damdi Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Proszę o pomoc bo nie mogę się zdecydować ile policzyć za skierowanie z WK w celu ustalenia czy pojazd nie narusza wymagań ochrony środowiska. Klient przy zakupie pojazdu w umowie miał wpisane uszkodzony silnik. Cytuj
blakop Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Dokładnie - dla mnie 6.9b. Dla mnie 5.1 jest martwy w cenniku po zmianie PoRD parę lat temu, odkąd niezgodność warunków technicznych nie jest już podstawą skierowania w WK. Cytuj
biker100 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Dokładnie - dla mnie 6.9b.Dla mnie 5.1 jest martwy w cenniku po zmianie PoRD parę lat temu, odkąd niezgodność warunków technicznych nie jest już podstawą skierowania w WK. było już poruszane na forum :http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=12679&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj
eborg Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Dlaczego nie 6.9b? Z dokumentów nie wynika, że uczestniczył w wypadku. Z dokumentów nie wynika, że naruszył wymagania ochrony środowiska. Cytuj
grzegorz70 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Dlaczego nie 6.9b? Z dokumentów nie wynika, że uczestniczył w wypadku. Z dokumentów nie wynika, że naruszył wymagania ochrony środowiska. Widziałeś kiedyś skierowanie z WK na takie badanie? Cytuj
blakop Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Z dokumentów nie wynika, że naruszył wymagania ochrony środowiska. No jak nie, skoro: Klient przy zakupie pojazdu w umowie miał wpisane uszkodzony silnik. Oczywiście wszystko zależy co autor miał a myśli, ale może te uszkodzenia oznaczają też wycieki z tegoż silnika np? Widziałeś kiedyś skierowanie z WK na takie badanie? UM Poznań wystawia od lat. Aż dziw, że takie miasto jak Łódź nie... Cytuj
aboz Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Z dokumentów nie wynika, że naruszył wymagania ochrony środowiska.A to?skierowanie z WK w celu ustalenia czy pojazd nie narusza wymagań ochrony środowiskaDla mnie 6.9b Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Z dokumentów nie wynika, że naruszył wymagania ochrony środowiska. Zastanów się,,, Klient przy zakupie pojazdu w umowie miał wpisane uszkodzony silnik. Cytuj
eborg Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Zastanów się,,,damdi napisał/a: Klient przy zakupie pojazdu w umowie miał wpisane uszkodzony silnik. Tak , "pokazał kolano" lub silnik zatarty. Zastanawiam się tylko, czy poz. 5.1 jest w cenniku, czy jej nie ma, a jeżeli jest to już tylko z przymrużeniem oka? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Jeśli było skierowanie to 69b, ja w takich przypadkach robiłem OBT ,,, Cytuj
blakop Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Nie rozumiem - było skierowanie na dodatkowe, a Ty robiłeś OBT zamiast tego dodatkowego na które było skierowanie?? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Nie na skierowanie, mówiąc w takich przypadkach miałem na myśli wpisywanie fikcyjnych usterek w umowie. Dwa tygodnie temu miałem przypadek, gdzie gość w umowie wpisał (uszkodzona skrzynia biegów), by zaniżyć wartość pojazdu. Pani z WK zażyczyła sobie (na gębę oczywiście) zaświadczenie od diagnosty, że skrzynia jest sprawna. Powiedziałem gościowi, że takie zaświadczenie to serwis VW może mu wystawić, ja mogę mu wykonać OBT. On na to, że ma ważne jeszcze 10 m-cy. No to zaoszczędziłeś pan na głupocie stówkę,,, Cytuj
markes30 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Powiedziałem gościowi, że takie zaświadczenie to serwis VW może mu wystawić, ja mogę mu wykonać OBT. On na to, że ma ważne jeszcze 10 m-cy. No to zaoszczędziłeś pan na głupocie stówkę,, ...a należało zrobić 6,9b za 94 zł. Cytuj
blakop Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 ...a należało zrobić 6,9b za 94 zł. Dokładnie. Bo choć nie chwali się postawa WK, że na gębę sprawę załatwia, to jednak PoRD (a to akt najważniejszy jednak) to należy pamiętać, że o takie badanie klient może wnioskować także sam! Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 ..a należało zrobić 6,9b za 94 zł. należy pamiętać, że o takie badanie klient może wnioskować także sam! O czym Wy mówicie ??? Uszkodzona skrzynia w umowie i co ? Nie uczestniczył w wypadku ani nie narusza wymagań ochrony środowiska. Co na wniosek właściciela chcecie napisać ? Cytuj
Psuj Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 ani nie narusza wymagań ochrony środowiska. A jak skrzynia miała uszkodzenia skutkujące wyciekiem oleju? Co na wniosek właściciela chcecie napisać ? Badanie, że nie zagraża środowisku. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 A jak skrzynia miała uszkodzenia skutkujące wyciekiem oleju? Bardzo Cię proszę, powagi, wystarczy, że inni picują , my już nie musimy ,,, Zresztą widać, że w tym przypadku nawet pani z WK nie wiedziała na co skierować ,,, Cytuj
Qnick Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 Zresztą widać, że w tym przypadku nawet pani z WK nie wiedziała na co skierować ,,, Pracownicy WK w przypadku zapisów w umowie o jakiś uszkodzeniach pojazdu kierują na badanie na SKP szkoda że tylko ustnie najczęściej u mnie. Jak kupowałem samochód po gradobiciu (z obitymi tylko blachami ) chciałem zamieścić informację w umowie że pojazd jest po gradobiciu bo cena była niska i żeby wiadomo było skąd ta cena się wzięła, zadzwoniłem do WK gdzie miałem rejestrować to auto i okazało się że jak w umowie będzie taki zapis to wyślą mnie na badanie dodatkowe bo pojazd jest uszkodzony. Dlatego też odpuściłem i nic nie wpisywaliśmy w umowę po to by uniknąć niepotrzebnego badania a w US i tak dostałem zniżkę 20 % wartości auta dla auta uszkodzonego przez grad bo takie wytyczne były od naczelnika US. Cytuj
michal_k Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 okazało się że jak w umowie będzie taki zapis to wyślą mnie na badanie dodatkowe bo pojazd jest uszkodzony To niezłe matoły - niech jeszcze podstawę prawną podadzą. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 okazało się że jak w umowie będzie taki zapis to wyślą mnie na badanie dodatkowe bo pojazd jest uszkodzony. Szkoda, że nie poprosiłeś o treść tego skierowania i podstawę jak mówi michał_k, może byłoby się z czego pośmiać przynajmniej ,,, Cytuj
danielg539 Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 To niezłe matoły Należy dodać, że wcale ich nie brakuje, bo inne WK postępują podobnie Cytuj
michal_k Napisano 12 Luty 2014 Napisano 12 Luty 2014 bo inne WK postępują podobnie Zazwyczaj ustnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi