michal_k Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Dzisiaj w pracy zauważyłem przeoczenie? naszego ministra w warunkach technicznych. Weźmy pod uwagę motorowery od 2003 roku - np. marki SAM czy z nadanym numerem ramy z innego powodu. Otóż takie pojazdy literalnie nie spełniają warunków technicznych gdyż: § 53. 4. Motorower powinien być ponadto wyposażony w: 1) numer rozpoznawczy lub numer identyfikacyjny pojazdu (VIN), umieszczony w sposób trwały na ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym oraz tabliczkę znamionową; § 59.14. Numeru identyfikacyjnego pojazdu (VIN), o którym mowa w § 53 ust. 4 pkt 1, nie wymaga się dla motoroweru zarejestrowanego przed dniem 1 stycznia 2003 r. Czyli, literalnie, motorower zarejestrowany po raz pierwszy od 2003 roku MUSI mieć numer VIN, gdyż żaden przepis nie wyłącza go z tego wymogu. Przepis wyłączający zawarty w par. 11 ust. 1 pkt 1, mówiący o tym, że VIN-u nie wymaga się dla pojazdu posiadającego numer nadany zgodnie z odrębnymi przepisami, nie dotyczy motoroweru. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Przepis wyłączający zawarty w par. 11 ust. 1 pkt 1, mówiący o tym, że VIN-u nie wymaga się dla pojazdu posiadającego numer nadany zgodnie z odrębnymi przepisami, nie dotyczy motoroweru. A czemu? To fragment cytowanego przepisu "oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;" Fragment ten według mnie dotyczy wszystkich pojazdów. Motorower to też pojazd [ Dodano: 25-03-2014, 17:33 ] 2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu: 1) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji własnej, którego markę określa się jako "SAM"; Cytuj
Olga Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Michał pamiętaj - obok litery prawa stoi zawsze jego duch! Spójrz chociażby na cały art. 66a ust. 2 PoRD - widzisz gdzieś tam wyłączenie dla motorowerów? Cytuj
michal_k Napisano 25 Marzec 2014 Autor Napisano 25 Marzec 2014 A czemu? To fragment cytowanego przepisu "oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;" Bo przepis dotyczy pojazdu samochodowego i przyczepy, a także ciągnika rolniczego i pojazdu wolnobieżnego. [ Dodano: 25-03-2014, 18:47 ] Spójrz chociażby na cały art. 66a ust. 2 PoRD - widzisz gdzieś tam wyłączenie dla motorowerów? No nie, ale literalnie motorower z takim numerem nie spełnia warunków Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Bo przepis dotyczy pojazdu samochodowego i przyczepy, a także ciągnika rolniczego i pojazdu wolnobieżnego. No tak masz rację Ale ja mam takie pytanie-co to jest numer rozpoznawczy? Bo pewnie w tym cały sęk i można różnie interpretować Cytuj
michal_k Napisano 25 Marzec 2014 Autor Napisano 25 Marzec 2014 Ale ja mam takie pytanie-co to jest numer rozpoznawczy? Zapewne to po prostu numer podwozia/ramy. Ale i tak pozostaje wymóg VIN-u od 2003 r. "bezwzględnie". Cytuj
Olga Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Właśnie miałam się Was zapytać co to znaczy nr rozpoznawczy? Bo nigdzie nie znalazłam wyjaśnienia tego? Cytuj
biker100 Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Właśnie miałam się Was zapytać co to znaczy nr rozpoznawczy? Zapewne to po prostu numer podwozia/ramy. Zgadzam się z Michałem, również w poz. 951 zał. nr 4 § 2. 1. Tabliczka znamionowa powinna być trwale przymocowana w widocznym i łatwo dostępnym miejscu na części, która nie daje się łatwo usunąć lub wymienić. Powinna ona podawać w sposób czytelny i nieścieralny informacje w następującej kolejności: 3) numer identyfikacyjny pojazdu VIN, a w razie jego braku – rozpoznawczy numer podwozia/nadwozia pojazdu; Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi