Skocz do zawartości

sprinter i vat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie czy w sprinterze skrzynia z plandeką też jest możliwe odliczanie vatu czy przejdzie takie badanie ?

Napisano

Dzięki Blakop ,a tak jeszcze przy okazji sprawdziłem w międzyczasie w dowodzie rejestracyjnym od innego pojazdu daily zabudowa skrzynia ma ramę do założenia plandeki ale on ma vat 3 wbity w dowodzie .Jaka jest różnica w tych vatach ?Wybaczcie że tak z ciekawości pytam ale chciałbym się jeszcze czegoś douczyć , a Wy jako znawcy tematu może mi to rozjaśnicie .

Napisano

Jak jest skrzynia otwarta to zaliczają do VAT3 niektórzy. Ta skrzynia w sumie łapie się i na VAT3 (otwarta przestrzeń ładunkowa) i pod VAT4 (część do przewozu ładunku jako oddzielny element konstrukcyjny). Zależy na jakiego diagnostę trafisz...

Napisano
i pod VAT4 (część do przewozu ładunku jako oddzielny element konstrukcyjny).

czyli najprościej są to izotermy lub kontenery :)

Napisano

Aha to jak niema plandeki to vat 4 a jak ma plandekę to vat 3 ,trochę to według mnie dziwne bo przykładowo podjadę tym sprinterem na badanie bez plandeki i jest vat 4 a za chwilę założę plandekę i jest vat 3.To w sumie bym musiał mieć dwa stemple w dowodzie vat 3 i vat 4 .

Napisano
trochę to według mnie dziwne

To mało powiedziane, to już jest śmieszne, decydować tu powinno, czy ,,,

część do przewozu ładunku jako oddzielny element konstrukcyjny
,,,
Napisano

Kurcze to widzę że te przepisy są jakieś chyba nie jasne bo i Wy Panowie macie różne zdania.

Napisano

Sama różnica w definicji między vat 3 a vat 4 jest moim zdaniem wyraźna i logiczna. Jednak różnorodność konstrukcji pojazdów doprowadziła do różnych interpretacji,,,

Śmieszne jest jednak, gdy obecność plandeki zmienia klasyfikację,,,

Napisano

Dobrze że to nie ja będę decydował tylko dignosta ,dzięki za naświetlenie tematu.Ps.odpisze jaki vat dostałem na ten pojazd .Pozdrawiam.

Napisano
Dobrze że to nie ja będę decydował tylko dignosta

Spoko. Skrzynia spełnia i vat3 i vat4. Co ci nie wpisze diagnosta i tak będzie dobrze...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Spoko. Skrzynia spełnia i vat3 i vat4. Co ci nie wpisze diagnosta i tak będzie dobrze...

a najważniejsze że możesz odliczać podatek vat :)