w0cinu Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Proszę o rozwianie moich wątpliwości dotyczących następującego faktu: Na badanie skierowane przez organ kontroli ruchu drogowego przyjeżdża pojazd ADR. W pokwitowaniu dowodu rejestracyjnego usterki: - niesprawny (podejrzenie niesprawności) zwalniacz - niesprawny (podejrzenie niesprawności) ABS - niesprawny (podejrzenie niesprawności) ogranicznik prędkości wg mnie: 1. identyfikacja 2. sprawdzenie (oględziny wymienionych w zaświadczeniu usterek wg dz.u.155 1-10 +dokumenty z serwisu o sprawności: -zwalniacza ( bo jak mam sprawdzić 30km/h przez 6km na 7% spadku) - ogranicznik prędkości ( jak sprawdzić czy blokuje na 90km/h) Abs można sprawdzić poprzez kontrolkę abs - czy gaśnie proszę o ocenę mojego toku rozumowania bo niedługo egzamin i już sie w głowie miesza. jeśli już był podobny temat proszę o łagodny wymiar kary. P.S. jeśli DMC adr np.12t to zwalniacz i abs nie dotyczy. a co w przypadku jeśli może ciągnąć przyczepę np.10t i DMC zestawu 22t to wtedy wymagamy?? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 P.S. jeśli DMC adr np.12t to zwalniacz i abs nie dotyczy. a co w przypadku jeśli może ciągnąć przyczepę np.10t i DMC zestawu 22t to wtedy wymagamy?? To w takim przypadku także.Poj sam.ABS kat 1 a przyczepy kat.A-Jeśli jest POWYŻEJ 10t Cytuj
w0cinu Napisano 20 Grudzień 2011 Autor Napisano 20 Grudzień 2011 ok, nieszczesne 10t. Powiedzmy ze przyczepa ma 12t. Wiec wymagamy dla pojazdu zwalniacz i abs plus abs przyczepy? Cytuj
DARIO64 Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Na badanie skierowane przez organ kontroli ruchu drogowego przyjeżdża pojazd ADR.W pokwitowaniu dowodu rejestracyjnego usterki: - niesprawny (podejrzenie niesprawności) zwalniacz - niesprawny (podejrzenie niesprawności) ABS - niesprawny (podejrzenie niesprawności) ogranicznik prędkości wg mnie: 1. identyfikacja 2. sprawdzenie (oględziny wymienionych w zaświadczeniu usterek wg dz.u.155 1-10 +dokumenty z serwisu o sprawności: Bez wnikania w dmc i takie tam inne ,jeżeli pojazd jest wyposażony w te układy ,to ma je mieć sprawne i tyle . Tyle bym zrobił co napisałeś. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 21 Grudzień 2011 Napisano 21 Grudzień 2011 ok, nieszczesne 10t. Powiedzmy ze przyczepa ma 12t. Wiec wymagamy dla pojazdu zwalniacz i abs plus abs przyczepy? Tak Cytuj
mik8181 Napisano 14 Styczeń 2012 Napisano 14 Styczeń 2012 ale jezeli pojazd jest wypoizsazony w zwalniacz i ABS to bez wzgladu na to czy on go musio miec czy nie to ma to dzialc:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi