Skocz do zawartości

Zbieżność pojazdu 4 osie dwie kierowane Kerax

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś ma materiały ,metodyka ustawienia zbieżności w/w pojeżdzie.

Napisano

Ja tylko słyszałem, że nawet w niektórych serwisach się krzywią na geometrię w tych pojazdach.

Napisano

Mam na myśli napęd na wszyskie osie 8x8.Pytam o tę zbieżność,ponieważ nie wiem czy dwoma głowicami da się to wykonać.

Napisano

Da sie dwiema głowicami, zawsze tak robie i jeszcze po sobie nie poprawiałem. Po innych owszem.

Napisano
Da sie dwiema głowicami, zawsze tak robie i jeszcze po sobie nie poprawiałem. Po innych owszem.

Czyli robisz pojedynczo każdą oś ,tak? Pytam,czy jak ustawiasz np 2 oś to pierwsza nie zmienia się,bo wg mnie tak,przecież połączona jest drążkiem wzdłużnym.Powtarzam tylko dopytuję.Może daj mi jakieś wskazówki.

Napisano
Pytam o tę zbieżność,ponieważ nie wiem czy dwoma głowicami da się to wykonać.

Troche w tym temacie tez robię ale nie widze mozliwości ustawienia na dwoch głowicach...

,bo wg mnie tak
:ok:ok:ok Pamiętam jak koles ustawial chyba jakąs Mazde z kierowanym tyłem...Masakra... :!::!: Za kazdym razem po odpaleniu parametry ulegały zmianie... :shock:

[ Dodano: 14-04-2012, 13:10 ]

Ps.Oczywiście na cztery głowice-komp...

Napisano
Ps.Oczywiście na cztery głowice-komp...

No a te drugie dwie to gdzie będą zamontowane...

Przecież nie na drugiej przednie osi? :lol:

Nawet jeśli na tylnej osi to której, pierwszej czy drugiej?

Na którą byś ich nie założył to możliwość ustawienia tych kół jest i tak tylko do osi geometrycznej.

A jeśli do geometrycznej to wystarczą dwie głowice i chorągiewki lub linki zamocowane z tyłu, do liniału wyznaczającego równe odległości L i P strony od środka ramy, każdą oś do tego parametru:cool:

Napisano
Pytam,czy jak ustawiasz np 2 oś to pierwsza nie zmienia się,bo wg mnie tak,przecież połączona jest drążkiem wzdłużnym.

Zmienia się i dlatego uważam, że do pojazdów wieloosiowych najlepsze są przyrządy z choragiewkami mocowanymi do ramy pojazdu a głowice wówczas możma przekładać na różne osie i ustawiać je względem ramy a nie waględem innych osi.

Napisano

Ja to robię na płycie do zbieżności tylko najpierw sprawdzę luzy na szarpakach. Szybciej i dostatecznie precyzyjnie

Napisano
Szybciej i dostatecznie precyzyjnie

Szybko to jest ale w ten sposób to zgrasz tylko wszystkie lewe koła ze sobą a na temat zbiezności na poszczególnych osiach nadal praktycznie nic nie wiesz!

Napisano

Przy osiach sztywnych najpiewr starą matodą "na drążek" reguluję drążek poprzecznya potem na płytę i drążkiem podłużnym

Napisano
Przy osiach sztywnych najpiewr starą matodą "na drążek" reguluję drążek poprzecznya potem na płytę i drążkiem podłużnym

To ja juz wolę Geo-Truckiem, dwie głowice i chorągiewki na listwie z tyłu. :cool:

Napisano

Ja mam jeden kanał i takie przygotowanie dla mnie to czysta strata keszu gdyż zablokuję go sobie na dobrą godzinkę a tak między klientami trzy razy wiedzie i OK. Też mam Josama ale rozkładać go się nie opłaca chyba że po godzinach pracy stacji

Napisano
Ja mam jeden kanał i takie przygotowanie dla mnie to czysta strata keszu gdyż zablokuję go sobie na dobrą godzinkę a tak między klientami trzy razy wiedzie i OK. Też mam Josama ale rozkładać go się nie opłaca chyba że po godzinach pracy stacji

Można i tak jeśli ma się doświadczenie i pewność co do dokładności pomiaru przez płytę.

A jaką masz płytę, mierzy w mm zbieżności, z wydrukiem?

Napisano
Ja to robię na płycie do zbieżności tylko najpierw sprawdzę luzy na szarpakach. Szybciej i dostatecznie precyzyjnie

W 4-osiowcu? No to życzę powodzenia i wyrozumiałości klientów.

Napisano

Nie jest tak źle, a mam Unimetala UNC-6A z wydrukiem szczególnie przydatna w trybie serwisowym ma pomiar ciągły bez konieczności zerowanie- stara ale jara :D