Skocz do zawartości

Stare warunki techniczne motocykla - wymiary

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W Dz.U.Nr 32 mamy taki fragment:

11. Wysokość motocykla, motoroweru oraz niektórych pojazdów czterokołowych nie może przekraczać 2,50m.

12. Szerokość motocykla i motoroweru oraz niektórych pojazdów czterokołowych nie może przekraczać 2,00m, a jednośladowego motoroweru 1,00 m.

13. Przepisy ust. (...) 11 i 12 stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1998 r.

Moje pytanie brzmi - JAKIE BYŁY I SĄ WYMAGANIA (I NA PODSTAWIE CZEGO) DLA TYCH POJAZDÓW REJESTROWANYCH WCZEŚNIEJ?

Napisano

Tak było:

Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 lutego 1993 r. w sprawie warunków technicznych i badań pojazdów.

http://isap.sejm.gov.pl/RelatedServlet?id=WDU19990440432+2003%2403%2413&type=4&isNew=true

[ Dodano: 15-04-2013, 23:12 ]

Dz.U. 1996 nr 155 poz. 772 Obwieszczenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 23 grudnia 1996 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia w sprawie warunków technicznych i badań pojazdów. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19961550772+1999%2405%2430&min=1

[ Dodano: 15-04-2013, 23:14 ]

Dz.U. 1999 nr 44 poz. 432 Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19990440432+2003%2403%2413&min=1

Napisano
Moje pytanie brzmi - JAKIE BYŁY I SĄ WYMAGANIA (I NA PODSTAWIE CZEGO) DLA TYCH POJAZDÓW REJESTROWANYCH WCZEŚNIEJ?

Szczerze mówiąc ja nie znalazłem konkretnej odpowiedzi :?

Napisano

Wychodzi na to, że pierwszym aktem prawnym, który normował wymiary motocyki był Dz U 44 z 1.04.1999r a wskazane tam wymiary zaczeły obowiązywać od 30.06.1999.

Napisano

§ 58. 1. Pojazdy zarejestrowane przed terminami określonymi w przepisach § 2 ust. 13 i 14, §3 ust. 10, § 7 ust. 4 pkt 6, § 11 ust. 1 pkt 18 i 19 oraz § 23 ust. 4 pkt 7 mogą spełniać wymagania zawarte w tych przepisach.

Napisano

No mogą, ale nie muszą. A jak nie muszą to jakie mają mieć te wymiary??

Na mój gust takie, jakie są ogólnie określone dla zwykłych pojazdów w cytowanych tu wcześniejszych Dz.U. No bo jakieś granice trzeba przyjąć...

Też tak rozumujecie?

Napisano
Na mój gust takie, jakie są ogólnie określone dla zwykłych pojazdów w cytowanych tu wcześniejszych Dz.U. No bo jakieś granice trzeba przyjąć...

Też tak rozumujecie?

Z przepisów tak właśnie to wynika ale zdrowy rozsądek podpowiada co innego, bo jakś nie widzi mi się motocykl o wysokości 4m :?

Napisano

Rozsądek rozsądkiem, ale jak klient poprosi o podstawę prawną to??

Napisano
Rozsądek rozsądkiem, ale jak klient poprosi o podstawę prawną to??

powiem, że 4m :?