Wojciech Jania Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Rzucę taki temat: Panowie z TDT w czasie weryfikacji stacji stwierdzili kilka usterek, które mogą stanowić podstawe do odmowy wydania poswiadczenia zgodności. Są to m.in. usterki w zakresie wydzielenia SKP i niektórych wymiarów stanowiska. Niecałe 3 tygodnie później wchodzi w życie tytułowe rozporządzenie (Dz. U. 219/2005) w którym stoi jak byk: par.2: "SKP niespełniające wymagań, określonych w par. 1 pkt. 1-4 rozporzadzenia, które w dniu wejścia w zycie rozporządzenia przeprowadzały badania techniczne pojazdów, uznaje sie do dnia 31 grudnia 2010 za spełniajace te wymagania". Pytanie brzmi: czy w związku z tym, na mocy ostatniego rozporządzenia, pomimo negatywnej opinii TDT stacja może funkcjonować dalej? Dodam, że stacja posiada certyfikat ITS ważny do 31,12.2005. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 No właśnie - do kogo odwołanie składamy w tym momencie ? To jest decyzja wydana przez TDT w końcu ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
abc Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 na dzień dzisiejszy odwołanie składa sie za pośrednictwem TDT do Ministra Transportu i Budownictwa jeśli minął termin odwołania to pozostaje "ponowna" wizyta TDT na SKP / 700 pln/ i ewentualne odwołanie od niej, gdy negatyw ale jesli SKP nie spełnia jakichkolwiek wymogów to przebudowa / poświadczenie musi być w SKP / Cytuj
Wojciech Jania Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 Decyzji jeszcze nie ma. Zgodnie z sugestią PISKP złożyłem do TDT wniosek o wstrzymanie decyzji do czasu usuniecia stwierdzonych usterek. Na razie czekamy co będzie dalej. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 ale jesli SKP nie spełnia jakichkolwiek wymogów to przebudowa Niektóre lokalowe są lekko z tego wyłączone - przynajmniej ja tak interpretuję zapisy Dz.U.2005.219 w zakresie pkt. 1-4 par. 1 bodajże ... Rozumiem, że będzie negatyw jeśli chodzi o warunki (SKP nie spełnia itp.), ale decyzja pozytywna ? Mam rację ? Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
rzakol Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Na ostatnim spotkaniu w naszym WK powiedziano nam że w przypadku gdy będą zastrzeżenia do SKP to należy wystąpić o wstrzymanie wydania decyzji na czas usunięcia usterek. Uzyskasz decyzję o wstrzymaniu i jeżeli w między czasie wprowadzą zmianę przepisów które likwidują przyczynę negatywu to zgłaszasz się ponownie do TDT o dokończenie kontroli i wtedy sprawdzają pod kątem nowych przepisów. Dodatkowy plus wstrzymania procedury to to, że następna kontrola jest traktowana jako kontynuacja poprzedniej i nie płacisz za ponowną wizytę. No chyba że źle zinterpretowałem Cytuj
Wojciech Jania Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 Na ostatnim spotkaniu w naszym WK powiedziano nam że w przypadku gdy będą zastrzeżenia do SKP to należy wystąpić o wstrzymanie wydania decyzji na czas usunięcia usterek. Uzyskasz decyzję o wstrzymaniu i jeżeli w między czasie wprowadzą zmianę przepisów które likwidują przyczynę negatywu to zgłaszasz się ponownie do TDT o dokończenie kontroli i wtedy sprawdzają pod kątem nowych przepisów. Dodatkowy plus wstrzymania procedury to to, że następna kontrola jest traktowana jako kontynuacja poprzedniej i nie płacisz za ponowną wizytę. Dokładnie taka samą poradę dostałem w PISKP i tak zrobiłem. Teraz czekam na decyzję TDT, a ponieważ nowe rozporządzenie daje 5 lat na przebudowę, to chyba już się nie muszę bać. Dzieki za wsparcie. Cytuj
Bogusław Maćkowski Napisano 10 Listopad 2005 Napisano 10 Listopad 2005 Z tego co widzę pytanie zadano 7.11.05 a więc dzień przed wejściem nowych przepisów. Certyfikat jest jeszcze ważny do 31.12.2005r. Stacja zatem działa do tego okresu na podstawie certyfikatu ITS pomimo negatywnej decyzji TDT. W protokole TDT zaznaczy usterki i jeżeli podchodzą pod nowe rozporządzenie pkt 1-4 (wydzielenie SKP i wymiary) wówczas otrzymacie decyzję warunkowo dopuszczającą stację do 2010r. Na papierze nie będzie ona się niczym różniła od pozytywnej. Trzeba tylko pamiętać by dostopsować stację w terminie tych 5 lat. Odwoływać się od protokołu nie można. Należy czekać na decyzję. Z wstępnych wypowiedzi wynika, że będzie pozytywna a w tym czasie stacja wykonuje badania do czasu ważności certyfikatu TDT. Zaznaczam, iż ta odpowiedź dotyczy tylko przypadku opisanego w pytaniu i nie może być brana jako szablon ponieważ każda podobna sytuacja ma określoną inną procedurę administracyjną. PS. Pozwolę sobie zacytować ADMINA: w tym przypadku protokół będzie nagatywny a decyzja pozytywna. Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
Wojciech Jania Napisano 15 Listopad 2005 Autor Napisano 15 Listopad 2005 Tak, jak już wspomniałem, na mój wniosek dyrektor TDT zawiesił postepowanie dotyczące sprawdzenia SKP. Mam już pisemną decyzję - cytuje dosłownie: " ... postanawiam zawiesić postepowanie dotyczące sprawdzenia SKP. Zgodnie z art. 103 KPA zawieszenie postepowania wstrzymuje bieg terminów przewidzianych w kodeksie. Jeżeli w okresie 3 lat od daty zawieszenia postepowania strona nie zwróci sie o podjecie postepowania, żądanie wszczęcia postepowania uważa się za wycofane ..." Wynika więc z tego, że procedura została zawieszona na okres do 3 lat i de facto do tego czasu SKP może funkcjonować, a starosta nie wykresli stacji z rejestru, pomimo wygaśnięcia certyfikatu ITS. Z drugiej strony, ponieważ moja stacja nie spełnia pewnych warunków lokalowych (punkty 1 do 4 nowego rozporzadzenia), mam zamiar wkrótce procedurę wznowić, bo i tak mam 5 lat na dostosowanie stacji do obowiazujacych przepisów. Pracujemy spokojnie dalej!!!!!!!! Cytuj
abc Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Wojciechu, chyba za daleko idziesz w swoim rozumowaniu, bo tym sposobem możnaby każde postepowanie TDT zawiesić i poswiadczenie trwałoby 8 lat /jedostka spełnia wymagania, zawiesza na 3 lata a nastepnie ma poswiadczenie na 5 lat/ To co zacytowałeś to standardowy artykuł KPA dotyczący zawieszeń postepowań administracyjnych. Natomiast w kwestii poswiadczenia, to aby prowadzić SKP należy takie posiadać i wątpię aby Starosta czekał 3 lata z wykreśleniem przedsiebiorcy z rejestru SKP, tym bardziej, że rostrzygnięcie TDT zależy od Ciebie bo na Twój wniosek zawieszono postepowanie. Zgodnie z przepisami poswiadczenie TDT /lub ważny certyfikat ITS musi być na SKP/ i jesli nowe rozporządzenie MI daje czas do 2010 to "szybko" z niego zrób użytek, bo nigdy nie wiadomo jak do tej sprawy podejdzie nowe "lepsze" ministerstwo - Ministerstwo Transportu i Budownictwa pozdrawiam all Cytuj
Wojciech Jania Napisano 15 Listopad 2005 Autor Napisano 15 Listopad 2005 ABC zgadzam sie z tobą - moje rozważania traktuje jako teorię i wcale nie mam zamiaru czekać aż 3 lata, gdyz niezbadane są wyroki boskie (tzn naszych urzedników). Aczkolwiek - teoretyzując - starosta nie powinien wykreslić SKP z rejestru do czasu, aż cała procedura związana z wydaniem poświadczenia zgodności, łacznie z drogą odwoławczą, nie zostanie wyczerpana. To troche tak, jak w naszych sądach - sprawy ciągna się latami, adwokaci piszą odwołania i zanim zapadnie prawomocny wyrok....... A tak bardziej z życia - to mam zamiar niebawem wznowić procedurę, a ponieważ stwierdzone u mnie niezgodności "łapią się" pod nowe rozporządzenie - to jak już zauwazyli wcześniej Norbert i B. Mackowski - opinia TDT będzie negatywna, ale decyzja - dopuszczenie SKP na 5 lat. Cytuj
rajmund zawieja Napisano 15 Listopad 2005 Napisano 15 Listopad 2005 Ja mam pytanie jak jest z tym wydzieleniem stacji jeśli jest częścią innego zakładu czy musi być wydzielona Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi