Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów. Małe pytanko. Przyjeżdża wam opel Movano na badanie okresowe gdzie w dowodzie rejestracyjnym widnieje ilość miejsc 3 a w samochodzie jest 6 i przełożona przegroda, wszystko wykonane zgodnie z przepisami- szyby, fotele pasy, mocowania. Klient posiada sprzed 1,5 miesiąca wystawione zaświadczenie z opisem zmian ale oczywiście nie zdążył przepisać danych w dowodzie.

Dla mnie wynik negatywny - UI - ale nie jestem pewien numeru usterki.

Czyżby 0.2.g - (niezgodność danych) bo więcej jakoś się nie dopatrzyłem.

Dodatkowo w zaświadczeniu z opisem wyniki że oczywiście masa własna się zwiększyła i co za tym idzie ładowność się zmniejszyła.

Napisano
Dodatkowo w zaświadczeniu z opisem wyniki że oczywiście masa własna się zwiększyła i co za tym idzie ładowność się zmniejszyła.

A to jest czymś potwierdzone, czy tak sobie ktoś napisał?

Bardziej się łapie pod 0.2 d).

Napisano
Czyżby 0.2.g - (niezgodność danych)

g) Niezgodność parametrów technicznych pojazdu z wymaganiami

rozporządzenia o warunkach technicznych lub z obowiązującymi

przepisami homologacyjnymi.

nie, wg mnie podciągnąłbym pod 0.2 d

Napisano
A to jest czymś potwierdzone, czy tak sobie ktoś napisał?

A czym ma być potwierdzone? Opinią rzeczoznawcy ile ważą dodatkowe fotele?

Napisano

Najlepiej spojrzeniem diagnosty w sufit i oświeceniem o ile masa własna się zmieniła!

Napisano
proszę Was o rozwagę, nie ubliżając rzetelnym rzeczoznawcom ale miałem w środę T5 ciężarowy przerobiony na osobowy 9 miejsc w opinii rzeczoznawcy z listy MI, MW nie zmieniła się, po zważeniu T5 na legalizowanej wadze MW wzrosła bagatela o 250kg :shock:

Jak dostaje opinie od tego Pana moja czujność wzrasta o 300% :razz:

Napisano

Koledzy. Po stwierdzeniu że jest niezgodność miejsc i że będzie wynik negatywny dopiero klienta oświeciło że on przecież robił opis zmian. I wtedy wyciągnął ze schowka kpl dokumentów. Fakturę z oświadczeniem i regonem firmy która to przerobiła i posiada takei uprawnienia, opinie rzeczoznawcy i badania z opisem zmian. On niby myślał ze będzie sobie na tym zaświadczeniu jeździł.

Napisano
Koledzy. Po stwierdzeniu że jest niezgodność miejsc i że będzie wynik negatywny dopiero klienta oświeciło że on przecież robił opis zmian. I wtedy wyciągnął ze schowka kpl dokumentów. Fakturę z oświadczeniem i regonem firmy która to przerobiła i posiada takei uprawnienia, opinie rzeczoznawcy i badania z opisem zmian. On niby myślał ze będzie sobie na tym zaświadczeniu jeździł.
Właściciel pojazdu kierunek WK następnie SKP.
Napisano

Czepiłem się ilości miejsc bo to mi się pierwsze rzuciło w oczy. MW i ładowność potem mi doszła

[ Dodano: 17-01-2014, 22:37 ]

no i tak go odesłałem bo ma do jutra ważne badania i w sobotę mamy 2 pododdziały WK czynne

Napisano
Fakturę z oświadczeniem i regonem firmy która to przerobiła i posiada takei uprawnienia

A to mu do niczego nie potrzebne, bo, jak się domyślam, rodzaj pojazdu się nie zmienił.

[ Dodano: 17-01-2014, 22:40 ]

no i tak go odesłałem bo ma do jutra ważne badania i w sobotę mamy 2 pododdziały WK czynne

I bardzo dobrze - wróci do Ciebie z PC z nowymi danymi to wykonasz OBT.

Napisano

A czemu się zmienił. Nadal ciężarowy tylko 6 miejsc

[ Dodano: 17-01-2014, 22:43 ]

firma przerobiła z ilości miejsc z 3 na 6. Fotele, pasy, szyby

[ Dodano: 17-01-2014, 22:44 ]

A sorki nie doczytałem. Dobrze michal_k napisałeś

Napisano
A czemu się zmienił. Nadal ciężarowy tylko 6 miejsc
czytałeś
badania z opisem zmian
??
Napisano

chyba jestem zmęczony tym tygodniem, a jeszcze jutro mam dyżur.

Ciekawe czy klientowi wpisze WK bez zgrzytów bo zaświadczenia wydane ponad 30 dni w zasadzie

Napisano
Ciekawe czy klientowi wpisze WK bez zgrzytów bo zaświadczenia wydane ponad 30 dni w zasadzie
nie nasz problem, w sensie Twój.
Napisano

Nie ma podstawy do odmowy chociaż praktyka bywa inna w niektórych WK...

Napisano

co do tej usterki 0.2.d to nie jestem przekonany

to nie były oczywiste omyłki tylko zmiana ilości miejsc przez klienta

chciałem sobie to wyjaśnić na przyszłość bo miałem godzinną konwersję z klientem bo w poniedziałek auto MUSI jechać w trasę

[ Dodano: 17-01-2014, 22:50 ]

OBT+zmiany tak ale JA JUŻ PANIE MAM ZMIANY. JA ZA TO JUŻ ZAPŁACIŁEM

tak jak mówiłem -godzinne tłumaczenie bo zaświadczenia były z 9-tego grudnia

Napisano
co do tej usterki 0.2.d to nie jestem przekonany
o masz, właściciel nie dostarczył zaświadczenia po zmianach to czego się doszukasz - zaniedbania ze strony właściciela pojazdu nie ma w 996.
Napisano
JA JUŻ PANIE MAM ZMIANY. JA ZA TO JUŻ ZAPŁACIŁEM

Jakoś tego w DR nie widać :x:-D

Napisano

Ale jak juz jesteśmy przy ilościach miejsc to jeszcze mam bonusa.

Przyjeżdża autko ciężarowe z kratką 4-o miejscowe z 5-tym pasem, z reguły badanie pierwsze po 3 latach. Jaki wynik dajecie?

O ilości miejsc decydują miejsca siedzące wraz z pasami i punktami kotwiczenia (o ile dobrze pamiętam). Czy można dać klientowi UD -7.1.2.c ?

[ Dodano: 17-01-2014, 23:00 ]

W zasadzie jest to pas homologowany, którego diler nie zdemontował i jest tam niepotrzebny gdyz nie zgadza sie ilość miejsc. Dalibyście taką usterkę z informacja dla klienta że pas należy NIEZWŁOCZNIE zdemotować?

Napisano
Dalibyście taką usterkę z informacja dla klienta że pas należy NIEZWŁOCZNIE zdemotować?

Szczerze?

To ten pas w spokoju zostawiam, a raczej dopatruję się "niedostępności miejsca siedzącego".

Napisano

mam opis dla pasów 7.1.2.c

c) Pas bezpieczeństwa niezgodny z wymaganiami rozporządzenia o warunkach technicznych.

[ Dodano: 17-01-2014, 23:04 ]

no kolego podłokietnika z tyłu to ja w nowym dawno nie widziałem, no moze jakaś toyotka była z jedna

Napisano
mam opis dla pasów 7.1.2.c

c) Pas bezpieczeństwa niezgodny z wymaganiami rozporządzenia o warunkach technicznych.

lesli nie kpij z nas przeczytaj ze zrozumieniem swoje uwagi i uwagi z 996