałem to że nie znam przyrządu i musiałbym się zapoznać z instrukcja obsługi , egzaminator nalegał jednak żeby wykonywać pomiar ,wiec chciałem podnieść autobus aby dokonać kompensacji bicia tarczy koła , na to usłyszałem tekst " a kto by tu teraz takiego smoka podnosił,nie ma na to czasu proszę robić dalej pomijając tą czynność" Więc ja grzecznie odpowiedziałem że w takim razie cały pomiar będzie o kant d......y i proponuje porozmawiać o tej geometrii niż ja wykonywać.Usłyszałem kilka pytań odnośnie kolejności wykonywania poszczególnych pomiarów, pytanie co rozumie przez kąt pochylenia ujemny a co przez kąt dodatni.Można powiedzieć że po 10 minutach było już po wszystkim oczywiście pozytywnie.