Skocz do zawartości

dzik 2, pojazd wolnobieżny czy sam?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

mam pytanie dotyczące pojazdu Dzik 2, chodzi o ciągnik jednoosiowy a nie glebogryzarkę.

Jak traktowany jest taki pojazd, wolnobieżny czy ciągnik rolniczy? Powinien mieć dowód rejestracyjny? A co jeżeli posiada dorobioną przednią oś, wtedy będzie to ciągnik rolniczy typu Sam?

Napisano
Witam wszystkich,

mam pytanie dotyczące pojazdu Dzik 2, chodzi o ciągnik jednoosiowy a nie glebogryzarkę.

Jak traktowany jest taki pojazd, wolnobieżny czy ciągnik rolniczy? Powinien mieć dowód rejestracyjny? A co jeżeli posiada dorobioną przednią oś, wtedy będzie to ciągnik rolniczy typu Sam?

Czy to aby nie: zabytkowy? :lol:

a tak na poważnie to jeżeli konstrukcyjnie nie przekracza 25km/h to jest pojazdem wolnobieżnym oczywiście gdy jest pojazdem transportowym a nie ciągnikiem rolniczym.

Napisano

konstrukcyjnie wg instrukcji wyciąga ok 17km/h, pytanie jaka jest podstawa żeby zakwalifikować go jako wolnobieżny? Zrobić przegląd? A co z dzikiem 2 który ma dorobione przednie koła, też wolnobieżny, czy już rejestracja jako ciągnik rolniczy typu sam o masie do 1,5 tony?

Napisano

00000141148.jpg

jaka jest podstawa żeby zakwalifikować go jako wolnobieżny?

Prawo o Ruchu Drogowym

Zrobić przegląd?

Nie podlega badaniom technicznym

A co z dzikiem 2 który ma dorobione przednie koła,

gallery_106_76_180528.jpg

A co ? większa ilość kół to większa prędkość?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Kolego Psuj, właśnie o takie cudaki mi chodzi.

Czyli żeby legalnie nimi się poruszać wystarczy że wykupię OC i w razie kontroli obstaje że to wolnobieżny czy muszę mieć jakieś zaświadczenie? Np od diagnosty czy WK?

[ Dodano: 22-12-2011, 10:42 ]

no i kwestia czemu wolnobieżny a nie ciągnik rolniczy? Z tego co się orientuje to dwie oddzielne kategorie pojazdów.

Pomoże ktoś w rozwiązaniu tego dylematu?

[ Dodano: 04-01-2012, 09:48 ]

??

[ Dodano: 22-01-2012, 17:10 ]

czy ktoś pomoże w rozwiązaniu problemu?