Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie. Skoro nie wolno rejestrować pojazdów z silnikami dwusuwowymi to jak powinno się podejść do Forda Fiesty świeżo sprowadzonego z niemiec i wyposażonego fabrycznie w taki silnik ? Wg. dokumentów spełnia Euro 3, ale jest jednak dwusuwowy ! :?

Napisano

Jest napisane że pojazd samochodowy nie może być wyposażony w silinik dwusuwowy, więc nie ma chyba znaczenia czy spełnia jakieś normy czy nie - krótko według mnie auto nie zostanie zarejestrowane. Negatyw

Napisano

To auto będzie zarejestrowane, ale po decyzji MI o udzieleniu odstępstwa od warunku technicznego. Proces jest znany tym, tórzy nie znaleźli numeru silnika przed 21 X 2005.

Napisano

No tak ale pojazd uzyskał jakąś homologacje i był sprzedawany (choć jednostkowo) w sieci Forda, spełnia warunki emisji spalin, jeździł zarejestrowany w niemczech to dlaczego nie u nas go zarejestrować ? :(

Napisano

Panowie, a co to za Fiesta. Trochę spedziłem czasu w serwisie forda i nic mi się o uszy nie obiło.

Napisano

Nasze prawo różni się od niemieckiego. U nas nie wolno i już, ja bym nie drążył, ew. odstępstwo.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Jest napisane że pojazd samochodowy nie może być wyposażony w silinik dwusuwowy, więc nie ma chyba znaczenia czy spełnia jakieś normy czy nie - krótko według mnie auto nie zostanie zarejestrowane. Negatyw

Niestety, święte słowa. Normy emisji spalin w tym przypadku nie mają żadnego znaczenia. Jest to może trochę nielogiczne, ale "dura lex, sed lex"

Napisano
U nas nie wolno i już, ja bym nie drążył, ew. odstępstwo

Tylko czy taki przypadek dostanie odstępstwo raczej wątpie

Wg. dokumentów spełnia Euro 3

Ja tak do końca tym dokumentom bym nie wierzył (ciekawe czy jest możliwe, aby dwusuw spełnił nasze wymagania co do czystości spalin :?: )

Napisano

czy ten silnik jest od jakiegoś produkowanego pojazdu , czy motocykla ?

Napisano
Tylko czy taki przypadek dostanie odstępstwo raczej wątpie

panowie, myśle żę odstępstwo jest możliwe, u nas jeżdzi zarejestrowane auto z kierownica po prawej stronie, facet dostał odstępstwo.

Napisano

Jest to ciekawa konstrukcja Forda silnik dwusuwowy i UWAGA 8 zaworowy ! Produkcja jednostkowa 250 szt :D

Napisano
Jest to ciekawa konstrukcja Forda silnik dwusuwowy i UWAGA 8 zaworowy ! Produkcja jednostkowa 250 szt :D

Jeżeli masz wiecej informacji na temat tego modelu - jestem zainteresowany tematem (i chyba nie tylko ja).

Napisano

Gościu był poogladałem i pojechał.Informacje które zamieściłem są od niego. Wygląda ten silniczek jak bokser i z niecałego tysiąca wyciśnięto 130 kM. On sam zresztą niewiele więcej wiedział. Myślałem że pojawi się jeszcze ale jak narazie cisza :(

Napisano

Ja już wiem o jakiego Forda ci chodzi to napewno FORD KARTON on był niewątpliwie dwusuwem :lol: