lobo. Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Witam przedstawię sprawe: Ktoś z Niemiec kupił samochód na aukcji copart w usa samochód miał uszkodzony prawy przedni narożnik (mocno) i wymieszczony kielich ten z numerem nadwoznia. Fachowcy w Niemczech naprawili te bmw miedzy innymi wspawując nowy kielich z serwisu (da sie zamówić ale bez numerów oczywiście) i tak odsprzedali dla polaka. Polak kupił tablice wyrobił brief i wracał do polski, jeszcze w niemczech uszkodził auto praktycznie w to samo miejsce dostał kase z oc sprawcy i chce sprzedać te bmw ale to bmw nie posiada numeru nadwozia wybitego na kielichu ma za to naklejkę na błotniku tylnym i tabliczke znamionową oraz numer vin widoczny jest przez szybe czołową też naklejka. I tu pytanie co zrobić aby ten samochód zarejestrować w polsce sprzedający chce go sprzedac na części jednak ja bym wolał na umowę i zarejestrować Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Opinia rzeczoznawcy będzie konieczna i na jej podstawie trzeba zwrócić się do wydziału komunikacji po decyzję o nadaniu nowego numeru nadwozia. Cytuj
Marek1 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Opinia rzeczoznawcy będzie konieczna i na jej podstawie trzeba zwrócić się do wydziału komunikacji po decyzję o nadaniu nowego numeru nadwozia. I co ten rzeczoznawca miałby stwierdzić nie widząc usuniętej części z numerem... Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Opinia rzeczoznawcy będzie konieczna Na pewno? Bo zdaje się że w przypadku wymiany na element nowy bez numeru wystarcza faktura(zakładam że nie musi się chwalić że był walnięty) ,rzeczoznawca przede wszystkim w przypadku skorodowanego numeru. Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 PORD: art.66a: 2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu: 6) w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego albo podczas naprawy; 3. Okoliczności, o których mowa w ust. 2 pkt 6 i 7, powinny być potwierdzone pisemną opinią rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art. 79a; opinia powinna wskazywać pierwotną cechę identyfikacyjną lub jednoznacznie wykluczać ingerencję w pole numerowe w celu umyślnego jej zniszczenia lub zafałszowania albo wskazywać na brak oryginalnie umieszczonej cechy identyfikacyjnej. [ Dodano: 07-04-2012, 19:15 ] Na pewno? Bo zdaje się że w przypadku wymiany na element nowy bez numeru wystarcza faktura ,rzeczoznawca przede wszystkim w przypadku skorodowanego numeru. Na pewno. To nie jest rama bez numeru tylko kawałek nadwozia. Podstawę prawną podałem wyżej. Cytuj
Regan55 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Bo zdaje się że w przypadku wymiany na element nowy bez numeru wystarcza faktura Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Bo zdaje się że w przypadku wymiany na element nowy bez numeru wystarcza faktura Tylko w przypadku podwozia lub ramy, a nie nadwozia. Przeczytajcie art. 66a PORD Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Na pewno. To nie jest rama bez numeru tylko kawałek nadwozia Dopisałem co miałem na myśli . Kawałek nadwozia może być wymieniony nie tylko z powodu wypadku.Nie mam zamiaru podpowiadać jak zrobić przekręt. Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Dopisałem co miałem na myśli . Kawałek nadwozia może być wymieniony nie tylko z powodu wypadku. 6) w którym cecha identyfikacyjna uległa skorodowaniu lub została zniszczona podczas wypadku drogowego albo podczas naprawy; Oczywiście - co nie zmienia faktu, że MUSI być opinia rzeczoznawcy. Cytuj
Marek1 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Oczywiście - co nie zmienia faktu, że MUSI być opinia rzeczoznawcy. Który na kilku stronach wywodów stwierdzi, że pojazd nie ma nr nadwozia... Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Oczywiście - co nie zmienia faktu, że MUSI być opinia rzeczoznawcy W tym konkretnym przypadku na pewno. Cytuj
Regan55 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Który na kilku stronach wywodów stwierdzi, że pojazd nie ma nr nadwozia... Przeciez musi sie czyms wykazac za taka kase... Cytuj
lobo. Napisano 7 Kwiecień 2012 Autor Napisano 7 Kwiecień 2012 to co tylko na żyletki można go brać ? Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Który na kilku stronach wywodów stwierdzi, że pojazd nie ma nr nadwozia... Przepis mówi co opinia ma wskazywać lub wykluczać, a na ilu stronach to już tylko sprawa rzeczoznawcy (i klienta, który za to zapłaci) [ Dodano: 07-04-2012, 19:35 ] to co tylko na żyletki można go brać ? Przecież Ci napisałem. Wystarczy rzeczoznawca, potem wizyta w WK, a następnie na stacji diagnostycznej i już będziesz miał numer. Cytuj
Regan55 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 to co tylko na żyletki można go brać ? A niby dlaczego... Wiesz co masz zrobic a ze trzeba za to zaplacic "trochę"..$$$$ No coz samo zycie.... Cytuj
ketiw38 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Z tego co pisałeś - są dokumenty na wymianę w Niemczech - jednego czego nie rozumiem to serwis zapomniał o nabiciu nr. Choć zdarza się. Cytuj
Marek1 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Z tego co pisałeś - są dokumenty na wymianę w Niemczech - jednego czego nie rozumiem to serwis zapomniał o nabiciu nr. Choć zdarza się. Ja już spotkałem takiego Mercedesa co miał nabite dwa numery nadwozia. Cytuj
Regan55 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Ja już spotkałem takiego Mercedesa co miał nabite dwa numery nadwozia. U mnie byl Ford...Ale jeden byl wykreskowany.. Cytuj
lobo. Napisano 7 Kwiecień 2012 Autor Napisano 7 Kwiecień 2012 Sa dokumenty kupna, a nie naprawy. To nie serwis naprawiał tylko "Pan Helmut" tylko kielich kupili w serwisie. Zdjęcia z copartu i numery na nalepkach potwierdzją ze to ten samochód tylko numeru na kielichu nie ma. problem polega na tym ze ja będe juz kolejnym wlascicielem samochodu bez vinu i dopiero ja bede brał rzeczoznawcę ten co kupił od niemca, dał dobrą cene chce sie pozbyć czy to nie przeszkadza ze na umowie bedzie numer nadwozia a jego faktycznie nie ma? Cytuj
DARIO64 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 ten co kupił od niemca, dał dobrą cene chce sie pozbyć To niech do tej dobrej ceny dorzuci opinię rzeczoznawcy. Cytuj
ketiw38 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Zaczyna się. Chyba coś tu śmierdzi, a wtedy to pan Stasio rzeczoznawca pomoże Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Zaczyna się. Chyba coś tu śmierdzi, a wtedy to pan Stasio rzeczoznawca pomoże i weźmie za to odpowiedzialność Cytuj
lobo. Napisano 7 Kwiecień 2012 Autor Napisano 7 Kwiecień 2012 Właśnie o to mi chodzi czy tylko on może to zrobic czy ja po kupnie też? Możliwe, że własnie próbował i coś jest nie tak on tego nie zrobił i nie sprzedaje normalnie. Cytuj
ketiw38 Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Jak nie wiadomo o co chodzi chodzi tylko o ................... Cytuj
michal_k Napisano 7 Kwiecień 2012 Napisano 7 Kwiecień 2012 Właśnie o to mi chodzi czy tylko on może to zrobic czy ja po kupnie też? Ty też, ale lepiej kupić już z opinią niż zostać z żyletkami Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi