blakop Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Prosiłbym o informacje z wydziałów komunikacji, czy obserwujecie zmiany nazwy marek po zabudowie w ostatnim czasie. Już wyjaśniam o co chodzi. Do tej pory firma zabudowująca pojazd była ujmowana w homologacji ten sposób, że do członu nazwy dodawana była nazwa producenta. Przykładowo podwozie marki IVECO, uzyskiwało poza budowie przez firmę powiedzmy "Autonadwozia" markę "IVECO/AUTONADWOZIA". I tak to było od lat rejestrowane i tak widniało w dowodach. Pominę tutaj skomplikowane kwestie dotyczące tego do kogo w istocie należy homologacja - o tu byście się zdziwili jak to w praktyce wygląda, czy wyglądało Sęk w tym, że rzeczone IVECO od stycznia zmieniło zasady homologowania pojazdów (z uwagi na zmianę normy euro). Pomijając kwestie własnościowo-prawne dotyczące wydawania homologacji zmieniło się coś jeszcze. W tej chwili w homologacji, jako markę podaje się WYŁĄCZNIE nazwę finalnego producenta. Dla przykładu - mam firmę ACORD(producent zabudów). Po zabudowaniu pojazdu mrka pojazdu to już nie Iveco/Acord, ale tylko i wyłącznie ACORD. Nazwa Iveco nie pojawia się w homologacji - a tym samym w dowodzie rejestracyjnym!!! Czy spotkaliście się już z takimi przykładami, że jako markę podaje się wyłącznie zabudowującego, a oryginalna nazwa marki podwozia znika w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkdog Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Czy spotkaliście się już z takimi przykładami, że jako markę podaje się wyłącznie zabudowującego, a oryginalna nazwa marki podwozia znika w ogóle? tak Błażeju ja robiłem OBT Capera i zamiast Ford to marka była AUTOCARAVAN RIMOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 Ok - powiedzmy, że nie chodzi o kampery, bo tam zawsze tak było z uwagi na to, że tam często z auta bazowego niewiele zostaje. Ja mam na myśli najzwyczajniejsze auta dostawcze - kabina z ramą i na tym zwykła zabudowa (kontener, skrzynia itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiya Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 U nas coś było, po zabudowie zmieniła się kompletnie marka. Ale nie pamiętam dokładnie, to był jakiś specjalny, musiałabym sprawdzić w papierach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian ZG Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 OFF topic Kiya -> sprawdź te papiery i przywieź je do Murzaschulem (będzie wojna na województwa, więc lubuskiego musimy bronić. Bo na trambajarzy nie ma co liczyć ). Dziękuję, modowie już możecie bić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiya Napisano 3 Marzec 2014 Share Napisano 3 Marzec 2014 Sebastian, przyjechałabym ale termin mi nie leży zbytnio A co do tematu: Nissan Cabstar, a po zabudowie Socage F24 się to zwało. Tyle że nówka ale sprowadzona z Włoch z kompletem dokumentów sprzed zabudowy i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 3 Marzec 2014 Autor Share Napisano 3 Marzec 2014 A rodzaj pojazdu?? Tak Kiya... takich jak Ty co chętnie by pasowało, tylko ZAWSZE jest za daleko, nie w tym czasie, nie o tej porze to całe forum pełne... a już na pojeździe w szczególności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiya Napisano 3 Marzec 2014 Share Napisano 3 Marzec 2014 Najpierw podwozie ciężarowego a potem specjalny podnośnik do prac konserwacyjnych. blakop tłumaczyć to ja Ci się nie będę bo i nie muszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 4 Marzec 2014 Autor Share Napisano 4 Marzec 2014 Oczywiście, że nie musisz drogie dziecko... Twoja żenująca postawa w tej kwestii mówi sama za siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiya Napisano 4 Marzec 2014 Share Napisano 4 Marzec 2014 Jak tam sobie chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi