markes30 Napisano 5 Listopad 2005 Share Napisano 5 Listopad 2005 Jednym z najczęśiej używanych przes SKP(leżących w szafkach ) urządzeniem do badania przez OBD jest AMX 530 . Moje pytanie brzmi czy ktoś próbował jak działa interfejs OBD tego urządzenia z innymi programami do OBO np VAG . Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami może użucie innych programów zwiękrzy jego funkcjonalność i przestanie służyć jako łapacz kurzu. [ Dodano: 08-11-2005, 22:44 ] Koledzy czyżby nikt nie interesował się diagnostyka przez OBD? Przecież to nasza przyszłość. Ja już tak mam że staram się poznać i wykożystać możliwości urządzeń na maksa. Mój komp to prawdziwe centrum multimedialne TV SAT obróbka obrazu zgrywanie brak mi już slotów PCI . (Tylko żona tak się nie daje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek :-) Napisano 13 Listopad 2005 Share Napisano 13 Listopad 2005 Mam ADP-186. Diagnoskop posiada zintegrowany interfejs dla linii CAN i Forda. Nie tylko dla Forda realizowana jest procedura spójna z wymaganiami normy OBD II. Program ADP 186 i SDP realizuje w pełni diagnostykę silnika, ABS, Airbag, immobilizera, klimatyzacji, modułów komfortu w oparciu o procedury producenta pojazdu. Dotyczy to szczególnie takich marek pojazdów jak Ford, grupa Fiata (Alfa, Lancia, Fiat), Opel, PSA, Renault, Rover, Saab, grupa VW/Audi, Volvo. O ile pamiętam z kuru to AMX też to potrafi. Darek [ Dodano: 13-11-2005, 22:56 ] Trochę poszukałem i : Możliwości skanera AMX 530: ● Diagnostyka pojazdów wyposażonych w pokładowy system diagnostyki OBDII/EOBD. ● Tester komunikuje się ze sterownikami pojazdów używając następujących protokołów transmisji: ● ISO 9141 ● ISO 14230 (Keyword-2000) ● SAE J1850/PWM ● SAE J1850/VPW ● ISO 15765 (magistrala CAN) ● Odczyt i kasowanie kodów usterek (DTC) ● Obsługa oprogramowania i opisy kodów usterek DTC dostępne są w języku polskim, angielskim oraz niemieckim ● Odczyt parametrów bieżących ● Odczyt tzw."ramki zamrożonej" czyli zbioru parametrów opisujących pracę silnika i układu napedowego w momencie zarejestrowania usterki ● Prezentacja statusu procedur diagnostycznych OBDII/EOBD (tzw. monitory pokładowe) ● Możliwość generowania i drukowania raportu z diagnostyki ● Rejestracja parametrów pracy silnika oraz wykreślania ich przebiegów. Program AMX 530 przystosowany jest do działania na komputerach klasy PC pod kontrolą systemów operacyjnych Windows w wersjach 95, 98, Me, 2000, XP - w minimalnej konfigiracji sprzetowej przez nie wymaganej. Do połączenia ze skanerem AMX 530 wymagane jest ponadto posiadanie wolnego łącza szeregowego RS232 (COM) lub USB, oraz zainstalowanej przegladarki Internet Explorer w wersji co najmniej 5.0. Czyli prawie to samo co ADP. Darek [ Dodano: 13-11-2005, 22:58 ] I jeszcze ciekawa strona o diagnostyce EOBD http://www.odbii.of.pl/ Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 17 Listopad 2005 Share Napisano 17 Listopad 2005 A ja mam skaner OBD AMX 550 i wierzcie mi używam go, natomiast czas mi nie pozwala zajmować się dalszymi procedurami w tym skanerze.Na SKP to co robie wystarczy. Dla pasjonatów i serwisowców to niezła atrakcja, ale ja osobiście uważam robimy swoje (na tym skanerze) na SKP i to jest(lub) nie O.K.Ale jest to ciekawa sprawa. Już ten temat poruszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi