Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Tabliczki na haku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam uprzejmie proszę o odpowiedz w kwestii oznaczenia na haku ( dwie tabliczki z różnym parametrem D, oraz typ F53 i D 140 , jedna na samym haku , druga na zaczepie haka ) , z czego to wynika?

WP_000259.thumb.jpg.8bc0fde63d4922d2273827e9e7b1cfee.jpg

WP_000258.thumb.jpg.a7b3ce3d334319c1bea33db8cd8304eb.jpg

Napisano

Czy to są dwa oddzielne elementy?

Bo jeżeli tak ,to ktoś się pomylił przy pakowaniu,lub jeżeli montaż był wykonywany w firmie która zajmuje się tym,to może montowano dwa haki do dwóch samochodów w tym samym czasie i wtedy nastąpiła pomyłka.

Jeżeli element jest jeden ,to ktoś nakleił dwie różne tabliczki.

Napisano
Czy to są dwa oddzielne elementy?

Zaczep demontowany , jak na forto widać 4 śruby

Napisano
z czego to wynika?

Być może z tego, że sam zaczep kulowy pasuje do kilku pojazdów i kilku ram montażowych. Tak czy siak w wyliczeniach trzeba brać pod uwagę słabszy element...

Napisano
Być może z tego, że sam zaczep kulowy pasuje do kilku pojazdów i kilku ram montażowych.

Być może. A być może ktoś złożył sobie z dwóch różnych "niepasujących" pod względem technicznym modeli (a jedynie pasujących fizycznie do wspólnego zmontowania)...

Ale w tym układzie tak czy inaczej:

w wyliczeniach trzeba brać pod uwagę słabszy element...
Napisano

Trafiło i mi się coś takiego. Na belce haka jedna tabliczka a na główce druga. Główka oczywiście była odejmowana. Do obliczeń przyjąłem mniejszą wartość.

Napisano

Dzięki chłopaki, tylko dziwi mnie fakt że to wszystko fabryczna nówka niespełna rok

Napisano

ostatnio dzwonił do mnie znajomy. Chciał zwiekszyć masę przyczepy z 2000 na 3000kg (sprinter dmc3500 dmc zestaw 5500). Oczywiście podstawą zmiany była opinia rzeczoznawcy. Co tam było napisane? Nawet nie pytałem :lol:

Napisano
Oczywiście podstawą zmiany była opinia rzeczoznawcy

Czasem zastanawiam się czy niektórzy rzeczoznawcy używają mózgu czy tylko mamona im w głowie.

Ostatnio miałem chętnego na zarejestrowanie Syreny ale z Syreny to były tylko papiery i nadwozie z numerem :lol: . Jakaś rama zrobiona we własnym zakresie zawieszenie, silnik, napęd z jakiegoś VW i chciał to zarejestrować. Od razu zażyczyłem sobie opinię z wyliczeniami wytrzymałościowymi ramy i nadwozia, układu hamulcowego itd. bo wiedziałem że opinię ma pisać taki rzeczoznawca który napisze w ogólnikach wszystko co trzeba właścicielowi no i oczywiście doda "magiczną formułkę" na końcu że on to nie odpowiada, a pojazd może być dopuszczony do ruchu pod warunkiem uzyskania BT w uprawnionej SKP :razz: .