Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Moja sprawa dotyczy aukcji komorniczej i jak się okazało wraku auta

licytacja dotyczyła Forda Mondeo z 96 roku ,, jak się okazało później już po wygranej aukcji z autem to to ma tyle wspólnego ze się nazywalo :)

jest to sama rama bez silnika kol swiatel itp. ,zrobiłem nawet zdjęcia wrazie jakiś problemów.., okazało się także ze nowy nabytek :) skonczyl przegląd w 2012 roku a OC w czerwcu 2013

wrak odebrałem laweta i tak sobie stoi pewnie wyciagne kable jakies resztki części i reszty się pozbede na skupie metali kolorowych

powiedzcie proszę czy ja jako nowy wlasciciel musze zalatwiac jakies papiery związane z tym wrakiem?? bo napewo nie mam zamaru tego ubezpieczać nie mowiac już o jakiś przeglądach itp. ,, nie wiem powinienem isc do urzędu wyrejestrować to cos ??

proszę Was o pomoc dziekuje i pozdrawiam

Napisano
bo napewo nie mam zamaru tego ubezpieczać

Zgodnie z prawem powinieneś ubezpieczyć już w dniu kupna (skoro nie było ważnego OC). Jeśli Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wyłapie ten pojazd to zapłacisz karę za brak OC - kilka tysięcy zł. Jednak możesz się zorientować w firmie ubezpieczeniowej, w której był ubezpieczony do czerwca - być może umowa wznowiła się na kolejny rok (jeśli nie została wypowiedziana, wszystkie raty składki były opłacone i nie było w międzyczasie zmiany właściciela) - czyli pomimo tego, że nie została opłacona to i tak jest ważna do czerwca 2014 r.

nie wiem powinienem isc do urzędu wyrejestrować to cos ??

Wyrejestrować możesz, ale na podstawie zaświadczenia o demontażu lub zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu. Dlatego musisz oddać pojazd (nawet niekompletny, najważniejsza jest karoseria z numerem VIN) do stacji demontażu. Aż do dnia demontażu powinieneś mieć ważne ubezpieczenie OC.

Napisano

no wlasnie widze ze opcja była zaplacona jednorazowo za caly rok a zmiany wlasciciela nie było ,,, nie wiem tylko czy go nie wypowiedział w poniedziałek będę zalatwial

[ Dodano: 21-12-2013, 11:51 ]

wlasciciel odpisal ze nie zaplacil 2 raty i pzu wypowiedziało mu umowę czyli pewnie najlepiej w poniedziałek wypisac oc nowe dla swietego spokoju ??

co lepsze nie wiadomo już ile on stoi bez OC i wlasciciel kary nie dostal ,, a to na nim powinni wymusić kontunuowanie OC ,,,,