Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,moi przełożeni zdecydowali o przewożeniu po terenie kopalni oleju napędowego skrzyniowym Actrosem na który nałoży się cysternę przenośną o poj.ok.4000 l.Actros jest dość młody i spełnia warunki AT i FL.Cysterna posiada aktualny ADR.Moje pytania zanim wystawię dokumenty-

1/Czy ta cysterna musi być stale zamocowana do podłogi skrzyni ładunkowej?

2/Jak wygląda sprawa uziemienia tej cysterny?

Napisano

Jeśli ma być nie umocowana do podwozia to jest to możliwe tylko w przypadku pojemności odpowiadającej tej dopuszczalnej " w sztukach przesyłki"

4000 l to dopuszczalna jest tylko cysterna kontenerowa, mocowana do podkontenerowego podwozia lub typu BDS.

Napisano

Dzieki,pytam bo w domu nie mam ADR-u a na jutro muszę ogarnąć temat.

[ Dodano: 14-04-2014, 12:00 ]

Ten skrzyniowy Acrtos jest pojazdem ciężarowym z HDS-em.Obecnie ma przewozić cysternę odejmowalną o poj.6300 l.Czy może nadal pozostać w obenej formie-czy potrzeba mu zmienić rodzaj czy przeznaczenie?

Napisano

Ma się trzymać i tyle. Warunków technicznych jakichś specjalnych nie musi to spełniać skoro tylko po kopalni ma jeździć:

moi przełożeni zdecydowali o przewożeniu po terenie kopalni oleju napędowego skrzyniowym Actrosem
Napisano
skoro tylko po kopalni ma jeździć

Rozumiem, że to ironia z Twojej strony? :D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Rozumiem, że to ironia z Twojej strony? :D

Nie.

Najnowsze przepisy jasno określają status takich pojazdów - nie trzeba ich w ogóle dopuszczać do ruchu. Zaznaczam - dotyczy pojazdów używanych na terenach zamkniętych - np. kopalnie.

Napisano

Panowie,to musi być oficjalnie załatwione,wynika to z przepisów wewnętrznych.

Obecnie pojazd ma podrodzaj Zuraw/skrzynia ponieważ posiada HDS-a,WK żąda zmiany podrodzaju ale wpis pierwotny chcemy zachować bo nie zawsze będzie woził paliwo.Czy można dopisać jeszcze jeden podrodzaj/cysterna/ do istniejącego? lub zrobić go wielozadaniowym?

Napisano
Czy można dopisać jeszcze jeden podrodzaj/cysterna/ do istniejącego?

Jak niby to sobie wyobrażasz? :razz:

Napisano

Już wiem że to niewykonalne,po konsultacji ze starostwem-wielozadaniowy odpada-moi szefowie muszą się zdecydować na jeden wariant-albo żuraw/skrzynia albo cysterna.Jeśli cysterna to zmiana podrodzaju i MW.

Napisano
Najnowsze przepisy jasno określają status takich pojazdów - nie trzeba ich w ogóle dopuszczać do ruchu. Zaznaczam - dotyczy pojazdów używanych na terenach zamkniętych - np. kopalnie.

Oczywiście, masz rację. Ale nie w tym przypadku, bo z tematu wynika, że pojazd jest zarejestrowany... dlatego pytałem się o tą ironię... :D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
pojazd jest zarejestrowany

I na cóż mu ta rejestracja w tej kopalni??

A jak za 10 lat kopalnia będzie to być może wyprzedawać, to to jeszcze z 10 razy po drodze może być przebudowane, zatem uaktualnianie dokumentów nie uznawał bym tu za priorytet.

Napisano

I na cóż mu ta rejestracja w tej kopalni??

Nie wiem, ale jeśli jest zarejestrowany, to wynikają z tego pewne obowiązki...