makaon Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Szanowni Koledzy! Pomóżcie zlokalizować gdzie jest wybity w tym autobusie nr VIN? Problem jest w tym, że "kiedyś" "ktoś" "wyprostował" dokumenty i zamiast nr VIN "SUJ...." jest w dowodzie "SUSL...) - oczywiście taki numer jest wybity na ramie z przodu po prawej stronie, pod klapą chłodnicy, co jest ponoć wg producenta numerem ramy (jako części?? jaki jest sens wybijać numer części w postaci 17 cyfrowego ciągu znaków???), a nie numerem VIN. Oczywiście nie byłoby problemu, gdyby w karcie pojazdu było "SUSL..." - a jest oczywiście "SUJ....", wymiana dowodu =starostwo=problem (najprościej byłoby "zgubić" KP . Gdzie jest ten właściwy nr VIN "SUJ..."? Pomocy!!! Panowie z serwisu Jelcza powiedzieli mi dziwną rzecz: "My nie nabijaliśmy żadnych numerów na ramach, bo ramy przyjeżdżały z Sanoka (prawdopodobnie już z numerami) i były kompletowane na autobus w Jelczu". Cytuj
aboz Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Moim zdaniem N za niezgodność danych. Przecież obowiązuje Cię numer ramy. Cytuj
makaon Napisano 22 Listopad 2013 Autor Napisano 22 Listopad 2013 Kolega, nie pytałem o to. Dowód jest, numer na ramie jast -są zgodne, a numer w KP mnie nie interesuje (na przeglądzie, bo KP nie okazuje się). Jak starostwo mogło wypuścić dowód z innym nr vin i KP z innym nr VIN? To się nie mieści w głowie? Cytuj
biker100 Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 makaon znalazłem coś takiego, widz, że nie tylko Ty masz taki problem http://www.phototrans.eu/14,570376,0,Jelcz_L090M_LWS_4242.html Jak starostwo mogło wypuścić dowód z innym nr vin i KP z innym nr VIN? To się nie mieści w głowie? jeden nr wpisali ramy (starowskiej) drugi nr nadwozia Jelcza Cytuj
makaon Napisano 22 Listopad 2013 Autor Napisano 22 Listopad 2013 up wg Twojego cytatu , samochód miał na ramie DWA numery VIN, jeden numer vin ramy (z Sanoka), a drugi wykonany w Jelczu "SUJ...". Żebym tylko mógł znaleźć ten drugi numer "SUJ..." na tej ramie Sczerze mówiąc, to ja nie mam z tym problemu, a starostwo raczej tak. Cytuj
aboz Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Czyli wychodzi na to, że powinny oba numery być wpisane zarówno w DR jak i w KP. Cytuj
makaon Napisano 22 Listopad 2013 Autor Napisano 22 Listopad 2013 Moje starostwo twierdzi, że w KP nie ma mowy o żadnej modyfikacji (jest w tej chwili jeden "SUJ..."). Cytuj
aboz Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Moje starostwo twierdzi, że w KP nie ma mowy o żadnej modyfikacji (jest w tej chwili jeden "SUJ...").A adnotacje urzędowe? To jak w takim razie wydali DR z innym numerem? Cytuj
DARIO64 Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Gdzie jest ten właściwy nr VIN "SUJ..."? Szukaj za prawym przednim kołem . Tylko że ten właściwy jest przy chłodnicy .Kolega z PKS takie cudo przerabiał . Wyciąłem jedno słowo ramy przyjeżdżały z Sanoka już z numerami i były kompletowane na autobus w Jelczu i Jelcz bił swoje numery . Cytuj
Qnick Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 i Jelcz bił swoje numery A Jelcz w autobusach to nie bił numerów nadwozia w komorze silnika po prawej stronie na nadwoziu na takiej spawanej blasze: Cytuj
DARIO64 Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 A Jelcz w autobusach to nie bił numerów nadwozia w komorze silnika po prawej stronie na nadwoziu na takiej spawanej blasze: W PR . A tabliczki były dwie(druga po lewej) i często gęsto były numery źle pospisywane . Cytuj
michal_k Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Czyli wychodzi na to, że powinny oba numery być wpisane zarówno w DR jak i w KP. Prawo nie przewiduje takiej możliwości. Wpisuje się jeden numer. A który ważniejszy? Nie wiem Cytuj
DARIO64 Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 A który ważniejszy? Ten który wskazał producent w homologacji ,zakładając że ten przy chłodnicy jest właściwy ,to ten drugi potraktowałbym jako numer części - a że podobny do VIN , kto zabroni tak oznakować część .Nie został poruszony temat tabliczki znamionowej i co na niej jest . Cytuj
danielg539 Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Czyli wychodzi na to, że powinny oba numery być wpisane zarówno w DR jak i w KP. Nie zawsze wpisujw się VIN podany w homo. Wbrew pozoro takich pojazdów z podwójnym nr VIN jest całkiem sporo i są to głównie autobusy budowane na podwoziu samochodu ciężarowego, min. podwójny nr mają gimbusy budowane na podwoziu Mana, Soliny i Vetliny budowane na podwoziu Mercedesa. Wbrew pozorom ten drugi VIN często sie przydaje przy doborze części zamiennych. Cytuj
aboz Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 danielg539, na kursie o tym nie mówią, a że pracuje na PSKP to się jeszcze nie spotkałem z takim przypadkiem. Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że ktoś rejestrując w WK dał ciała. Dwa różne numery w dokumentach... Prawo nie przewiduje takiej możliwości. Wpisuje się jeden numer. Cytuj
DARIO64 Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że ktoś rejestrując w WK dał ciała. Niekoniecznie ,WK z nieba tego wziął . Diagnosta przy przeglądzie znalazł ten drugi i jak napisane "ktoś wyprostował" . Moje starostwo twierdzi, że w KP nie ma mowy o żadnej modyfikacji Coś mi tu nie pasuje ,jak skoroduje i nowy nada starosta ,to też nie zmodifikują ? Niemoc niektórych urzędników jest chyba gorsza od mafii . Czekam na ....... Cytuj
aboz Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Niekoniecznie ,WK z nieba tego wziął . Diagnosta przy przeglądzie znalazł ten drugi i jak napisane "ktoś wyprostował" . Właśnie dziwi mnie ta niezgodność KP z DR. Powinno to być poprawione w obu dokumentach. Cytuj
DARIO64 Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 Właśnie dziwi mnie ta niezgodność KP z DR Mnie też to dziwi ,i dlatego Czekam na . dodam że na wypowiedzi osób z branży . Skoro do jakiejkolwiek zmiany trzeba mieć DR i KP. Cytuj
michal_k Napisano 22 Listopad 2013 Napisano 22 Listopad 2013 To oczywiste, że numer identyfikacyjny w DR i KP musi być identyczny. W przypadku np. wymiany ramy czy nadania nowego numeru wpisuje się go w KP w zmianach technicznych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi