Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Nowe nazwy w homologacjach

blakop

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o informacje z wydziałów komunikacji, czy obserwujecie zmiany nazwy marek po zabudowie w ostatnim czasie.

Już wyjaśniam o co chodzi.

Do tej pory firma zabudowująca pojazd była ujmowana w homologacji ten sposób, że do członu nazwy dodawana była nazwa producenta.

Przykładowo podwozie marki IVECO, uzyskiwało poza budowie przez firmę powiedzmy "Autonadwozia" markę "IVECO/AUTONADWOZIA". I tak to było od lat rejestrowane i tak widniało w dowodach.

Pominę tutaj skomplikowane kwestie dotyczące tego do kogo w istocie należy homologacja - o tu byście się zdziwili jak to w praktyce wygląda, czy wyglądało ;)

Sęk w tym, że rzeczone IVECO od stycznia zmieniło zasady homologowania pojazdów (z uwagi na zmianę normy euro). Pomijając kwestie własnościowo-prawne dotyczące wydawania homologacji zmieniło się coś jeszcze. W tej chwili w homologacji, jako markę podaje się WYŁĄCZNIE nazwę finalnego producenta. Dla przykładu - mam firmę ACORD(producent zabudów). Po zabudowaniu pojazdu mrka pojazdu to już nie Iveco/Acord, ale tylko i wyłącznie ACORD. Nazwa Iveco nie pojawia się w homologacji - a tym samym w dowodzie rejestracyjnym!!!

Czy spotkaliście się już z takimi przykładami, że jako markę podaje się wyłącznie zabudowującego, a oryginalna nazwa marki podwozia znika w ogóle?

Czy spotkaliście się już z takimi przykładami, że jako markę podaje się wyłącznie zabudowującego, a oryginalna nazwa marki podwozia znika w ogóle?

tak Błażeju ja robiłem OBT Capera i zamiast Ford to marka była AUTOCARAVAN RIMOR

Ok - powiedzmy, że nie chodzi o kampery, bo tam zawsze tak było z uwagi na to, że tam często z auta bazowego niewiele zostaje.

Ja mam na myśli najzwyczajniejsze auta dostawcze - kabina z ramą i na tym zwykła zabudowa (kontener, skrzynia itd.)

U nas coś było, po zabudowie zmieniła się kompletnie marka. Ale nie pamiętam dokładnie, to był jakiś specjalny, musiałabym sprawdzić w papierach.

OFF topic

Kiya -> sprawdź te papiery i przywieź je do Murzaschulem (będzie wojna na województwa, więc lubuskiego musimy bronić. Bo na trambajarzy nie ma co liczyć :evil: ).

Dziękuję, modowie już możecie bić...

Sebastian, przyjechałabym ale termin mi nie leży zbytnio :/

A co do tematu:

Nissan Cabstar, a po zabudowie Socage F24 się to zwało.

Tyle że nówka ale sprowadzona z Włoch z kompletem dokumentów sprzed zabudowy i po.

A rodzaj pojazdu??

Tak Kiya... takich jak Ty co chętnie by pasowało, tylko ZAWSZE jest za daleko, nie w tym czasie, nie o tej porze to całe forum pełne... a już na pojeździe w szczególności... :?

Najpierw podwozie ciężarowego a potem specjalny podnośnik do prac konserwacyjnych.

blakop tłumaczyć to ja Ci się nie będę bo i nie muszę :lol: