Norbert Jezierski Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Czy mieliście już kontakt z takimi foliami ? Jak oceniacie ich trwałość. Jeden z Klientów jest bardzo czymś takim zainteresowany, a ja tak naprawdę nie wiem, co mam mu odpowiedzieć ... Jak to się sporawdza np. w przypadku przyczepek marki SAM ? A jak przy drukowaniu numerów silnika ? Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
wlodas Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 naklejam tabliczki metalowe na silnik rowniez . klej 2-u skladnikowy tzw "plynny metal" lub np.klej J-B KWIK rowniez 2-u skl. w pierwszym momencie na silniku cieplym robi sie jsk woda i po 10 minutach trzyma tak ze nie idzie ruszyc [ Dodano: 15-06-2005, 10:17 ] tabliczki oczywiscie opisuje numeratorami Cytuj
Psuj Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 ja mam aluminiowe tabliczki i klepię numeratorami. Widziałem też takie naklejane, fajna sprawa tylko trza mieć laserową drukarkę Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
berecik Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 Może ktoś mi podpowie jak to się robi na tej foli ? Chodzi mi o sprawy techniczne ! Nigdy tego nie robilem . Cytuj
Psuj Napisano 15 Czerwiec 2005 Napisano 15 Czerwiec 2005 Jest specjalna folia aluminiowa z klejem. Drukuje to się w laserówce i nakleja. Zerwanie powoduje zniszczenie naklejki. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
kowal Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 Akurat taką mam zbędną i mogę za niewielką odpłatnościa odstąpić ,gdyż w przypadku mojej stacji jest to zbędne -[mon ]. a ja dostałem centralnie z oprogramowaniem i do dnia dzisiejszego leży w biurze Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 obawaim się ze to ja jestem tym klientem Ale działa rewelacyjnie. Folie sa dwie aluminiowa i ochronna przzroczysta. Tabliczki wychodza bajka, na silniku tez bomba. Tyle ze nie widziałem jeszcze tego po kilku latach Piotr Barczuk Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 7 Wrzesień 2005 Autor Napisano 7 Wrzesień 2005 obawaim się ze to ja jestem tym klientem Nie jedynym Między innymi dla takich jak Ty zrobiliśmy to co zrobiliśmy. Tylko - numery silników wkrótce (?) się kończą, a ja stoję na stanowisko, że tabliczka powina być nabijana, a nie drukowana i przyklejana ... I dlatego nie mamy tego w swojej ofercie ... Tyle ze nie widziałem jeszcze tego po kilku latach I tu jest problem - chyba nikt nie widział ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
wieslawtoyota Napisano 7 Wrzesień 2005 Napisano 7 Wrzesień 2005 my pracujemy na foli aluminiowej samoprzylepnej około 2 lata i zdaje egzamin na nadwoziu jako tabliczka zastępcza pojazdu i przyczepy na silniku też przyklejamy ale powierzchnia tutaj powinna byc idealnie gładka i odtłuszczona Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 7 Wrzesień 2005 Autor Napisano 7 Wrzesień 2005 my pracujemy na foli aluminiowej samoprzylepnej około 2 lata i zdaje egzamin na nadwoziu jako tabliczka zastępcza pojazdu i przyczepy Moim zdaniem - popełniacie błąd. Dlaczego ? Załącznik do rozporządzenia pt. "SPOSÓB UMIESZCZANIA CECHY IDENTYFIKACYJNEJ NA TABLICZCE ZNAMIONOWEJ ZASTĘPCZEJ ORAZ NA NALEPCE LUB TABLICZCE NUMERU SILNIKA" i dalej: § 4. W przypadku braku możliwości umieszczenia cechy identyfikacyjnej w sposób określony w przepisach o rejestracji i oznaczaniu pojazdów dopuszcza się umieszczenie numeru silnika za pomocą nalepki z folii samoprzylepnej naklejonej na kadłubie silnika lub za pomocą metalowej tabliczki numeru silnika przynitowanej lub przyklejonej do kadłuba silnika. Nalepka z folii samoprzylepnej powinna być wykonana w taki sposób, aby przy próbie ingerencji umieszczone na niej informacje nie uległy zniszczeniu. Przykładowy sposób umieszczania cechy identyfikacyjnej na nalepce lub tabliczce numeru silnika określa rys. 2. Gdzie tu mowa o naklejkach pełniących rolę tabliczek zastępczych ? Silnik - ok - ale tabliczka ? Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Piotr Barczuk Napisano 9 Wrzesień 2005 Napisano 9 Wrzesień 2005 Jest to pewne naciąganie rzeczywistości ale całkiem spora grupa samochodów oryginalne tabliczki ma w formie nalepek i przez badania homologacyjne przechodzi i tez nazywa się to tabliczka znamionowa. Wiec z tego wynika ze tabliczka moze być nalepką i dalej jest tabliczką Piotr Barczuk Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 9 Wrzesień 2005 Autor Napisano 9 Wrzesień 2005 I tu bym polemizował ... Prawo jest prawem ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
SkpChoszczno Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Przepisy są niezłe "...aby przy próbie ingerencji umieszczone na niej informacje nie uległy zniszczeniu." Dajcie mi przykład materiału który przy próbie ingerencji zachowa czytelne na nim informacje- może tytan? A tabliczki- naklejki chyba są dopuszczalne skoro w nowszych VW i nie tylko są w formie naklejki np. na prawym słupku albo na goleni resorującej. No chyba, że zaczniemy dawać negatywy za takie nalepki i w co trzecim aucie zmuszać klienta do wymiany na aluminiową. Co wy na to? Cytuj
Psuj Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 No chyba, że zaczniemy dawać negatywy za takie nalepki i w co trzecim aucie zmuszać klienta do wymiany na aluminiową. Co wy na to I biznes by się kręcił . Oczywiście żartuję.Ja mam aluminiowo-cynkowe czy jakoś tak. Ale ostatnio dzięki uprzejmości kolegi fiedorowicz, mam też naklejane. Wychodzą bajecznie, eleganckie estetyczne, równe i bez klepania młotkiem . Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Wojciech Jania Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 A do nas kiedyś przyjechał klient z żalem, że go na jakiejś innej SKP pogonili za taka nalepkę. Cytuj
kowal Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Jestem pod wrażeniem ,ze mój kolega PSUJ jest zadowolony . Dzień bez punkta dzień stracony Cytuj
Psuj Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 A czemu mam być nie zadowolony... wychodzą naprawdę ładnie i mniej roboty Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
sebaryta Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 Gdzie tu mowa o naklejkach pełniących rolę tabliczek zastępczych ? Silnik - ok - ale tabliczka ? Paragraf 3 nie określa czy ma być to tabliczka metalowa. § 3. 1. Numery nadwozia, podwozia, ramy umieszcza się także na tabliczce znamionowej zastępczej. 2. Tabliczka znamionowa zastępcza powinna być wykonana tak, aby zapewnić trwałość zamieszczonych na niej informacji. Przykładowy sposób umieszczania cechy identyfikacyjnej na tabliczce znamionowej zastępczej określa rys. 1. 3. Tabliczka, o której mowa w ust. 1, powinna być trwale umieszczona w przedniej części nadwozia, po prawej stronie w komorze silnika (bagażnika) albo na prawym środkowym słupku nadwozia w miejscu łatwo dostępnym i widocznym od przodu pojazdu. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 10 Listopad 2005 Autor Napisano 10 Listopad 2005 Paragraf 3 nie określa czy ma być to tabliczka metalowa. Ale mówi TABLICZKA, a nie naklejka - prawda ? A ralatywnie - jest i inny zapis (powtarzam lekko swój poprzedni post) Załącznik do rozporządzenia pt. "SPOSÓB UMIESZCZANIA CECHY IDENTYFIKACYJNEJ NA TABLICZCE ZNAMIONOWEJ ZASTĘPCZEJ ORAZ NA NALEPCE LUB TABLICZCE NUMERU SILNIKA" i dalej: § 4. W przypadku braku możliwości umieszczenia cechy identyfikacyjnej w sposób określony w przepisach o rejestracji i oznaczaniu pojazdów dopuszcza się umieszczenie numeru silnika za pomocą nalepki z folii samoprzylepnej naklejonej na kadłubie silnika lub za pomocą metalowej tabliczki numeru silnika przynitowanej lub przyklejonej do kadłuba silnika. Nalepka z folii samoprzylepnej powinna być wykonana w taki sposób, aby przy próbie ingerencji umieszczone na niej informacje nie uległy zniszczeniu. Przykładowy sposób umieszczania cechy identyfikacyjnej na nalepce lub tabliczce numeru silnika określa rys. 2. Sorki, ja obstaję przy swoim zdaniu. Nie wynika z tego, że może to być NAKLEJKA ... Na naklejce może być numer silnika, ale nie nadwozia ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
sebaryta Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 Sorki, ja obstaję przy swoim zdaniu. Nie wynika z tego, że może to być NAKLEJKA ... Na naklejce może być numer silnika, ale nie nadwozia ... Jak stanowione jest prawo, to każdy wie!!! W przypadku silnika prawodawca w par. 4 szczegółowo okreslił sposób umieszczenia tabliczki. Tabliczką może być też nalepka. Jakby nie uznawano zamieszczania tabliczek wykonanych z folii, to należałoby zakazać producentom oznaczać pojazdy. W Ustawie - Prawo o ruchu drogowym zawarto, że cechą identyfikacyjną jest numer VIN albo numer nadwozia, podwozia lub ramy (art. 66 ust. 3a pkt 1). Numer identyfikacyjny VIN to nadana przez producenta kombinacja znaków przeznaczona do oznaczenia danego pojazdu. (...) (załącznik nr 9 § 1 Dz. U. Nr 133, poz. 1123 z 2002 z późniejszymi zmianami), który powinien być umieszczony (...) także na tabliczce znamionowej (załącznik nr 9 § 1 ust. 2 Dz. U. Nr 133, poz. 1123 z 2002 z późniejszymi zmianami). Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 11 Listopad 2005 Autor Napisano 11 Listopad 2005 Jakby nie uznawano zamieszczania tabliczek wykonanych z folii, to należałoby zakazać producentom oznaczać pojazdy. To, że oni mogą pewne rzeczy, to wcale nie znaczy, że może diagnosta - prawda ? Ps. Czasem z przekory lubię obstawać przy swoim zdaniu. To podnosi wartość dyskusji i zmusza innych do zabrania głosu ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
sebaryta Napisano 12 Listopad 2005 Napisano 12 Listopad 2005 <TABLE ALIGN="CENTER" WIDTH="400" CELLPADDING="8" BORDER="1" BGCOLOR="#FF0000"><TR><span class="postbody"> <TD ALIGN="CENTER" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><B>Post niezgodny z <a h Cytuj
Młody8 Napisano 13 Luty 2007 Napisano 13 Luty 2007 Koledzy dajcie namiary gdzie zamawiacie tabliczki znamionowe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi