Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Paprock napisał:

przerabiałem i naganę za nie dostałem

Znaczy się za brak legalizacji ponownej kluczy ?

Przejrzałem poniższe i obowiązku dla kluczy nie znalazłem. 

Poz. 885
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROZWOJU I FINANSÓW
z dnia 13 kwietnia 2017 r.
w sprawie rodzajów przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej
oraz zakresu tej kontroli

:confused:

Napisano

Ale ja nie szukam obowiązku wynikającego z prawa, tylko stosuję się do zaleceń producentów i do zdrowego rozsądku, o którym WSOP wspominał. Były doś głośne aferki z czujkami gazowymi jednego producenta, że kalibrację tylko on może wykonywać. Nic też nie zabrania AS-a 200 do Biełogostoku wysłać.

Napisano (edytowane)
31 minut temu, Paprock napisał:

i do zdrowego rozsądku

nie zarobiłby na to wszystko, a gdzie tam kalibracja tensometrów sił hamowania, legalizacja wagi, czujników gazu, lasera od GTO... 

Edytowane przez nesiasps
Napisano
9 minut temu, nesiasps napisał:

nie zarobiłby na to wszystko, a gdzie tam kalibracja tensometrów sił hamowania

Zarobisz, jak trafisz na dociekliwego klienta, któremu zapodałeś sagana z hamulców nie posiadając protokołu kalibracyjnego wymaganego DTRką.

Napisano
14 minut temu, nesiasps napisał:

a gdzie tam kalibracja tensometrów sił hamowania, legalizacja wagi, czujników gazu, lasera od GTO... 

No nie gadaj, że linii nie kalibrujecie. U nas wszystko starym obyczajem się robi. Nawet z Precyzją w Bydgoszczy. I nia gadajcie, że nie ma prawnych wymogów, bo na dymomierzerz też ich nie ma, a chyba każdy robi. Co nie.

Napisano
Teraz, Paprock napisał:

No nie gadaj, że linii nie kalibrujecie

wymagane w instrukcji jest zerowanie - robi się samo po właczeniu komputera - kalibracji producent z hiszpanii nie narzuca, jedynie przy montażu i pierwszym uruchomieniu - ale wiadomo że to bez sensu - i co Ci poradzę

żeby nie było - gaśnicę legalizuje

Napisano (edytowane)

OK. Dzięki. Jakoś nie miałem okazji spotkać, tym bardziej popracować.

Edytowane przez Paprock