Klycior Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 Cześć Może to trochę dziwne pytanie dla Was będzie ale nie potrafię się połapać z częściami na egzamin. Miesiąc temu zdałem część 1, 2 oraz 4. A więc zostały mi 3 i 5 oraz pytanie opisowe. I teraz ta część trzecia i piąta to jaka ? Gdzie szukać jakiegoś podziału części względem numeracji która występuje na egzaminie ? Prawdę mówiąc nie wiem czego mam się uczyć a egzamin w przyszły czwartek Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
biker100 Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 Sprawdź wnioseko dopuszczenie do egzaminu kwalifikacyjnego: http://www.tdt.pl/badania-techniczne-pojazdow/egzaminowanie-diagnostow/wzory-wnioskow.html Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 I teraz ta część trzecia i piąta to jaka ? Gdzie szukać jakiegoś podziału części względem numeracji która występuje na egzaminie ? Prawdę mówiąc nie wiem czego mam się uczyć a egzamin w przyszły czwartek Część II- szkolenie specjalistyczne w zakresie badania technicznego autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h Część III- szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych pojazdów przeznaczonych do przewozu towarów niebezpiecznych Część IV- szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych pojazdów przystosowanych do zasilania gazem Część V- szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych: -związanych z badaniem pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą lub pojazdów nowego typu wyprodukowanych lub importowanych w ilości jednej sztuki rocznie -pojazdów skierowanych przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę, o ile wymagają specjalistycznego badania, oraz pojazdów, w których dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=196073#196073 Poczytaj jeszcze to tam jest podany dz.u. http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=163908#163908 Cytuj
Klycior Napisano 13 Styczeń 2014 Autor Napisano 13 Styczeń 2014 Czyli zostały ADRy, SAMy oraz pytanie opisowe ? Bo tego się zacznę w takim razie uczyć. Dałbym sobie głowę uciąć, że na egzaminie była inna kolejność pytań niż wniosek o dopuszczenie. Cytuj
cebulka Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 Sam też się sporo naszukałem odpowiedzi na to pytanie, żeby sprawdzić czego dotyczy druga część bo tam popełniłem 2 byki. W dz.u. dotyczącym egzaminowania diagnostów jest wszystko pięknie opisane, ale nie ma nic na temat czego dana cześć dotyczy. W piśmie z tdtu z wynikami jest wypisana tylko każda część i wynik. Cytuj
Jacdiag Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 Czyli zostały ADRy, SAMy to tylko polska rzeczywistość ... SAMy "wyleciały" z zakresu SKP, ale diagnosta musi być przeegzaminowany w tym temacie ... Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
baca9 Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 Czyli zostały ADRy, SAMy to tylko polska rzeczywistość ... SAMy "wyleciały" z zakresu SKP, ale diagnosta musi być przeegzaminowany w tym temacie ... Sam-y wyleciały, więc nie powinno ich by na egzaminie Cytuj
ketiw38 Napisano 13 Styczeń 2014 Napisano 13 Styczeń 2014 SAMy "wyleciały" z zakresu SKP, ale diagnosta musi być przeegzaminowany w tym temacie ... Nie słuchaj - kłamstwo. Samów na egzaminie nie ma. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Czyli zostały ADRy, SAMy oraz pytanie opisowe ? Zostało Ci do zaliczenia: Część III- szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych pojazdów przeznaczonych do przewozu towarów niebezpiecznych Część V- szkolenie specjalistyczne w zakresie przeprowadzania badań technicznych: -związanych z badaniem pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy za granicą lub pojazdów nowego typu wyprodukowanych lub importowanych w ilości jednej sztuki rocznie -pojazdów skierowanych przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę, o ile wymagają specjalistycznego badania, oraz pojazdów, w których dokonano zmian konstrukcyjnych Nastaw sie najbardziej na to co pogrubiłem. -Pytanie opisowe Cytuj
aboz Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 SAMy "wyleciały" z zakresu SKP, ale diagnosta musi być przeegzaminowany w tym temacie ... Samów na egzaminie nie maZostały stare przepisy dotyczące wymagań wobec diagnostów, więc muszą się znaleźć w odpowiednich dokumentach. Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 [Zostały stare przepisy dotyczące wymagań wobec diagnostów Wymagań jest więcej............, a co na to diagnosta Przecież prawo (rozporządzenia) to takie propozycje. Cytuj
aboz Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 ketiw38, o co Ci chodzi bo czytam twoją wypowiedź czwarty raz i nie jestem w stanie zrozumieć. Cytuj
crackers Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 moja interpretacja Wymagań jest więcej............, a co na to diagnosta więcej od nas wymagają w rzeczywistości,aniżeli jest na egzaminach,a i tak diagnosta rade sobie daje (praktyka czyni mistrza,a teoria to tylko podwaliny pod mistrzostwo) Przecież prawo (rozporządzenia) to takie propozycje. my nie stosujemy prawa w całości,tylko wybiórczo,to,co nam pasuje.Prawo to tylko propozycja,a stosowanie w/g własnego widzimisię.A teraz ketiw38, może,lub nie moją interpretację zdiagnozować .Oczywistą oczywistością jest,że nie wiem,co autor miał na myśli,ale się domyślam po swojemu Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Nie wiem co nie rozumiesz - przepisów starych wymagających coś od diagnostów (nie tylko w Dz. U. Nr 246, poz. 2469 z późn. zm.) jest całe mnóstwo Tak jak napisałeś: Zostały stare przepisy dotyczące wymagań wobec diagnostów W związku z powyższym pozwoliłem sobie napisać (jak to woli wtrąciłem dygresję) Wymagań jest więcej............, a co na to diagnosta Przecież prawo (rozporządzenia) to takie propozycje. Myślę, że wyjaśniłem co autor miał na myśli Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Oczekiwałem na ripostę ze strony Jacdiag, że za ostro się wypowiedziałem: SAMy "wyleciały" z zakresu SKP, ale diagnosta musi być przeegzaminowany w tym temacie ... Nie słuchaj - kłamstwo. Samów na egzaminie nie ma. W razie wątpliwości proponuję przeczytać: „tematyka dotycząca pojazdów marki ,,SAM’ co do zgodności z warunkami technicznymi nie jest objęta programem egzaminu dla kandydatów na diagnostów i diagnostów uzupełniających uprawnienia.” źródło: http://osds.org.pl/?p=540 Cytuj
Mecher Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Oczekiwałem na ripostę ze strony Jacdiag, że za ostro się wypowiedziałem: SAMy "wyleciały" z zakresu SKP, ale diagnosta musi być przeegzaminowany w tym temacie ... Nie słuchaj - kłamstwo. Samów na egzaminie nie ma. W razie wątpliwości proponuję przeczytać: „tematyka dotycząca pojazdów marki ,,SAM’ co do zgodności z warunkami technicznymi nie jest objęta programem egzaminu dla kandydatów na diagnostów i diagnostów uzupełniających uprawnienia.” źródło: http://osds.org.pl/?p=540 Moze i nie jest objęta programem egzaminu. Jednak dostając uprawnienia po wycofaniu tych badań, na uprawnieniach jest wpisane -.marki ,,SAM’ co do zgodności z warunkami technicznymi. Zostało to także ujęte w jakimś temacie jednak nie moge znależć. Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Czyli co wszyscy potwierdzają nieprawdę : - szkolący (bo nie mają z czego szkolić) - egzaminatorzy (bo nie egzaminują) - starostowie (bo wystawiają zaświadczenie) Proszę o dowody na adres biuro@osds.org.pl (oraz przesłanie korespondencji: kserokopii poświadczeń nieprawdy oraz w oryginale upoważnienie do wykorzystania kserokopii przez OSDS) ponieważ trzeba zawiadomić prokuraturę Cytuj
aboz Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 ketiw38, ale wzór zaświadczenia i wniosku o egzamin obowiązuje zgodnie z rozporządzeniem. Wystawienie innego dokumentu niż obowiązujący jest niezgodne z prawem. I tak w świetle prawa wszyscy to prawo łamać muszą. No może za wyjątkiem ośrodków bo one mogą przedstawić obecny stan prawny i wypełnią obowiązek z rozporządzenia. Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 I tak w świetle prawa wszyscy to prawo łamać muszą. Dobre Czyli wszystko w porządku - Po polskiemu Sorry, że myślałem inaczej - widocznie jestem odmieńcem. Czyli co dalej nic Cytuj
aboz Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Czyli co dalej nic To już chyba sprawa ministra zmienić stosowne rozporządzenie. Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Jak to się ma w kontekście dygresji: - Zabrać uprawnienia do szkolenia Ośrodkom szkolącym na 5 lat. - Zabrać uprawnienia do egzaminowania TDT-owi na 5 lat. - Zabrać uprawnienia Starostom do wydawania zaświadczeń na okres 5 lat. Kilku wymienionych powyżej z chęcią robią (chcą robić) to wobec diagnostów Cytuj
aboz Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Ale ośrodek może nadal wypełnić obowiązek. Przecież na szkoleniu zostanie omówione zagadnienie, więc kandydat został przygotowany. To, że tematu nie ma na egzaminie to już inna para kaloszy. Tak czy siak jest obowiązek, którego wypełnić do końca nie można. Ale od tego też jest grupa robocza żeby takie sytuacje sygnalizować. Czyż nie? Cytuj
ketiw38 Napisano 14 Styczeń 2014 Napisano 14 Styczeń 2014 Ja już swoje powiedziałem, teraz wy podyskutujcie - nie chcę być złapany na jakimś słowie, żeby później było użyte przeciwko próbie zjednoczeniu diagnostów. Pozwólcie więc, że do jutra wstrzymam się z odpowiedziami w temacie (inne obowiązki wzywają- inni nazywają to brakiem czasu). [ Dodano: 14-01-2014, 11:40 ] O już się zaczyna Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi