Viper Napisano 22 Kwiecień 2014 Share Napisano 22 Kwiecień 2014 Witam. W moim świeżo kupionym mitsubishi 3000GT - wersja amerykańska nie ma tabliczki z numerem VIN na podszybiu. Jest tylko naklejka z VIN-em na słupku przy drzwiach kierowcy pełniąca rolę tabliczki znamionowej i druga mała naklejka na drzwiach kierowcy też z numerem. Prócz tego mam bity na grodzi dwunastocyfrowy numer będący oznaczeniem kodowym modelu. Numer ten zawiera 8 ostatnich cyfr i liter numeru vin i jest odnotowany w karcie pojazdu. Wszystkie numery zgadzają się z tym co jest w dowodzie, także niby nie ma problemu z identyfikacją pojazdu. Czy bez tabliczki za szybą będę miał kłopot na przeglądzie? Dodam, że auto od 14 lat jest w Polsce. A jeżeli tak to co powinienem zrobić aby jakoś wyprostować sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 i druga mała naklejka na drzwiach kierowcy też z numerem. Takie małe naklejki będziesz miał na każdym elemencie blacharskim, pod warunkiem, ze nie był walony, i nie jest to uznawane. naklejka z VIN-em na słupku przy drzwiach kierowcy pełniąca rolę tabliczki znamionowej Zgadza się. wersja amerykańska nie ma tabliczki z numerem VIN na podszybiu No to masz problem. Numer ten zawiera 8 ostatnich cyfr i liter numeru vin i jest odnotowany w karcie pojazdu W którym miejscu? W adnotacjach? nie ma tabliczki z numerem VIN Sorry za ironię, ale gdzie miałeś oczy przy kupnie auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 23 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Tak w Adnotacjach Urzędowych mam wpis "Pojazd posiada ponadto bity numer na ścianie grodziowej Z11....." Ironia jak najbardziej na miejscu Sam nie wiem gdzie miałem oczy. Spojrzałem tylko na ten bity numer a właściwie na jego ostatnie cyfry - zgadzały się i uznałem, że jest OK. Za bardzo byłem podjarany przy kupnie. Możecie mnie przebić plastikowym widelcem (żeby bardziej bolało) ale co teraz robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 .. Możecie mnie przebić plastikowym widelcem (żeby bardziej bolało) ale co teraz robić? skoro ....... ... Dodam, że auto od 14 lat jest w Polsce. A jeżeli tak to powinienem zrobić ... Najprościej, to jedż tam gdzie do tej pory były robione przeglądy. Plastikowym widelcem ? Kołek osikowy ponoć najlepszy (nie mogłem sie oprzeć pokusie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 23 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Auto kupiłem 200 km. od domu. Trochę daleko na przegląd... A może powinienem wystąpić z wnioskiem o nadanie nowego numeru VIN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Auto kupiłem 200 km. od domu. Trochę daleko na przegląd... A może powinienem wystąpić z wnioskiem o nadanie nowego numeru VIN? To inaczej ........ poszukaj blisko siebie podobnej "stacji kontroli pojazdów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Mecher, a może do Ciebie? Daj se spokój z durnymi radami. Viper, trudno powiedzieć. Spróbuj podpytać się u naczelnika w swoim rodzimym WK. Może trzeba uderzyć torem uszkodzenia szyby i vinu za szybą w kolizji? Wtedy miałby sens: A może powinienem wystąpić z wnioskiem o nadanie nowego numeru VIN? Trudno powiedzieć, decyzje i tak musi podjąć Twój WK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 "Legalnie" nie ma tu okoliczności pozwalających nadać nowy nr. Chyba, że pójdziemy w stronę rad typu: Może trzeba uderzyć torem uszkodzenia szyby i vinu za szybą w kolizji? Albo tak jak koledzy mówią - raz na rok niestety wycieczka na dotychczasową SKP. Suma sumarum to się może ostatecznie okazać najbardziej optymalne rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecher Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Mecher, a może do Ciebie? Zapraszam ...... Daj se spokój z durnymi radami. Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Kto jest bez winy Nikt nie jest, ale łeb to służy do myślenia ... Poczytaj sobie, też "drobnostka" vin był częściowo zatarty... i "tylko" tabliczki nie było... http://www.naszawokanda.pl/orzeczenie/516q9/wsa,II-SA-Go-59-14,ruch_drogowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 23 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Szyba przednia na 100% była wymieniana. Wszystkie mają znaczek mitsubishi a przednia to jakiś zamiennik. Czyli można domniemywać, że podczas jakiejś kolizji lub wymiany szyby tabliczka z VIN-em została zniszczona lub zaginęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Czyli można domniemywać, że podczas jakiejś kolizji lub wymiany szyby tabliczka z VIN-em została zniszczona lub zaginęła. Będziesz potrzebował opinii rzeczoznawcy samochodowego. Opinia powinna wskazywać pierwotną cechę identyfikacyjną lub jednoznacznie wykluczać ingerencję w pole numerowe w celu umyślnego jej zniszczenia lub zafałszowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryczynski A Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 A może prościej napisz wniosek do Pani minister o odstępstwo powinno to przejść fura jest przecież już zarejestrowana i przechodziła badania . Opinia powinna wskazywać pierwotną cechę identyfikacyjną i tu co rzeczoznawca napisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 fura jest przecież już zarejestrowana i przechodziła badania . Dlatego odstępstwa nie dostanie. Gdyby pojazd nie był jeszcze zarejestrowany to prośna o odstępstwo miała by sens. tu co rzeczoznawca napisz Że np. tabliczka z VIN-em została zniszczona podczas wymiany szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1 Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 A może prościej napisz wniosek do Pani minister o odstępstwo powinno to przejść fura jest przecież już zarejestrowana i przechodziła badania Ten /wytłuszczony/ argument, na pewno będzie miał dla Minister rozstrzygające znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryczynski A Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 i przechodziła badania a od kiedy VIN ma 12 znaków i przechodzi badanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek1 Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 od kiedy VIN ma 12 znaków i przechodzi badanie a gdzie tu jest mowa o "12 znakowym VIN-ie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 24 Kwiecień 2014 Share Napisano 24 Kwiecień 2014 Może w pierwszym poście ... Prócz tego mam bity na grodzi dwunastocyfrowy numer będący oznaczeniem kodowym modelu. Numer ten zawiera 8 ostatnich cyfr i liter numeru vin i jest odnotowany w karcie pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 24 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2014 Ten dwunastocyfrowy bity numer z ostatnimi ośmioma numerami VIN w instrukcji pojazdu opisany jest jako Chassis Number, czyli numer ramy. Czy jest to pomocne w identyfikacji pojazdu i może w jakiś sposób zastępować numer VIN podczas badania technicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 24 Kwiecień 2014 Share Napisano 24 Kwiecień 2014 i może w jakiś sposób zastępować numer VIN podczas badania technicznego? Mógł by gdyby ów numer był wpisany do DR a tak co najwyżej rzeczoznawca może wykorzystać go podczas tworzenia swej oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 25 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2014 Dziękuję za pomoc i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 25 Kwiecień 2014 Share Napisano 25 Kwiecień 2014 Mógł by gdyby ów numer był wpisany do DR w Adnotacjach Urzędowych mam wpis "Pojazd posiada ponadto bity numer na ścianie grodziowej Z11....."Czyli podsumowując: rzeczoznawca - opinia o "zniknięciu tabliczki z VIN-em przy wymianie szyby i do WK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 25 Kwiecień 2014 Share Napisano 25 Kwiecień 2014 - a w ogóle to są jakieś ślady po tej blaszce: przetłoczenie, wycięcie w skaju, nity, wziernik w szybie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryczynski A Napisano 25 Kwiecień 2014 Share Napisano 25 Kwiecień 2014 a po jaką decyzje o wydanie tabliczki zastępczej bo ta bez opini ,czy o nadaniu numeru rzeczoznawca - opinia o "zniknięciu tabliczki z VIN-em przy wymianie szyby i do WK a, który to rzeczoznawca coś takiego napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper Napisano 25 Kwiecień 2014 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2014 Za szybą są dwie dziurki po tabliczce. Nie znam żadnego rzeczoznawcy, który się podłoży i coś takiego napisze. Każdy mówi że numer musi być nieczytelny, zniszczony, zatarty ale musi być. Ewentualnie gdybym pokazał samochód rozbity, bez połowy przodu można by uznać, że tabliczka zaginęła podczas wypadku. A tak dupa zbita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi