Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem auto od handlarza który posiada legalną firmę. Wystawił mi fakturę vat marże ze swoją pieczęcią dostałem też certificat d,immatriculation kentekenbewijs oraz dokument opłacenia akcyzy,tłumaczenie dokumentów,prufbescheinigung i książki serwisowe auto z belgii brakuje tylko umowy lub faktury tego handlarza z właścicielką tego pojazdu. Sprzedawca powiedział mi że spokojnie mi to zarejestrują ale ja wole sie dopytać. Prosze o sugestje.

Napisano

tak mam faktura marża a wytłumaczysz mi na jakiej podstawie da sie tak zarejestrować ? bo mi sie to dziwne wydaje bo ciągłości nie ma przynajmniej tak jest z autami z polski.

Napisano

Jeśli pojazd został sprowadzony z zagranicy przez osobę prowadzącą dział. gospodarczą i ta osoba Tobie sprzedaje, to nie jest wymagana ciągłość własności.

Rozp. w spr. rejestracji i oznaczania pojazdów Dz.U.2007.186.1322 z późn. zm.

§ 4. 1. Dowodem własności pojazdu lub jego pojedynczych zespołów jest w szczególności jeden z następujących dokumentów:

1) umowa sprzedaży;

2) umowa zamiany;

3) umowa darowizny;

4) umowa o dożywocie;

5) (28) faktura VAT potwierdzająca nabycie pojazdu;

6) prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności.

2. W przypadku gdy dane odnoszące się do zbywcy pojazdu zawarte w dowodzie własności pojazdu dołączonym do wniosku o rejestrację są niezgodne z danymi właściciela zawartymi w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu, jeżeli była wydana, jako dowód własności wymagany do rejestracji rozumie się wszystkie dokumenty potwierdzające fakt przeniesienia prawa własności pojazdu.

2a. Jeżeli zbywcą pojazdu, o którym mowa w ust. 2, jest przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie obrotu pojazdami, jako dowód własności potwierdzający nabycie prawa własności przez tego zbywcę dopuszcza się uwierzytelnioną notarialnie kopię tego dowodu.

2b. (29) W kopii dowodu własności, o której mowa w ust. 2a, informacja o cenie pojazdu może być przekreślona w sposób uniemożliwiający jej odczytanie.

3. Przepisów ust. 2 i 2a nie stosuje się do pojazdów sprowadzonych z zagranicy, o których mowa w § 3 ust. 1, w przypadku gdy:

1) przeniesienie prawa własności pojazdu nastąpiło za granicą;

2) zbywcą pojazdu zgłoszonego do pierwszej rejestracji jest przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie obrotu pojazdami, który sprowadził ten pojazd z zagranicy.

Z ustępu 2 wynika tzw. ciągłość.

A w ustępie 3 pkt 2 mamy Twój przypadek.

Napisano
Z ustępu 2 wynika tzw. ciągłość.

A w ustępie 3 pkt 1 mamy Twój przypadek.

Nie ma to jak profesjonalizm :)

KolegoMATEUSZ125P, myślę że Koleżanka Olga, zasłużyła na "piwo" a nawet na "pomógł(a)" :)

Napisano

MATEUSZ125P, a ten pośrednik dał Ci potwierdzenie dokonania opłaty recyklingowej (500zł), bo mnie by tego brakowało :)

(No chyba ze się jakoś inaczej z tym umawialiście).

A tablice rejestracyjne masz?

Napisano

Olga dziękuje ci bardzo za pomoc :D co do recyklingu to obniżył mi cene i sam sobie go opłaciłem oczywiście na jego dane osobowe i adresowe a tablic nie mam bo auto przyjechało na lawecie ponieważ było uszkodzone. Musze teraz iść do wk aby mi dali próbne tablice