mirek.g Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Czy ktoś wie ile kosztuje ponowne dopuszczenie zbiornika gazu pow 10 lat,czy już takich się nie robi? Cytuj
aboz Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 U mnie jakoś 200-250 zł, ale nie mam pewności. Mówimy o przedłużeniu legalizacji zbiornika, bo nie do końca zrozumiałem. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 ja spotkałem sie z takim zbiornikiem.Był dopuszczony na 5 lat. O kosztach nie piszę bo nie chcę wprowadzać w błąd. Cytuj
mirek.g Napisano 26 Listopad 2013 Autor Napisano 26 Listopad 2013 U mnie jakoś 200-250 zł, ale nie mam pewności. Mówimy o przedłużeniu legalizacji zbiornika, bo nie do końca zrozumiałem. Tak przedłużenie legalizacji.Ps. trzeba wymontować? Cytuj
Paprock Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Może tam coś było w końcowych postach → http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=12700&postdays=0&postorder=asc&start=105 Cytuj
JANUSZ60 Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 ponowne dopuszczenie zbiornika gazu pow 10 lat, Raz dają na 5, raz na 10 lat, pod warunkiem, że producent zbiornika nie nabił KE (koniec eksploatacji),,, Cytuj
aboz Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Ps. trzeba wymontować?Tak. I o to pan bodaj poseł z małopolski się pruł do byłego min. Nowaka, bo badania robią chyba co dwa tygodnie Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Najlepiej dowiedzieć się tutaj http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-tdt/zbiorniki-stanowiace-wyposazenie-pojazdow-samochodowych-lpgcnglng/badania-zbiornikow.html Cytuj
darkdog Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 słyszałem od klientów że 250zł ale co mnie zdziwiło .że nie robią stako Cytuj
Regan55 Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 .że nie robią stako Pierwszy raz cos takiego słysze.. Cytuj
darkdog Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Pierwszy raz cos takiego słysze.. sam byłem zdziwiony ale to już chyba z 8-ma osoba mi mówiła Cytuj
pentagram Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 że nie robią stako Pewnie chodzi o te, które w protokołach mają wpis: TERMIN EKSPLOATACJI ZBIORNIKA WYZNACZA SIĘ DO - RRRR.MM. Cytuj
darkdog Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Pewnie chodzi o te, które w protokołach mają wpis: TERMIN EKSPLOATACJI ZBIORNIKA WYZNACZA SIĘ DO - RRRR.MM. no nie wiem w czym problem Cytuj
Qnick Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Raz dają na 5, raz na 10 lat, pod warunkiem, że producent zbiornika nie nabił KE (koniec eksploatacji),,, Spotkałem się kiedyś że dali na 8 lat, tak w ogóle mi to nie pasowało bo właśnie przeważnie było jak piszesz 5 lub 10 lat a podejrzewam że też piszesz o tym gościu w Radostowicach. Pewnie chodzi o te, które w protokołach mają wpis: TERMIN EKSPLOATACJI ZBIORNIKA WYZNACZA SIĘ DO - RRRR.MM. Też tak myślałem ale spotkałem ostatnio zbiornik po ponownej legalizacji który właśnie w poprzedniej decyzji miał wpisany właśnie "Termin eksploatacji zbiornika wyznacza się do ......" Cytuj
pentagram Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 no nie wiem w czym problem Ano w tym, że takiego zbiornika nie można dopuścić do użytku na kolejny okres, czyli ma (KE - koniec eksploatacji). Jeśli w protokole widnieje wpis: TERMIN NASTĘPNEGO BADANIA WYZNACZA SIĘ NA - RRRR.MM, to na taki zbiornik jak najbardziej można wystawić nowy protokół dopuszczający do użytku na kolejny okres. Cytuj
darkdog Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 TERMIN NASTĘPNEGO BADANIA WYZNACZA SIĘ NA - RRRR.MM, Pen z reguły zbiornik Stako tam miały,sam wiesz że na butli tak miały bite MM.RR. Cytuj
pentagram Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Są jeszcze inne czynniki z powodu których zbiorniki nie są ponownie dopuszczane do eksploatacji, np. korozja. Cytuj
darkdog Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Są jeszcze inne czynniki z powodu których zbiorniki nie są ponownie dopuszczane do eksploatacji, np. korozja. wydaję mi się że tu chodzi o co innego Przyjacielu Cytuj
Paprock Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Nasz Zakład jako jedyny w regionie posiada uprawnienia nadane przez Transportowy Dozór Techniczny, na legalizację zbiorników LPG.Wszystkie zbiorniki LPG montowane w Polsce posiadają 10 letnią ważność zbiornika. Po upływie tego okresu należy wykonać ponowną legalizację lub wymienić zbiornik na nowy. Maksymalny okres eksploatacji butli wynosi 20 lat (licząc od daty produkcji). Wyjątek od tej zasady stanowią zbiorniki, których dokumenty homologacyjne stanowią inaczej. → http://zamel.com.pl/pl/subpage/5,legalizacja-zbiornikow-lpg Cytuj
pentagram Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 wydaję mi się że tu chodzi o co innego Czyli co, widzimisię inspektora Cytuj
darkdog Napisano 26 Listopad 2013 Napisano 26 Listopad 2013 Czyli co, widzimisię inspektora e tam Przyjacielu many many Cytuj
blakop Napisano 27 Listopad 2013 Napisano 27 Listopad 2013 Ale jak mam wymontować do badania, skoro PONOWNY montaż jest zabroniony? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 27 Listopad 2013 Napisano 27 Listopad 2013 Czyli co, widzimisię inspektora NIE,,, bazujemy na plotkach, a prawda jest taka ,,, - badanie ponowne, jeśli sprawny zawsze na 10 lat, - badanie zbiornika, który nie ma pieczęci TDT , najczęściej sprowadzony z zagranicy (może być polskiej produkcji) - 10 lat od daty produkcji - stąd to widzimisię, (tylko takie robi się napełnione w pojeździe bez demontażu,,, - nie podlegają badaniu tylko IRENE ze słynnego wykazu "zbiorników wycofanych " oraz te na których widnieje KE+data - koniec eksploatacji Cena w Radostowicach 220 za wszystkie (łącznie z doraźnymi),,, Cytuj
danielg539 Napisano 27 Listopad 2013 Napisano 27 Listopad 2013 - badanie ponowne, jeśli sprawny zawsze na 10 lat, Chyba tylko gdy jest kontynuacja dozoru, bo jak zbiornik ma 11 lat to raczej ponowny dozór będzie na 9 lat. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi