Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klient jeździ juz 3 lata po kraju z naczepą sprowadzona z Niemiec z nadstawkami był juz nieraz kontrolowany przez ITD . po ostatniej kontroli został zatrzymany diowód za uzywanie nadstawek , może ktos wie jaki przepis to reguluje ?

• 7 years later...
Napisano

Mam mieć klienta na badaniu ,zatrzymany DR za nadstawki w naczepie.Prawdopodobnie na zaświadczeniu mam dopisać ,że owe nadstawki nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Prawdopodobnie ITD wymaga takiego zaświadczenia do wglądu ,jesli są zamontowane .Jeżeli spotkaliście się z takim przypadkiem proszę o jakieś wskazówki odnośnie treści wpisu,z góry dzięki.

Napisano
Prawdopodobnie ITD wymaga takiego zaświadczenia do wglądu ,jesli są zamontowane

Taa , nie mogą wymagać dozoru na windę ,a jakiś śmieszny kwitek z badania byłby im potrzebny.

Lepiej niech diagnosta się podpisze niż nadstawki zdemontować .

Zobaczysz co napisali w pokwitowaniu .

Napisano
zatrzymany DR za nadstawki w naczepie

czy chodzi o nadstawki do wywrotu?

Myślę iz chodzi o nadstawki w koło "patelni".

Napisano
,że owe nadstawki nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

ja bym się ograniczył do sprawdzenia wysokości naczepy z "nadstawkami"

sposób załadowania i zabezpieczenia ładunku to "broszka" kierowcy

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
sposób załadowania i zabezpieczenia ładunku to "broszka" kierowcy

Tak ale pod warunkiem, że taka nadstawka nie spadnie wraz z ładunkiem.

Napisano

No to jak - taką nadstawkę traktujecie jako część ładunku, czy jednak część pojazdu??

Napisano
No to jak - taką nadstawkę traktujecie jako część ładunku, czy jednak część pojazdu??

No mi też chodzi po głowie czy tu nie wchodzi w grę zmiana masy własnej pojazdu.

Napisano

Sposób przymocowania tegoż do burt chyb jednak też powinien diagnostę interesować...

Napisano
Sposób przymocowania tegoż do burt chyb jednak też powinien diagnostę interesować...

Bez wątpienia masz rację.

Napisano

W tym przypadku nakładki wykonane z profilu wysokości 15 cm ,solidnie przymocowane srubami. Naprawdę trzeba sie przyjrzeć aby je zauważyć,wykonane ,aby podwyższyć plandekę , by płasko leżała na ładunku.

Napisano
solidnie przymocowane srubami.

Śruby o jakiej twardości? :evil:

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
czy to ma znaczenie akurat przy nadstawkach

Jeżeli narażone są na rozciąganie lub ścinanie to może mieć to znaczenie.