pasnik1984 Napisano 23 Luty 2014 Napisano 23 Luty 2014 Witam Jak na egzaminie korzystać z dzienników ustaw aby się nie pogubić, może ma ktoś jakiś sprawdzony sposób. Czy każdy dziennik jest oddzielnie posegregowany, słyszałem, że w sumie jest około 1600 stron. Ja się uczę z poz. 951, 996 + prawo o ruchu drogowym. To jest raptem około 200str. Czy będzie to zbiór tego wszystkiego co dostałem na szkoleniu. Możecie mniej więcej wymienić jaka pomoc jest na egzaminie. Z góry dziękuję Pozdro. Maciek Myślę,że ten egzamin może człowieka wykończyć nerwowo . Nie wiem jak u tych co zdali ale ja już mam dość choć to moja dopiero pierwsza próba. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 23 Luty 2014 Napisano 23 Luty 2014 Myślę,że ten egzamin może człowieka wykończyć nerwowo . Nie wiem jak u tych co zdali ale ja już mam dość choć to moja dopiero pierwsza próba. Przecież Ciebie jeszcze nie powinien zacząć wykańczać ,,, Ze mną w Krakowie byli chłopcy, którzy za 9-tym i 14-tym razem nie zdali a wyglądali na mniej, niż Ty załamanych ,,, Cytuj
pasnik1984 Napisano 23 Luty 2014 Autor Napisano 23 Luty 2014 Wykańcza mnie nauka Jak możesz to napisz coś na temat egzaminu Cytuj
Mecher Napisano 23 Luty 2014 Napisano 23 Luty 2014 Na egzaminie korzystasz tak samo jak podczas nauki, z jednym wyjatkiem. Nie sa to tylko i wyłacznie dzienniki ustaw z których sie uczysz. Jest tego więcej, zdecydowanie więcej. Jedyna rada by sie nie oszukać to tylko rada taka ..... Jeśli wiesz co i gdzie jest w przepisach z których się uczysz, znaz ich nazwy i numery, to nie bedziesz miał problemu z znalezieniem ich w czasie egzaminu. Mnie na kursie mówiono ....... Jeśli podczas nauki z Vademecum będą wam wypadać kartki a książka będzie się nadawała dla introligatora, to możecie podchodzić na egzaminu. Może nie dokładnie przytoczyłem ale sens pozostał Cytuj
pasnik1984 Napisano 23 Luty 2014 Autor Napisano 23 Luty 2014 Dzięki wielkie, to po kiego grzyba ta cała reszta dzienników , a czy pytanie opisowe można z tych materiałów napisać . Cytuj
Mecher Napisano 23 Luty 2014 Napisano 23 Luty 2014 Dzięki wielkie, to po kiego grzyba ta cała reszta dzienników , a czy pytanie opisowe można z tych materiałów napisać . Reszta dzienników jest tylko (jak ja to uważam) dla niepoznaki. Chodzi o fakt pokazania, że umiesz korzystać z przepisów i wiesz, gdzie potrzebne ci w danej chwili są by szybko znależć. Reszta co prawda nie jest potrzebna do egzaminu, jednak w pracy diagnosty napewno jest przydatna. Tak, można korzystać z przepisów przy pytaniu opisowym. Musisz jednak pamiętać, iż komplet przepisów będący w 3 tomach jest na dwie osoby. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 23 Luty 2014 Napisano 23 Luty 2014 Jak na egzaminie korzystać z dzienników ustaw aby się nie pogubić, może ma ktoś jakiś sprawdzony sposób. Czytać czytać czytać-starać się zapamiętać jak najwięcej (daty,wartości). Rozwiązując test odpowiadać na te pytania na które się jest pewnym, a wątpliwe zostawić na później.Spokojnie wystarczy czasu żeby do nich wrócić i na spokojnie sprawdzić w dz.u. poprawną odpowiedź-po kilkukrotnym przeczytaniu ich wiesz w którym miejscu dane zagadnienie się znajduje i spokojnie znajdziesz na egzaminie.Czyli w skrócie-najpierw odpowiadasz na te pytania co sam wiesz jaka jest odpowiedź,a do wątpliwych wracasz na końcu.W moim przypadku sprawdziło się Cytuj
cebulka Napisano 24 Luty 2014 Napisano 24 Luty 2014 Witam Jak na egzaminie korzystać z dzienników ustaw aby się nie pogubić, może ma ktoś jakiś sprawdzony sposób. 951 i 996 to nie wszystko. Mi na podstawie trafiły się dwa pytania z zalecanych aktów prawnych chodziło głownie o wyposażenie stacji typu urządzenia rolkowe, klucze dynamometryczne co jest niezbędne. Tak jak Ci koledzy przede mną radzili dużo czytać i zapamiętywać co gdzie jest. Ja sobie dla ułatwienia zakreślałem oczojebnym mazakiem daty, masy itd, które nie były wypisane na początku 951. Następnie przepisałem je na kartkę i tylko tych się uczyłem na pamięć żeby ich potem po całym dzienniku nie szukać i sporo pytań na podstawie z tego było. Odnośnie dzienników zależy wszystko od miejsca w jakim się zdaje. We Wrocławiu wszystkie dzienniki są spięte w całość i jest to bardzo nieporęczne za to 9 część ADR`u była w 2 szt czyli każdy miał swoją. W Krakowie czy Poznaniu dzienniki są podzielone na dwie części osobno rozporządzenia i osobno ustawy za to jest tylko 1 szt ADR. Musisz trochę pokombinować jak "przechytrzyć komisję i przepisy", które utrudniają jak tylko mogą. Nie zawsze rozsadza komisja niekiedy siada się gdzie komu się spodoba i warto taki przywilej wykorzystać. Wtedy się wykazujesz cwaniactwem i siadasz obok kogoś komu zostało np samo pytanie opisowe lub 1 czy 2 części do zaliczenia. Postępujesz wtedy tak jak Grzegorz pisał rozwiązujesz to co umiesz, a w między czasie druga osoba korzysta z dzienników i wychodzi po 10-40 min i dzienniki przez ok 1,5godz zostają już tylko do Twojej dyspozycji. Ja się tak dogadałem i zaliczyłem wszystko oprócz opisówki, ale co się odwlecze... Została praktyka i mam jeszcze większego cykora jak przed teoria Cytuj
pasnik1984 Napisano 26 Luty 2014 Autor Napisano 26 Luty 2014 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Mam egzamin 13 marca na czerniakowskiej w Warszawie. Skorzystam z Waszych rad na pewno . Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi