blakop Napisano 28 Luty 2014 Napisano 28 Luty 2014 Prosiłbym o informacje z wydziałów komunikacji, czy obserwujecie zmiany nazwy marek po zabudowie w ostatnim czasie. Już wyjaśniam o co chodzi. Do tej pory firma zabudowująca pojazd była ujmowana w homologacji ten sposób, że do członu nazwy dodawana była nazwa producenta. Przykładowo podwozie marki IVECO, uzyskiwało poza budowie przez firmę powiedzmy "Autonadwozia" markę "IVECO/AUTONADWOZIA". I tak to było od lat rejestrowane i tak widniało w dowodach. Pominę tutaj skomplikowane kwestie dotyczące tego do kogo w istocie należy homologacja - o tu byście się zdziwili jak to w praktyce wygląda, czy wyglądało Sęk w tym, że rzeczone IVECO od stycznia zmieniło zasady homologowania pojazdów (z uwagi na zmianę normy euro). Pomijając kwestie własnościowo-prawne dotyczące wydawania homologacji zmieniło się coś jeszcze. W tej chwili w homologacji, jako markę podaje się WYŁĄCZNIE nazwę finalnego producenta. Dla przykładu - mam firmę ACORD(producent zabudów). Po zabudowaniu pojazdu mrka pojazdu to już nie Iveco/Acord, ale tylko i wyłącznie ACORD. Nazwa Iveco nie pojawia się w homologacji - a tym samym w dowodzie rejestracyjnym!!! Czy spotkaliście się już z takimi przykładami, że jako markę podaje się wyłącznie zabudowującego, a oryginalna nazwa marki podwozia znika w ogóle? Cytuj
darkdog Napisano 28 Luty 2014 Napisano 28 Luty 2014 Czy spotkaliście się już z takimi przykładami, że jako markę podaje się wyłącznie zabudowującego, a oryginalna nazwa marki podwozia znika w ogóle? tak Błażeju ja robiłem OBT Capera i zamiast Ford to marka była AUTOCARAVAN RIMOR Cytuj
blakop Napisano 28 Luty 2014 Autor Napisano 28 Luty 2014 Ok - powiedzmy, że nie chodzi o kampery, bo tam zawsze tak było z uwagi na to, że tam często z auta bazowego niewiele zostaje. Ja mam na myśli najzwyczajniejsze auta dostawcze - kabina z ramą i na tym zwykła zabudowa (kontener, skrzynia itd.) Cytuj
Kiya Napisano 28 Luty 2014 Napisano 28 Luty 2014 U nas coś było, po zabudowie zmieniła się kompletnie marka. Ale nie pamiętam dokładnie, to był jakiś specjalny, musiałabym sprawdzić w papierach. Cytuj
Sebastian ZG Napisano 28 Luty 2014 Napisano 28 Luty 2014 OFF topic Kiya -> sprawdź te papiery i przywieź je do Murzaschulem (będzie wojna na województwa, więc lubuskiego musimy bronić. Bo na trambajarzy nie ma co liczyć ). Dziękuję, modowie już możecie bić... Cytuj
Kiya Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 Sebastian, przyjechałabym ale termin mi nie leży zbytnio A co do tematu: Nissan Cabstar, a po zabudowie Socage F24 się to zwało. Tyle że nówka ale sprowadzona z Włoch z kompletem dokumentów sprzed zabudowy i po. Cytuj
blakop Napisano 3 Marzec 2014 Autor Napisano 3 Marzec 2014 A rodzaj pojazdu?? Tak Kiya... takich jak Ty co chętnie by pasowało, tylko ZAWSZE jest za daleko, nie w tym czasie, nie o tej porze to całe forum pełne... a już na pojeździe w szczególności... Cytuj
Kiya Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 Najpierw podwozie ciężarowego a potem specjalny podnośnik do prac konserwacyjnych. blakop tłumaczyć to ja Ci się nie będę bo i nie muszę Cytuj
blakop Napisano 4 Marzec 2014 Autor Napisano 4 Marzec 2014 Oczywiście, że nie musisz drogie dziecko... Twoja żenująca postawa w tej kwestii mówi sama za siebie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi