pawel11 Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 Witam , miałem ostatnio przypadek , auto osobowe ,właściciel chciał wykonac badanie trzy miesiące przed terminem z powodu wyjazdu , czy mogę wykonac badanie ??? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 czy mogę wykona badanie ??? Tak.Oczywiście termin następnego OBT od daty badania Cytuj
eborg Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 czy mogę wykonac badanie ??? Nawet jak Ci przyjedzie na drugi dzień po OBT, i życzy sobie następne OBT , to też możesz ....... . Cytuj
michal_k Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 czy mogę wykonac badanie ??? Jasne, gdyż badanie powinno być wykonane "przed upływem". Cytuj
marek63 Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 Witam.OBT przed wyznaczonym terminem OK,OBT po terminie też trzeba wykonać. Cytuj
crackers Napisano 7 Luty 2014 Napisano 7 Luty 2014 Witam.OBT przed wyznaczonym terminem OK,OBT po terminie też trzeba wykonać.oczywiście,że tak.Tylko michal_kowi , chodzi o to,że właściciel ma obowiązek pojazd przedstawić do BT przed upływem terminu.Często bywa inaczej,ale póki co bez konsekwencji Cytuj
Qnick Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 Często bywa inaczej,ale póki co bez konsekwencji A np. w Rosji konsekwencje są z tego powodu. Jak się spóźnisz na przegląd to dopłata procentowa jest do ceny badania na SKP. Może i do nas przeszczepić taki pomysł jak nie chcą podnieść cennika i tak spoźnienie do 7 dni dopłata 30 % spóźnienie pow. 7 dni dopłata 50% Cytuj
pentagram Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 spoźnienie do 7 dni dopłata 30 % spóźnienie pow. 7 dni dopłata 50% Marzyciel Cytuj
DMG1 Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 spoźnienie do 7 dni dopłata 30 % spóźnienie pow. 7 dni dopłata 50% Dobrze myśli dajcie mu za to po piwie. Cytuj
crackers Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 a po 2,5 latach po terminie,miałem takiego ostatnio.Mówię do niego,do zobaczenia za rok,a On mi na to,że nie za rok,tylko do następnej kontroli Policji,która mu to przypomni Cieszy się,że żadnych konsekwencji z tego nie ma Cytuj
Psuj Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 Cieszy się,że żadnych konsekwencji z tego nie ma U nas by się nie pocieszył, bo musiał by czerwone wykupić coby obt zrobić... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
crackers Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 U nas by się nie pocieszył, bo musiał by czerwone wykupić coby obt zrobić... Psuj, u was do każdego OBT po terminie muszą być czerwone(nawet jak przekroczy dajmy na to 10 dni)? Cytuj
Psuj Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 Psuj, u was do każdego OBT po terminie muszą być czerwone(nawet jak przekroczy dajmy na to 10 dni)? A jaka jest różnica jak przekroczy 10 dni a jak dwa lata? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
crackers Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 przekroczenie to przekroczenie,dzięki za odpowiedź Cytuj
eborg Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 Maciek, a jest na to paragraf, czy tylko zalecenie WK? Cytuj
Paprock Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 Maciek, a jest na to paragraf, czy tylko zalecenie WK? raczej zalecenie Gdyby tak było w całej Polsce...... No ale rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów jest jedno obowiązujące w całym kraju, a za jego przestrzeganie i stosowanie WK odpowiedzialności nie poniesie wcale. Tam wkleiłem li tylko pomocny materiał interpretacyjny: → http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=194214#194214 Cytuj
Fredek Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 U nas by się nie pocieszył, bo musiał by czerwone wykupić coby obt zrobić... Zapewne mina klienta bezcenna Cytuj
crackers Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 eborg napisał/a: Maciek, a jest na to paragraf, czy tylko zalecenie WK? crackers napisał/a: raczej zalecenie eborg napisał/a: Gdyby tak było w całej Polsce...... No ale rozporządzenie w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów jest jedno obowiązujące w całym kraju, a za jego przestrzeganie i stosowanie WK odpowiedzialności nie poniesie wcale. Tam wkleiłem li tylko pomocny materiał interpretacyjny: → http://www.norcom.com.pl/...p=194214#194214 _________________ Na pokwitowaniu jest brak danych tech pojazdu,ale jak masz DR z przekroczonym terminem NBT to możesz dokonać identyfikacji,chyba że DNBT uzna się za niezgodność Cytuj
Paprock Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 Zapewne mina klienta bezcenna Zdziwko-Buźkę zaiste zapodał jak mu patrol dowód na stronach z terminami badań rozwarł. A dalej to już łańcuszek procedur co do OBT za brak OBT. -------------------------------------------------------------------------- Na pokwitowaniu jest brak danych tech pojazdu,ale jak masz DR z przekroczonym terminem NBT to możesz dokonać identyfikacji,chyba że DNBT uzna się za niezgodność Nie ukrywam kłopotów w rozumnym czytaniu (czytać: pisaniu), lecz w cytacie niżej prawdopodobnie o skubnięcie dowodu szło. Cieszy się,że żadnych konsekwencji z tego nie ma U nas by się nie pocieszył, bo musiał by czerwone wykupić coby obt zrobić... Cytuj
michal_k Napisano 8 Luty 2014 Napisano 8 Luty 2014 U nas by się nie pocieszył, bo musiał by czerwone wykupić coby obt zrobić... Zawsze może podjechać na inną stację (np. z innego powiatu) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi