Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ciężarowy Renault, 2002 rok produkcji, zarejestrowany. Badania w stacjach znajdujących się w północnej Polsce. Brak jakichkolwiek pism od producentów itd. Wystawić negatyw, czy nie? Nie jestem w stanie określić DMC dla tego pojazdu. Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

A jest to oryginalna TZ, czy TZZ. Tak w ogóle jakbyś podał więcej info o tym Renaulcie to można byłoby sprawdzić jego DMC.

Napisano

A ja tylko potwierdzę, że trafiały się ORYGINALNE tabliczki bez mas.

Napisano

Też takie widuję, wszystkie pozycje czyste lub "0000".

Napisano

W pojazdach z zamkniętym homo?

Napisano

Co masz na myśli z tym zamkniętym homo?? Dobrze wiesz, że rzadko kto po zabudowie daje swoją nową TZ, bo co niby się zmienia??

Napisano

Są pewne wyjatki od tej reguły, np. campery, czy podwozia ciężarówek przeznaczone pod zabudowę autobusu, czy podwozia przeznaczone pod zabudowy specialne - w sumie to niszowy temat ale czasami takie pojazdy sie trafiają.

Napisano

Dokładnie jest to Renault Magnum E-Tech 440.19 T z oryginalną TZ na której brakuje DMC. Wynik badania negatywny, ale jak dalej na postępować facet? Czy wydział komunikacji powinien zalecić wykonanie nowej tabliczki? Czy producent powinien nabić nową TZ? Generalnie chodzi mi o to, w jaki sposób uzyskać nową tabliczkę zawierającą brakujące dane? :?

Napisano
Generalnie chodzi mi o to, w jaki sposób uzyskać nową tabliczkę zawierającą brakujące dane? :?

Formalnie taka droga nie istnieje...

Przepisy nie przewidują takiej okoliczności.

Ale facet może:

- wystąpić do RENAULT o nową TZ - może dostanie... a może nie - tego nikt nie wie

- "zgubić" aktualną TZ i dostać zastępczą z WK (też bez danych hehe - ale już "legalnie" bez danych)

8)

Napisano
- "zgubić" aktualną TZ i dostać zastępczą z WK (też bez danych hehe - ale już "legalnie" bez danych)

czy z takimi radami nie posuwamy zbyt za daleko??
Napisano
czy z takimi radami nie posuwamy zbyt za daleko??

A dlaczego?

Przecież wszystko " na legalu".

Napisano

Nie wszystko na legalu.

Tabliczka ma spełniać wymagania załącznika 4 w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych

pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (DZU 2013 poz 951 z póź. zm.)

Skoro nie spełnia to jej nie ma.

Skore jej nie ma to wynik negatywny.

Skoro wynik negatywny do WK po decyzję o Tabliczkę zastępczą

Skoro ma decyzję to na stację i po wykonaniu Tabliczki zastępczej wynik pozytywny.

A oryginalnej tabliczki nie ruszać :ok

Generalnie chodzi mi o to, w jaki sposób uzyskać nową tabliczkę zawierającą brakujące dane? :?

Formalnie taka droga nie istnieje...

Przepisy nie przewidują takiej okoliczności.

Dobre :evil::evil::evil:

Napisano

A jakbyś jeszcze przytoczył z czego to wyciągasz takie wnioski, że jak tabliczka z błędnymi/niekompletnymi danymi to "tak jakby jej nie było" :)

Warto spojrzeć na to prze pryzmat rocznika pojazdu i ówczesnych przepisów...

Napisano

Warto spojrzeć na to prze pryzmat rocznika pojazdu i ówczesnych przepisów...

No to gdzie to jest zapisane :?::evil:

Skoro Tabliczka na którą patrzysz nie spełnia wymogów dla TABLICZKI ZNAMIONOWEJ to znaczy, że nią nie jest.

Chyba mało widziałeś TABLICZEK :shock:

Dobitnym przykładem takich Tabliczek (przynajmniej dwóch) posiadających nr VIN są naczepy, a tylko jedna z nich jest TABLICZKĄ ZNAMIONOWĄ ;)

Napisano
Ciężarowy Renault, 2002 rok produkcji, zarejestrowany. Badania w stacjach znajdujących się w północnej Polsce.

Wcześniej spełniała czyli była,

, bo gdyby jej nie było to można by również wystąpić do producenta o TZ oryginalną ,,,

Napisano

Wcześniej spełniała czyli była,

Skąd wiadomo, że to ta, a nie było innej :?:

Skoro diagnosta wykonywał badanie to znaczy, że znalazł TZ, a której obecnie nie ma.

Wystarczy przykład naczepy.

Uległa zniszczeniu TZ i pozostała ta "najczęściej" od WABCO.

W dodatku jest na niej nr VIN :!: i naciski :!: .

To znaczy, że poprzedni diagności robili na TEJ Tabliczce :?::evil:

W dodatku w takim wypadku Tabliczkę od Wabco należy nazwać TZ :?:

Napisano

Ketiw - chyba faktycznie mało TZ widziałeś, skoro nie widziałeś oryginalnej bez mas...

Czy kiedyś masy były obowiązkowe na TZ? Jaki akt prawny reguluje to teraz, a jaki regulował w 2002??

Napisano
Skoro diagnosta wykonywał badanie to znaczy, że znalazł TZ, a której obecnie nie ma.

Być może znasz inne życie, niż ja i masz rację ,,,

Napisano
Ketiw - chyba faktycznie mało TZ widziałeś, skoro nie widziałeś oryginalnej bez mas...

Czy kiedyś masy były obowiązkowe na TZ? Jaki akt prawny reguluje to teraz, a jaki regulował w 2002??

No na pewno MNIEJ od Ciebie :evil:

A tak najogólniej "Co było a nie jest nie pisze się w rejestr" - czyli negatyw :evil:

[ Dodano: 27-11-2013, 15:12 ]

Być może znasz inne życie, niż ja i masz rację ,,,

Mówią tak: "Och życie, życie - jak ty byś miało du..... - ale bym ci ją skopał"

Napisano
No na pewno MNIEJ od Ciebie

Też tak myślę - cieszę się, że się zgadzamy 8)

Resztę trudno komentować... Widzę, że jesteś z tych diagnostów, co przed chwilą u mnie klient był w kwestii nacisku osi... Bo diagnosta mondry jest i powie że nie ma bata i dla niego 5000 kg to nie jest 50 kN (a tak jest w karcie i DR). No brawo... Jakby jeszcze tylko pamiętał, że przepis określający 1 tonę jako 9,8kN wszedł dopiero w 2004 r. (auto 2003) to byłoby super... No ale jak stosuje zasadę:

"Co było a nie jest nie pisze się w rejestr" - czyli negatyw :evil:

To tylko popłakać można :?

Napisano

Tak dla przypomnienia:

Witam,

Ciężarowy Renault, 2002 rok produkcji, zarejestrowany. Badania w stacjach znajdujących się w północnej Polsce. Brak jakichkolwiek pism od producentów itd. Wystawić negatyw, czy nie? Nie jestem w stanie określić DMC dla tego pojazdu. Z góry dzięki za pomoc.

Bo "niektórzy" Profesorowie prawa zaczną przypominać jak walczyliśmy ........... a rower był luksusem :P

Napisano

I zdażają się i takie :evil:

5ae1a5d7ea37b_Obraz006.thumb.jpg.a695a87301a86e8673db41daaec0ddb2.jpg