Skocz do zawartości

Cennik do badań ciężarowych do podatku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Według nieoficjalnych informacji wysokość badania w okręgówce określająca, że pojazd jest ciężarowy w myśl przepisów podatkowych wyniesie 50 zł. Oczekujemy oficjalnego cennika badań.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano

Jest projekt rozporządzenia Ministerstwa - proszę spojrzeć na inne forum:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=171

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

• 2 months later...
Napisano

mam pytanko bo z tego co się zorientowałem to wiem że nic niewiem :? są SKP które podczas okresowego badania pobierają opłatę 6.11 a na niektórych SKP ta opłata jest niepobierana a stwierdzenie czy pojazd jest cieżarowy zgodnie z VAT-1,2,3,4 jest ustalane w cenie badania okresowego. A tak naprawdę to jak ma byc panowie koledzy?

Napisano

Dokładnie tak - i kto tego tak nie robi jest .... dziwny ....

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Napisano

Nie mam podstaw by wam niewierzyć.Pewnie głupie to pytanie ale czy z cennika wprost to wynika :? , pytam bo wiem że robi sie (znaczy się słyszałem :| )to w cenie badania okresowego zresztą jest to zaleceniem wydz.komunikacji...

• 5 months later...
Napisano

U nas też pobieramy okresowe + Vat zgodnie z rozporządzeniem. Zesztą Vat to jest zawsze osobny rozdział.

Napisano

Badanie okresowe+dodatkowe VAT, opłata 1.2- 98zł + 6.11- 50zł.

W przypadku samego VAT-u dodatkowe 6.11-50zł

Ci co nie pobierają za dodatkowe igrają z ogniem(czyt-skarbówką) :(

Napisano

To tak dla waszej informacji, we Wrocławiu na wyraźne polecenie wydz.komunikacji jeśli klent na badaniu okresowym robi też badanie na Vat to płaci tylko za okresowe...

Napisano
na wyraźne polecenie wydz.komunikacji

A jak to argumentują ? Dostaliście pisemko czy była odprawa wszystkich SKP ?

Bo nie słyszałem wcześniej o takiej interpretacji ...

Napisano

Było spotkanie kierowników SKP z wydz.komunikacji i takie ustalenia zostały im przekazane. Na nic się zdały przeciwne głosy z SKP....a pieniądze uciekają i tak od sierpnia :?

Napisano
Na nic się zdały przeciwne głosy

Po co zaraz przeciwne głosy, wystarczy grzecznie poprosić o przeniesienie tego "zalecenia" na papier. I podejrzewam, że WK się wycofa...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

No to jak US się dowie o takich procederach to mają przechlapane :!:

Napisano
No to jak US się dowie o takich procederach to mają przechlapane

Kto niby ma przechlapane ? Urzędnicy w WK ? Żartujesz sobie ?

Napisano

Urzędnicy nie bo oni "żadnych zarządzeń nie wydali na piśmie a mówić każdy może !" :evil:

Napisano

bardzo często jak WK ma coś dać na piśmie to nagle zmieniają zdanie :evil:

Napisano

Badanie dla VAT jest badaniem dodatkowym więc i opłata za to badanie jest dodatkowa. DZ.U. Nr.155 poz.1302 i 1303 z 10 sierpnia 2005r.