Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Wzrosną składki OC?!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż „w błyskawicznym tempie wzrastają wypłaty odszkodowań za szkody wyrządzone przez naszych kierowców w trakcie zagranicznych podróży”. Według Gazety Prawnej wzrost ten wynosi 30 proc., a średnia wypłata to 4 tys. euro. Tymczasem od wejścia do UE nie wykupujemy już Zielonej Karty (z wyjątkiem krajów nie należących do UE), przeto odszkodowania wypłacane są z ogólnej puli składek OC.

4340c93545466.jpeg

Poza tym, twierdzą ubezpieczyciele, od wejścia w europejskie struktury składki wzrosły tylko w niektórych firmach, a koszt likwidacji szkód rośnie stale i szybko. W 2004 r. składki wzrosły o 8 proc., a suma odszkodowań o 10 proc., więc „pogorszy się rentowność działalności Fot. Mikołaj Suchan ubezpieczeniowej”. Ponieważ rentowność pogorszyć się nie może, więc żeby było sprawiedliwie w plecy dostaną kierowcy, czyli my wszyscy.

Rozszlochaliśmy się nad ciężką dolą towarzystw asekuracyjnych w naszym kraju (ani chybi pracownikom obniżą pobory, albo i dokonają redukcji personelu), gdy dotarła do nas informacja, która spowodowała, że otarliśmy gorzkie łzy.

Oto Towarzystwo Ubezpieczeń i Reasekuracji Warta osiągnęło w I półroczu tego roku 63,3 mln zł zysku (w I półroczu roku 2004 - 49,5 mln zł). Wzrost zysku wyniósł więc blisko 28 proc.! Wartość zebranych składek po dwóch kwartałach wyniosła 1,12 mld zł w porównaniu z 987,2 mln zł zebranych rok wcześniej (wzrost o ok. 13 proc.). Przychody z lokat zamknęły się kwotą 49,3 mln zł. Rok wcześniej wyniosły 32,2 mln zł (wzrost o 53 procent).

No to chyba nie jest tak tragicznie?

Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, że jedne ubezpieczenia przynoszą większy zysk, inne mniejszy, być może na niektórych się traci. Ale tak to już jest w biznesie, a zysk udziałowców WARTY wydaje się całkiem przyzwoity.

Przeto, jeżeli inne firmy ubezpieczeniowe są w gorszej kondycji finansowej, niech zajrzą w bilans WARTY, żeby się dowiedzieć jak wyjść na swoje.

A nie do naszych portfeli, w których widać dno.

Źródło: motofakty.pl

Napisano

Do czasu, kochany, do czasu to każdy z nas jest zadowolony ze swojego ubezpieczyciela ...

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano
:D właśnie dzisiaj dostałem kasiorkę za zderzak od mondka z jakiejś śmiesznej ubezpieczalni kojarzącej się z KOREĄ , DWA miesiące czekałem,to jest szczyt ... :evil:
Napisano

Moim skromnym zdaniem wyrażę się tak: opłatą OC powinien być obarczony kierowca a nie pojazd. :D

Napisano
opłatą OC powinien być obarczony kierowca

Też tak uważam. Każdy powinien mieć osobiste ubezpieczenie komunikacyjne.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Bardzo dobry pomysł. Tylko jak wyegzekwować opłacanie składek, szczególnie od pieszych ? Chyba razem z podatkiem, obowiązkowo. Ale jak to miałoby się do standardów demokracji ? :roll:

Napisano
Tylko jak wyegzekwować opłacanie składek, szczególnie od pieszych

Pieszy może ale nie musi mieć składki.

Ale jak to miałoby się do standardów demokracji ?

W stanach i kanadzie to jest normalne, nie ubezpieczasz auta tylko siebie i nikt nie doszukuje się łamania demokracji. Chcesz jeździć - ubezpiecz się , taka zasada.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Chcesz jeździć - ubezpiecz się , taka zasada

U nas tez tak jest-chcesz jeżdzić ubezpiecz samochód :) A tak powaznie to my mamy jeszcze NW.Ale zgadzam sie z "psujem" :D

• 5 years later...
  • 5 months later...
Napisano
Jakiego ubezpieczyciela obecnie polecacie?

Ja korzystam z oferty mBanku

Napisano

Ja mam OC w TUW-ie ... ale faktycznie robiłem symulację w mbanku i wychodzi mi kilkanaście złotych mniej.

Napisano

Ja sprawdzałem w mbanku i taniej mam link4 a mój ojciec taniej miał w liberty.

Napisano

Po prostu warto sprawdzać negocjować (że konkurencja daje niżej ) i zmieniać, rok temu najtaniej mi wyszło w PZU a w tym już przeniosłem do Allianz, drugie w Aviva, nie ma reguły ,,,

Napisano
Po prostu warto sprawdzać negocjować (że konkurencja daje niżej )
Dokładnie tak się robi
Napisano

W przypadku diesla 1.7 mogłem wybrać pomiedzy 650 zł, a 307zł,,,pomijając różnice między województwami ,,,