mirek.g Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 Pytanie pewnie idiotyczne,ale czy zabytek musi posiadać TZ i nr nadwozia lub ramy,czy wystarczy jedno z wyżej wymienionych? Cytuj
IVVO Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 Tak - jest podany w "białej księdze". Akurat się bawię kempingiem na Oplu Cytuj
michal_k Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 nr nadwozia lub ramy Musi - to wynika z PORD - art. 66 ust. 3a. Pytanie pewnie idiotyczne,ale czy zabytek musi posiadać TZ Musi - wynika to z par. 2 ust. 12 rozporządzenia w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. Cytuj
motonita Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 oo tu sie z wami nie zgodze:) jezeli pojazd nie był fabrycznie wyposazony to nie musi:) podobnie jak z pasami bezpieczenstwa swiatłami lusterkami ETC Cytuj
Psuj Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 podobnie jak z pasami bezpieczenstwa swiatłami lusterkami ETC To są wymagania z rozporządzenia. Te z ustawy MUSI spełnić, a z rozporządzenia o rej zabytek nie jest zwolniony. Najwyżej może dostać tabliczkę zastępczą. To tak jak z wieloma współczesnymi pojazdami. Mimo, że czegoś nie miały trzeba je doposażać... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Olga Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 oo tu sie z wami nie zgodze:) jezeli pojazd nie był fabrycznie wyposazony to nie musi:) podobnie jak z pasami bezpieczenstwa swiatłami lusterkami ETC Jak zabytek nie ma numeru, to... Art. 66a. 1. Cechy identyfikacyjne, o których mowa w art. 66 ust. 3a, nadaje i umieszcza producent. 2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu: (...) 7) zabytkowego, w którym cecha identyfikacyjna nie została umieszczona. Cytuj
motonita Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 a co w przypadku WSZYSTKICH ROMETÓW OGAR? żaden z nich nie ma tabliczki i nigdy nie miał.... tak samo jawy 50, nigdy nie miały numeów nabitych na ramie same tabliczki..... Cytuj
michal_k Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 a co w przypadku WSZYSTKICH ROMETÓW OGAR? żaden z nich nie ma tabliczki i nigdy nie miał.... tabliczka zastępcza Cytuj
motonita Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 jak bys mi kazał tabliczke zastepcza to bym cie chyba wysmiał (wybacz) ale nie.... Cytuj
Jacdiag Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 żaden z nich nie ma tabliczki i nigdy nie miał.... bo nie musiały wtedy mieć Dz.U.1996.155.772 Rozdział 4 Rowery, wózki inwalidzkie i pojazdy zaprzęgowe § 51. 1. Rower powinien być wyposażony: 1)z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej, 2)z tyłu - w jedno światło pozycyjne barwy czerwonej oraz w jednej światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt, 3)co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec, 4)w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku. 2. Motorower powinien być wyposażony w następujące światła: 1)jedno światło mijania barwy białej lub żółtej selektywnej, umieszczone z przodu w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, nie niżej niż 500 mm oraz nie wyżej niż 1200 mm od powierzchni jezdni, oświetlające drogę na odległość co najmniej 30 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza oraz spełniające wymagania określone w § 12 ust. 1 pkt 4, 2)jedno tylne światło pozycyjne barwy czerwonej, umieszczone z tyłu w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, nie niżej niż 250 mm oraz nie wyżej niż 1200 mm od powierzchni jezdni; jeżeli szerokość pojazdu przekracza 80 cm, powinny być dwa światła umieszczone symetrycznie względem pionowej płaszczyzny symetrii pojazdu, 3)tylne światło (światła) odblaskowe, o kształcie innym niż trójkąt, odpowiadające wymaganiom określonym w pkt 2, 4)boczne światło odblaskowe, o kształcie innym niż trójkąt, barwy żółtej samochodowej, w liczbie jedno lub dwa z każdej strony pojazdu, umieszczone nie niżej niż 300 mm oraz nie wyżej niż 900 mm od powierzchni jezdni. 3. Motorower ponadto może być wyposażony w: 1)jedno światło drogowe barwy białej lub żółtej selektywnej, umieszczone z przodu, w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, 2)jedno światło pozycyjne przednie, barwy białej lub żółtej selektywnej, umieszczone w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, umieszczone z przodu nie niżej niż 350 mm i nie wyżej niż 1200 mm od powierzchni jezdni, 3)dwa przednie i dwa tylne światła kierunkowskazu, barwy żółtej samochodowej; odległość między światłami nie może być mniejsza niż 240 mm dla świateł przednich i 180 mm dla świateł tylnych, przy czym powinna być zachowana minimalna odległość 100 mm od światła mijania; w przypadku motoroweru, w którym konstrukcja uniemożliwia uzyskanie tych odległości, dopuszcza się dla świateł przednich odległość między światłami nie mniejszą niż 150 mm, a odległość między tylnymi światłami nie mniejszą niż 100 mm, 4)jedno światło hamowania "stop" barwy czerwonej, umieszczone z tyłu pojazdu nie niżej niż 250 mm i nie wyżej niż 1500 mm od powierzchni jezdni. 4. Motorower powinien być ponadto wyposażony w: 1)dwa niezależne, skutecznie działające hamulce; wskaźnik skuteczności hamowania, o którym mowa w § 15 ust. 1, nie może być mniejszy niż 38%, 2)dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku, 3)tłumik wydechu, 4)lusterko wsteczne umieszczone po lewej stronie pojazdu. 5. ... Dz.U.1999.44.432 § 52. 4. Motorower powinien być ponadto wyposażony w: 1)rozpoznawczy numer pojazdu, umieszczony w sposób trwały na ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową, 2) ... § 58.Traci moc rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 lutego 1993 r. w sprawie warunków technicznych i badań pojazdów (Dz. U. z 1996 r. Nr 155, poz. 772), z wyjątkiem ... § 59.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Data wejścia w życie: 99-05-30 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
michal_k Napisano 11 Marzec 2014 Napisano 11 Marzec 2014 jak bys mi kazał tabliczke zastepcza to bym cie chyba wysmiał (wybacz) ale nie.... Śmiej się na zdrowie, a przepis jest wyraźny. Poza tym na każdym OBT wynik N. Cytuj
blakop Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 Michał - a co miałby robić zabytkowy motorower na OBT? Nr ramy być musi - nawet w zabytku, bo tak stanowi ustawa. Jak nie ma to nabicie. TZ to co innego. Te kwestie zawsze były regulowane na poziomie rozporządzeń i jak widać w dacie I rej. danego zabytku mogły nie być wymagane. A w tym układzie i teraz bym ich nie wymagał. Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 Michał - a co miałby robić zabytkowy motorower na OBT? Nie wiem czy zabytkowy, założyłem, że Motonita ogólnie pisał o Ogarach, nie tylko zabytkowych. A w tym układzie i teraz bym ich nie wymagał. Ale rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów wymaga. A jeśli nie ma to TZZ. Cytuj
blakop Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 Nie wiem czy zabytkowy, założyłem, że Motonita ogólnie pisał o Ogarach, nie tylko zabytkowych. To spójrz na temat i tytuł Ale rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów wymaga. A jeśli nie ma to TZZ. Pytanie jak to się ma do badań zgodności pojazdów zabytkowych... Cytuj
motonita Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 ale prawo nie działa wstecz.... skoro nie działa wstecz... i skoro jako nowy poojazd LEGALNIE był dopuszczany to znaczy że... Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 Nie działa wstecz i nikt nie każe producentowi montować tabliczek. Od tego są właśnie zastępcze. Cytuj
motonita Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 ale to jest niszczenie zabytku :) nie wolno montowac upiekszac etc.... [ Dodano: 12-03-2014, 23:29 ] po za tym nie!!!! w badaniu technicznym mozesz wpisac niedotyczy i moga cie w wentyl cmoknac... nie ma i nie było.... podobnie jak w samochodach nie btło na ramie niektórych bitego ani na nadwoziu Cytuj
michal_k Napisano 12 Marzec 2014 Napisano 12 Marzec 2014 w badaniu technicznym mozesz wpisac niedotyczyi moga cie w wentyl cmoknac... nie ma i nie było.... Rozporządzenie w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów mówi wyraźnie o tabliczce. A jeśli urząd dowie się (np. z badania zgodności), że jej brak, to musisz wykonać zastępczą. I tyle w temacie. Nie ma zwolnienia dla zabytków. Więc urzędnika nie interesuje czemu nie ma. Masz wykonać zastępczą, a jak nie to odmowa rejestracji i możesz ich cmoknąć w wentyl, albo odwołuj się Cytuj
biker100 Napisano 13 Marzec 2014 Napisano 13 Marzec 2014 możesz ich cmoknąć w wentyl Michale na przyjemność trzeba zasłużyc, dotyczy to zarówno jednej i jak i drugiej strony Cytuj
motonita Napisano 13 Marzec 2014 Napisano 13 Marzec 2014 jak sama nazwa mowi zastepcza zastepuje... a co tu zastapic?? Cytuj
Psuj Napisano 13 Marzec 2014 Napisano 13 Marzec 2014 ale prawo nie działa wstecz.... skoro nie działa wstecz... i skoro jako nowy poojazd LEGALNIE był dopuszczany to znaczy że... Tak samo, ciężarówki doposażało się w: ograieniczniki, lusterka, i jeszcze pewnie by się znalazło parę rzeczy. ale to jest niszczenie zabytku :) masz bardzo wypaczone pojęcie na temat zabytków, zauważam to już nie pierwszy raz. U nas z takimi cffaniaczkami postępuje się bardzo krótko i treściwie... zgodnie z prawem, rzecz jasna... w badaniu technicznym mozesz wpisac niedotyczyi moga cie w wentyl cmoknac... nie ma i nie było.... Wybacz, ale nie będziesz mówił diagnoście gdzie ma co wpisać, bo to diagnosta ma uprawnienia i on decyduje. Masz problem - zrób sobie swoje... będziesz klepał co ci się żywnie podoba... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
mirek.g Napisano 13 Marzec 2014 Autor Napisano 13 Marzec 2014 Czyli konkludując ,ma być TZ i nr nadwozia lub ramy.Tak? Cytuj
motonita Napisano 13 Marzec 2014 Napisano 13 Marzec 2014 ale ja NP w skodzie jezdze bez lusterek..... w motocyklach nie mam lusterek, w motorowerach nie mam swiateł stop Cytuj
Fredek Napisano 13 Marzec 2014 Napisano 13 Marzec 2014 Czyli konkludując ,ma być TZ i nr nadwozia lub ramy.Tak? Tak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi