tomaszmaczo85 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 witam mialem przed chwila klienta zakupil w holandi przyczepe ciężarowa rolnicza tylko nie ma do niej dowodu rejestracyjnego jest tylko umowa kupna sprzedazy numery i tabliczka sa. jak to zarejestrowac? Cytuj
danielg539 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 jak to zarejestrowac? Najlepiej skonsultować to z WK. W większości WK procedura jest taka, że trzeba wykonać OBT + DIP i po problemie a inne wydaja skierowania na takie BT. Cytuj
michal_k Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 W większości WK procedura jest taka, że trzeba wykonać OBT + DIP i po problemie a inne wydaja skierowania na takie BT. A jaka jest podstawa prawna skierowania przez WK na OBT Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 ]A jaka jest podstawa prawna skierowania przez WK na OBT Wydadzą mu próbne TR i PC, bo przecież jak ma jechać na ten przegląd Cytuj
danielg539 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 A jaka jest podstawa prawna skierowania przez WK na OBT michal_k, chyba wiesz w jakim kraju żyjemy. Z procedurami to jest różnie, bo znam taki WK co potrafi wstawić pieczatkę do DR z terminem BT jak klient dostarczy zaświadczenie z SKP (zaznaczam, że nie jest to pierwszy wpis w DR), inny WK znów wpisuje w uwagach "UPRZYWILEJOWANY" we wszystkich samochodach Strazy Pożarnej. W tym konkretnym przypadku to na myśli miałem PC i czerwone TR. Cytuj
blakop Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Skierowanie z WK może dotyczyć ustalenia parametrów. W tym wypadku i tak trzeba zrobić okresowe przed I rejestracją z pełnym DIPem, więc po co to skierowanie to sam nie wiem Natomiast pismo z MI jasno określa, że PC do wykonania okresowego nie jest w takim wypadku potrzebne. Chcesz wymagać PC i blach - prośże bardzo - ale nie dziw się jak klient pójdzie tam, gdzie tego nie zawołają... Wolny rynek rządzi Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 W tym wypadku i tak trzeba zrobić okresowe przed I rejestracją z pełnym DIPem, więc po co to skierowanie to sam nie wiem No właśnie, a po co w ogóle to OBT jak to jest pierwsza rejestracja... Cytuj
michal_k Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Natomiast pismo z MI jasno określa, że PC do wykonania okresowego nie jest w takim wypadku potrzebne. Nie tylko pismo MI, ale i ustawa - OBT wykonuje się PRZED pierwszą rejestracją Cytuj
Marek1 Napisano 8 Maj 2012 Napisano 8 Maj 2012 Nie tylko pismo MI, ale i ustawa - OBT wykonuje się PRZED pierwszą rejestracją No fakt. par. 81, ust.2 PoRD Nieprzeprowadzanie tego BT to są określone wyjątki.... Cytuj
blakop Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Marku - klient nic nie napisał o homologacji, więc zakładam, że jej nie ma. A nawet gdyby miał, o nie wiemy z jakiego okresu. Harmonizacja przepisów o homologacji przyczep nastąpiła dopiero całkiem niedawno, więc nawet gdyby miał starszą, to i tak byśmy jej nie uznali... Cytuj
Marek1 Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Harmonizacja przepisów o homologacji przyczep nastąpiła dopiero całkiem niedawno, więc nawet gdyby miał starszą, to i tak byśmy jej nie uznali... Czyli zarejestrowanie tej przyczepy zgodnie z przepisami nie jest możliwe, brak homologacji... Cytuj
michal_k Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Czyli zarejestrowanie tej przyczepy zgodnie z przepisami nie jest możliwe, brak homologacji... A import jednostkowy? Cytuj
blakop Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 Czyli zarejestrowanie tej przyczepy zgodnie z przepisami nie jest możliwe, brak homologacji... _________________ Co innego traktować ją jako nową, co innego używaną... Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 9 Maj 2012 Napisano 9 Maj 2012 a tabliczka jest? może odpadła i nie da sie ustalic roku produkcji a żeby było lepiej w dwujęzycznej u mowie K-S jest wzmianka że pojazd nierejestrowany i bez tablic i DR? Cytuj
laptop Napisano 14 Listopad 2016 Napisano 14 Listopad 2016 Temat dość "leciwy" ale bardzo dobrze trafiający w moje pytania. Przyczepa rolnicza, dwuosiowa, z Holandii. Dokument własności w postaci umowy K-S. I w zasadzie to tyle. Posiada tabliczkę znamionową z danymi różnej natury m.in. produkcja 1969 ZGD 44 F274 4400 8000 Może któryś z szanownych kolegów mógłby zerknąć w swoje archiwum i oświecić mnie co to za cudo? Nie mam żadnych nazw, producentów... normalnie widmo. Cytuj
markes30 Napisano 14 Listopad 2016 Napisano 14 Listopad 2016 Może któryś z szanownych kolegów mógłby zerknąć w swoje archiwum i oświecić mnie co to za cudo? Nie mam żadnych nazw, producentów... normalnie widmo. Skoro nie ma innych dokumentów niż umowa kupna to na początek do WK i rejestracja na PC. Tam marka i model powinien już być. Klient jak zwykle nie wie co kupił ??? Cytuj
laptop Napisano 14 Listopad 2016 Napisano 14 Listopad 2016 na początek do WK i rejestracja na PC Nie ukrywam, że delikatnie taki azymut mu zasugerowałem na umowie nie miał marki, modelu. Tylko te magiczne kombinacje liter i cyfr. nie wie co kupił ??? Coś z Holandii z 1969r... Cytuj
blakop Napisano 14 Listopad 2016 Napisano 14 Listopad 2016 Tam marka i model powinien już być. A skąd ta powinność wynika? PC wydane w WK skończy się na tym, że i tak wszystko łącznie z marką i modelem będzie do ustalenia. I co wtedy? Rzeczoznawca? No chyba nie, bo ten i tak nic nie wie i skieruje do WK... Kwadratura koła. Cytuj
DARIO64 Napisano 15 Listopad 2016 Napisano 15 Listopad 2016 Kwadratura koła. Ja widzę dwa rozwiązania dla tego "coś z Holandii" . Segromet lub kwietnik . Cytuj
markes30 Napisano 15 Listopad 2016 Napisano 15 Listopad 2016 wtedy? Rzeczoznawca? Szczerze mówiąc jak klient nic nie wie i nie współpracuje to rzeczoznawca jest najlepszym rozwiązaniem. Cytuj
laptop Napisano 16 Listopad 2016 Napisano 16 Listopad 2016 klient nic nie wie i nie współpracuje Współpracuje, owszem. Na moje pytanie o nr (bo odmalowana pięknie), usłyszałem: "A ile powinno być znaków?" Temat odpuszczam gdyż zachodzi podejrzenie jak w ostatnim wpisie Nikity http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=266874#266874 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi