cezary Napisano 9 Luty 2024 Napisano 9 Luty 2024 Godzinę temu, Paprock napisał: przerabiałem i naganę za nie dostałem Znaczy się za brak legalizacji ponownej kluczy ? Przejrzałem poniższe i obowiązku dla kluczy nie znalazłem. Poz. 885 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU I FINANSÓW z dnia 13 kwietnia 2017 r. w sprawie rodzajów przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz zakresu tej kontroli Cytuj
Paprock Napisano 9 Luty 2024 Napisano 9 Luty 2024 Ale ja nie szukam obowiązku wynikającego z prawa, tylko stosuję się do zaleceń producentów i do zdrowego rozsądku, o którym WSOP wspominał. Były doś głośne aferki z czujkami gazowymi jednego producenta, że kalibrację tylko on może wykonywać. Nic też nie zabrania AS-a 200 do Biełogostoku wysłać. Cytuj
nesiasps Napisano 9 Luty 2024 Napisano 9 Luty 2024 (edytowane) 31 minut temu, Paprock napisał: i do zdrowego rozsądku nie zarobiłby na to wszystko, a gdzie tam kalibracja tensometrów sił hamowania, legalizacja wagi, czujników gazu, lasera od GTO... Edytowane 9 Luty 2024 przez nesiasps Cytuj
adam1501 Napisano 9 Luty 2024 Napisano 9 Luty 2024 9 minut temu, nesiasps napisał: nie zarobiłby na to wszystko, a gdzie tam kalibracja tensometrów sił hamowania Zarobisz, jak trafisz na dociekliwego klienta, któremu zapodałeś sagana z hamulców nie posiadając protokołu kalibracyjnego wymaganego DTRką. Cytuj
Paprock Napisano 9 Luty 2024 Napisano 9 Luty 2024 14 minut temu, nesiasps napisał: a gdzie tam kalibracja tensometrów sił hamowania, legalizacja wagi, czujników gazu, lasera od GTO... No nie gadaj, że linii nie kalibrujecie. U nas wszystko starym obyczajem się robi. Nawet z Precyzją w Bydgoszczy. I nia gadajcie, że nie ma prawnych wymogów, bo na dymomierzerz też ich nie ma, a chyba każdy robi. Co nie. Cytuj
nesiasps Napisano 9 Luty 2024 Napisano 9 Luty 2024 Teraz, Paprock napisał: No nie gadaj, że linii nie kalibrujecie wymagane w instrukcji jest zerowanie - robi się samo po właczeniu komputera - kalibracji producent z hiszpanii nie narzuca, jedynie przy montażu i pierwszym uruchomieniu - ale wiadomo że to bez sensu - i co Ci poradzę żeby nie było - gaśnicę legalizuje Cytuj
Paprock Napisano 9 Luty 2024 Napisano 9 Luty 2024 (edytowane) OK. Dzięki. Jakoś nie miałem okazji spotkać, tym bardziej popracować. Edytowane 9 Luty 2024 przez Paprock Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi