Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Ostatnio natknąłem się w sieci na rozwiązanie, które bardzo mnie zaintrygowało.

Mianowicie Hella wypuściła reflektor LED. Jest to reflektor głównie do montażu w autobusach. Niestety nie mam zdjęcia z aplikacji, ale reflektor ze zdjęcia jest montowany do poszycia przedniego. Nie udało mi się znaleźć jego parametrów technicznych, ale raczej jasność światła jest poniżej 2000 lm, gdyż w opisie i na zdjęciach nie było spryskiwaczy. Reflektor ten posiada również wszystkie potrzebne homologacje.

Znalazłem na jednej stronie aplikację tego do samochodu klasycznego. Jak widać na załączonym zdjęciu oryginalny otwór pod żarówkę został powiększony tak aby pomieścić reflektor, zaś klosz przedni został spolerowany, tak aby pełnił tylko funkcję ochronną/ozdobną.

Pytanie moje jest, czy takie rozwiązanie jest legalne :?:

Pozdrawiam

hellapor.png.fad3b16fb4175a28dcc61d7109a18ea1.png

Hella-LED-Busscheinwerfer.jpg.59f969fa1b419259d73b1b3310a73702.jpg

Napisano
Znalazłem na jednej stronie aplikację tego do samochodu klasycznego. Jak widać na załączonym zdjęciu oryginalny otwór pod żarówkę został powiększony tak aby pomieścić reflektor, zaś klosz przedni został spolerowany, tak aby pełnił tylko funkcję ochronną/ozdobną.

Każda ingerencja w oryginalny reflektor narusza jego pierwotną homologację a co za tym idzie nie dopuszcza do ruchu.

Napisano

Wiem, że modyfikacja reflektora kasuje homologację.

Pytanie może od drugiej strony. Czy dodanie osłony do reflektora, który ma homologację też niweluje takową :?:

W dawnych czasach był stosowany podobny mechanizm. Np. Aston Martin DB5 posiada taką szybę ochronną poprawiającą aerodynamikę. Także Ferrari coś takiego stosowało.

aston-martin-db5.jpg.f0690ddff21a72238f8d06d100416ee3.jpg

Napisano
Czy dodanie osłony do reflektora, który ma homologację też niweluje takową :?:

Jeżeli jest to część reflektora to musi być homologowana.