grzegorz70 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Klient zadał mi pytanie na które nie znam odpowiedzi: "Czy to prawda, że nowo zakupiony, samochód osobowy, zarejestrowany jako ciężarowy, nie będzie mógł być ponownie zmieniony w osobówkę?" Cytuj
biker100 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Klient zadał mi pytanie na które nie znam odpowiedzi:"Czy to prawda, że nowo zakupiony, samochód osobowy, zarejestrowany jako ciężarowy, nie będzie mógł być ponownie zmieniony w osobówkę?" Grzegorz obecne przepisy nie zabraniają, przy zachowaniu oczywiście określonych przepisami warunków technicznych, dokonywania zmian konstrukcyjnych w pojazdach zgodnie z obowiązującym PORD DZIAŁ III POJAZDY Rozdział 1 Warunki techniczne pojazdów Art. 66. 4. Zabrania się:6) dokonywania zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj pojazdu, z wyjątkiem: a) pojazdu, na którego typ zostało wydane świadectwo homologacji typu lub inny równoważny dokument, o którym mowa w art. 70j ust. 1, art. 70k ust. 1, art. 70o ust. 1, art. 70zo ust. 1, art. 70zp ust. 1 albo art. 70zu ust. 1, b) pojazdu, w którym zmian konstrukcyjnych dokonał przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w tym zakresie. przy zachowaniu w/w warunków:Poz. 951 Dział III Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tym pojazdem Rozdział 1Warunki ogólne § 9a.37) W samochodzie ciężarowym kategorii N1 o nadwoziu rodzaju AB, AC, AF lub BB, o których mowa w przepisach o homologacji pojazdów, mogą być wprowadzone zmiany konstrukcyjne polegające na zmianie ilości miejsc, jeżeli: 1) liczba miejsc nie przekracza osiem (bez kierowcy) i 2)38) P – ((M + 75) + N x 68) ≥ N x 68, gdzie: P – dopuszczalna masa całkowita pojazdu w kg, M – masa własna pojazdu, N – liczba miejsc, nie licząc miejsca kierowcy. Na dzień dzisiejszy nic się w ty zakresie raczej nie zmieniło - chyba, że coś przespałem. Cytuj
mirek.g Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Gdzieś też tak słyszałem,że nie będzie odwrotu,ale gdzie to nie pamiętam Cytuj
DARIO64 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Gdzieś też tak słyszałem,że nie będzie odwrotu,ale gdzie to nie pamiętam Przy okazji zmian od 1 kwietnia w ustawie o VAT. Cytuj
aboz Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Gdzieś też tak słyszałem,że nie będzie odwrotu,ale gdzie to nie pamiętam Przy okazji zmian od 1 kwietnia w ustawie o VAT. Zaraz się może okazać, że 1 kwietnia nic się nie zmieni, bo derogacja nie przewiduje żadnych okresów przejściowych, które zawarte są w zmianach. Może być tak, że KE zaraz dowali jakąś karę i trzeba będzie tworzyć nowe przepisy Cytuj
aboz Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Nadal wiem, że nic nie wiem. Na dzień dzisiejszy można zmieniać w te i z powrotem ile dusza zapragnie, byle mieściło się to wszystko w przepisach. Inna sprawa jak do takich zmian podejdą organy podatkowe, ale to już nie nasza sprawa. Cytuj
blakop Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Nadal wiem, że nic nie wiem. Nie bardzo rozumiem. Czego nie wiesz? aboz Ci wszystko opisał: Na dzień dzisiejszy można zmieniać w te i z powrotem ile dusza zapragnie, byle mieściło się to wszystko w przepisach. Inna sprawa jak do takich zmian podejdą organy podatkowe, ale to już nie nasza sprawa. Cytuj
biker100 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Inna sprawa jak do takich zmian podejdą organy podatkowe, ale to już nie nasza sprawa. a kiedy to będzie?? jak to w fazie projektu http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/druk.xsp?nr=2095 Cytuj
aboz Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Inna sprawa jak do takich zmian podejdą organy podatkowe, ale to już nie nasza sprawa. a kiedy to będzie?? jak to w fazie projektu http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/druk.xsp?nr=2095 Już jest w senacie, więc do ogłoszenia niedaleka droga http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2095 Cytuj
Qnick Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Już jest w senacie, więc do ogłoszenia niedaleka droga Zaraz powoli a skąd ja mam wiedzieć że w danym pojeździe nie będzie wolno zmienić rodzaju na osobowy jak już to wejdzie w życie Cytuj
Psuj Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Zaraz powoli a skąd ja mam wiedzieć że w danym pojeździe nie będzie wolno zmienić rodzaju na osobowy Nie chce mi się czytać całego projektu, ale zapytam sie (tych co mieli cierpliwość): czy to nie będzie tak, że zmiany będą tak jak były, ale po takich zmianach podatnik bedzie musiał zwrócić vat? Cytuj
markes30 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Od 1 kwietnia będą tylko 2 VATy: 9. Do pojazdów samochodowych, o których mowa w ust. 4 pkt 2, należą: 1) pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, mające jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą: a) klasyfikowane na podstawie przepisów o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van lub b) z otwartą częścią przeznaczoną do przewozu ładunków; 2) pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, które posiadają kabinę kierowcy z jednym rzędem siedzeń i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu; 10. Spełnienie wymagań dla pojazdów samochodowych określonych w ust. 9: 1) pkt 1 i 2 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stację kontroli pojazdów, potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację, oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu zawierającego odpowiednią adnotację o spełnieniu tych wymagań; Cytuj
JANUSZ60 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Od 1 kwietnia będą tylko 2 VATy: Bo już na to czas najwyższy ,,, które posiadają kabinę kierowcy z jednym rzędem siedzeń i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu; A te z dwoma rzędami siedzeń ? Za karę, czy niedopatrzenie ? Cytuj
biker100 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 3) pojazdy specjalne, które spełniają również warunki zawarte w odrębnych przepisach określone dla następujących przeznaczeń: a) agregat elektryczny/spawalniczy, b) do prac wiertniczych, c) koparka, koparko-spycharka, d) ładowarka, e) podnośnik do prac konserwacyjno-montażowych, f) żuraw samochodowy – jeżeli z dokumentów wydanych zgodnie z przepisami o ruchu drogowym wynika, że dany pojazd jest pojazdem specjalnym. 10. Spełnienie wymagań technicznych dla pojazdów samochodowych określonych w ust. 9: 1) pkt 1 i 2 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stację kontroli pojazdów, potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację, oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu zawierającego odpowiednią adnotację o spełnieniu tych wymagań; 2) pkt 3 stwierdza się na podstawie dokumentów wydanych zgodnie z przepisami o ruchu drogowym, jeśli wynika z nich, że dany pojazd jest pojazdem specjalnym. 11. W przypadku gdy w pojeździe samochodowym, dla którego wydano zaświadczenie, o którym mowa w ust. 10 pkt 1, zostały wprowadzone zmiany, w wyniku których pojazd nie spełnia wymagań, o których mowa w ust. 9 pkt 1 lub 2, uznaje się, że pojazd nie jest wykorzystywany wyłącznie do działalności gospodarczej: Cytuj
markes30 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 A te z dwoma rzędami siedzeń ? Niestety już nie. Pytanie co z tymi co mają w DR wpisany VAT 2 lub VAT 3 "dubel kabina" ? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 "dubel kabina" Ja właśnie o takich mówię ,,, Cytuj
biker100 Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 "dubel kabina" Ja właśnie o takich mówię ,,, 16. Minister właściwy do spraw finansów publicznych może określić, w drodze rozporządzenia, inne niż określone w ust. 9 pojazdy samochodowe, o których mowa w ust. 4 pkt 2, uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, wymagania dla tych pojazdów samochodowych oraz dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań, uwzględniając specyfikę ich konstrukcji oraz ich zastosowanie, a w przypadku pojazdów mających więcej niż jeden rząd siedzeń również wymóg, aby dopuszczalna masa całkowita była większa niż 3 tony. Cytuj
IVVO Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Art. 9. 1. Dodatkowe badanie techniczne, o którym mowa w art. 86a ust. 10 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, powinno być przeprowadzone w terminie najbliższego obowiązkowego okresowego badania technicznego, nie później jednak niż przed upływem 3 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy. 2. Jeżeli przed terminem najbliższego obowiązkowego badania technicznego lub przed upływem 3 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, pojazd, o którym mowa w art. 86a ust. 9 pkt 1 i 2 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jest przedmiotem dostawy, dodatkowe badanie techniczne, o którym mowa w art. 86a ust. 10 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, powinno być przeprowadzone nie później niż przed dniem dokonania dostawy. 3. Zaświadczenia wydane przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy dla pojazdów, o których mowa w art. 86a ust. 2 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu dotychczasowym, zachowują ważność na potrzeby stosowania art. 86a ust. 9 pkt 1 lit. a tej ustawy, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą Cytuj
Psuj Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Dzisiaj u nas na stacji (u kolegi, ja urlopuję) pojawił się klient z dwoma skodami. Dwa rzędy siedzeń, bez krat i ciężarówki. Oczywiście badanie vat. Po odmowie zadzwonił jego księgowy z buzią, że mamy wykonać vat6, bo wszyscy robią tylko nie my... Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 że mamy wykonać vat6, bo wszyscy robią tylko nie my... Nie jesteście sami My też nie Cytuj
IVVO Napisano 26 Luty 2014 Napisano 26 Luty 2014 Nie jesteście sami My też nie Zdziwił byś się co za 50 koledzy wpisuję w uwagach. Ja już kilka razy zrobiłem niezłego karpia Cytuj
markes30 Napisano 27 Luty 2014 Napisano 27 Luty 2014 Zdziwił byś się co za 50 koledzy wpisuję w uwagach. Ja już kilka razy zrobiłem niezłego karpia Róbcie zdjęcia i wrzucajcie na forum. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi