nowicjusz55555 Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Witam wszystkich mam szybkie zapytanie przyjechał klient nowym sprinterem po zabudowie (skrzynia wywrotka)samochód był rejestrowany jako sama rama w PC ma wpis art.74 ust.2 pkt1 jak podchodzicie do tego badania :a)zmiany konstrukcyjne ? b)przed pierwszą rejestracją na terenie RP? Kurcze pierwszy raz po zeszłorocznych zmianach wpadł nam taki temat i trochę zbaranieliśmy? Cytuj
Psuj Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 samochód był rejestrowany jako sama rama Jesteś pewien??? Nie można zarejestrować pojazdu niekompletnego... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
eborg Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Z tego co pisze , to widocznie ---MOŻNA. Cytuj
nowicjusz55555 Napisano 4 Czerwiec 2013 Autor Napisano 4 Czerwiec 2013 No właśnie że jest zarejestrowany mamy przed oczami PC pozycja B. 2013.05.29 i z drugiej strony pieczęć bad.tech.2016.05.29 ? Cytuj
Psuj Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 No właśnie że jest zarejestrowany To zadzwoń do WK i zapytaj się jaki podrodzaj mu określili... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
markes30 Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Przecież Art.74 ust.2 pkt1 to rejestracja czasowa celem wykonania badania technicznego. Wykonujesz badanie okresowe przed pierwszą rejestracją ( z DIP) pojazdu wyprodukowanego w ilości jednej szt. rocznie. Cytuj
blakop Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 No jak to? Sam markes piszesz, że chodzi o badanie przed pierwszą rejestracją, to jak chcesz je zrobić dla pojazdu już zarejestrowanego? Przecież już ma PC i tablice na stacji Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 to jak chcesz je zrobić dla pojazdu już zarejestrowanego? Przecież już ma PC i tablice na stacji No podobnie jak ze sprowadzanymi.Też mają PC i tablice a wykonujemy badanie okresowe przed pierwszą rejestracją w kraju(z DIP) (ale chyba o tym już pisaliśmy na forum) Cytuj
skpauto Napisano 4 Czerwiec 2013 Napisano 4 Czerwiec 2013 Jeżeli ma obce tablice, lub nasze czasowe, to można to tak potraktować. Gorzej jak ma stałe tablice i PC oraz określony termin NBT na 2016 r. Wydaje mi się, że w tym przypadku, to tylko zmiany konstrukcyjne, bo samochód jest już nasz krajowy i zarejestrowany. Jedyny ciekawy "myk", który podpowiedział mi inspektor TDT, żeby w zaświadczeniu po wykonaniu DBT wpisać termin " jak w dowodzie rejestracyjnym", bo wówczas nie skracamy klientowi TNBT i ma do trzech lat. Cytuj
Bratus2000 Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 Witam , taka mała poprawka-- art.74 ust.2 pkt1 - - czasowa rejestracja z urzędu - po złożeniu wniosku o rejestrację pojazdu -- tzn.. POJAZD JUŻ ZAREJESTROWANY art.74 ust.2 pkt 2 c -- czasowa rejestracja w celu przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy -- tzn.. PIERWSZE BADANIE I DIP przynajmniej ja tak to rozumiem . poprawcie mnie jak się mylę http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/images/smiles/confused.png Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 poprawcie mnie jak się mylę Nawet jeśli się nie mylisz to przepis jest niejasny lub przynajmniej źle pojmowany. Większość WK na takim PC wpisze datę pierwszej rej. w kraju i każe zrobić okresowe przed I szą rejestracją,,, Cytuj
Janusz S Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 wWprzypadku pojazdów sprowadzanych wystarczyłoby na PC (z tablicami czasowymi)wpisywać tylko date wydania PC i problem byłby rozwiazany.Dopiero w DR wpisywać date pierwszej rejestracji w kraju i za granica. Wydaje sie to takie proste a jednak... Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 Większość WK na takim PC wpisze datę pierwszej rej. w kraju i każe zrobić okresowe przed I szą rejestracją,,, Dzisiaj miałem pierwszy przypadek gdzie WK już nie wpisał darty pierwszej rej. w kraju.Minęło ponad pół roku ale są jakieś postępy Cytuj
Nowicjusz Napisano 5 Czerwiec 2013 Napisano 5 Czerwiec 2013 Jesteś pewien??? Nie można zarejestrować pojazdu niekompletnego... Można. Też miałem taki przypadek, pojazd zarejestrowany w uwagach pod zabudowę, zrobiłem przegląd ale wiadomo nie na trzy tylko na ro choć pojazd był nowy ale nie homologowany jako całość a importowany jako 1 szt rocznie przez salon. Cytuj
Psuj Napisano 6 Czerwiec 2013 Napisano 6 Czerwiec 2013 Można. No to: zadzwoń do WK i zapytaj się jaki podrodzaj mu określili Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Rekomendowane odpowiedzi