Jarek Baran Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Witam. Przyjechał do mnie klient na badanie i tak: zamiast dowodu daje mi zaświadczenie z WK z wszystkimi danymi z dowodu rej. - dowodu brak- zagubienie. Badanie techniczne ważne do 2014-05-10, upiera się żeby zrobić mu okresowe, a przecież to zwykłe zaświadczenie o tym że samochód jest zarejestrowany, nie skierowanie na badania.Wysłałem go do WK niech wyrobi dowód i wróci. Dobrze ? Cytuj
grzegorz70 Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 U mnie, w przypadku zagubienia DR, można wykonać okresowe, na zaświadczeniu o rejestracji z WK. Cytuj
baca9 Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Ja po zagubieniu DR przez klienta, robiłem tylko ustalenie danych na skierowanie z WK, oczywiście miał również wyciąg z rejestru pojazdu Cytuj
Jarek Baran Napisano 5 Maj 2014 Autor Napisano 5 Maj 2014 tylko czy takie zaświadczenie - nie skierowanie, może być odpowiednie do zrobienia okresowego? Cytuj
grzegorz70 Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 tylko czy takie zaświadczenie - nie skierowanie Okresowe, wykonujesz na wniosek, nie na "skierowanie". Cytuj
Jarek Baran Napisano 5 Maj 2014 Autor Napisano 5 Maj 2014 czyli powinienem zrobić okresowe na takim zaświadczeniu... Cytuj
aboz Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 czyli powinienem zrobić okresowe na takim zaświadczeniu...Zadzwoń do WK i się zapytaj. U mnie np. nie można robić OBT bez DR/PC. Cytuj
pentagram Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 zamiast dowodu daje mi zaświadczenie z WK z wszystkimi danymi z dowodu rej Mój WK w takim przypadku wydaje PC. Cytuj
blakop Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Przyjechał do mnie klient na badanie i tak: zamiast dowodu daje mi zaświadczenie z WK z wszystkimi danymi z dowodu rej. Badanie techniczne ważne do 2014-05-10 No to wytłumacz mi jedno kolego. Jakie badanie i po co Ty mu robisz??? Na dzień dzisiejszy WK ma wszystkie dane - łącznie z OBT. To co mu chcesz ustalić?? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Na dzień dzisiejszy WK ma wszystkie dane - łącznie z OBT. To co mu chcesz ustalić?? Zapomniałeś, że nie może mieć OBT ważne mniej niż miesiąc (30dni),,, Cytuj
blakop Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 nie może mieć OBT ważne mniej niż miesiąc (30dni),,, Podstawa prawna proszę. Bo na tej zasadzie to i zaświadczenie od proboszcza niezbędne... Cytuj
aboz Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 nie może mieć OBT ważne mniej niż miesiąc (30dni),,, Podstawa prawna proszę. Tak się WK nauczyły i tak robią Cytuj
Psuj Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Tak się WK nauczyły i tak robią nieprawnie... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Psuj Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Możesz podać podstawę prawną No sorry... podstawę prawna na to ze mogę żyć tez mam podać? To Ty mi podaj dlaczego jakiś nieuk każe mi robić OBT jeśli mam jeszcze ważne tydzień. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Fredek Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 Psuj w pełni się zgadzam z Tobą , tylko nie mam argumentów aby pani z WK cofnęła swoją niewłaściwą decyzję, a taka decyzja jest nagminna w moim WK, z chęcią klientowi nie jednemu podałbym podstawę i niech by poszedł z ryj.... co by nie było co nie ? A tak co, stoi biedny chłopina w kolejce a tam się dowiaduje , że sorry ale przegląd ma pan zrobić bo inaczej zonk. Cytuj
michal_k Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 z chęcią klientowi nie jednemu podałbym podstawę i niech by poszedł z ryj.... Podstawą niech będą terminy badań z art. 81 PORD. Ale niestety w praktyce jest jak piszecie - klient z "krótkim" badaniem często może zostać bezprawnie odesłany Cytuj
darkdog Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 No sorry... podstawę prawna na to ze mogę żyć tez mam podać? To Ty mi podaj dlaczego jakiś nieuk każe mi robić OBT jeśli mam jeszcze ważne tydzień. nie złości się Macieju bo tak jest w wielu WK na szkoleniu w Bydgoszczy Jarek też o tym wspominał ale dla niego akurat z tym to nie ma problemu ważne Bt jeśli mam jeszcze ważne tydzień. nawet jeden dzień Cytuj
mmiodzio Napisano 5 Maj 2014 Napisano 5 Maj 2014 nie złości się Macieju bo tak jest w wielu WK na szkoleniu w Bydgoszczy Jarek też o tym wspominał ale dla niego akurat z tym to nie ma problemu ważne Bt Słusznie kolega prawi- tak było. Cytuj
Psuj Napisano 6 Maj 2014 Napisano 6 Maj 2014 Fredek, przepraszam Cię... Opacznie zrozumiałem, że popierasz takie postępowanie i niesłusznie naskoczyłem na Ciebie... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
JANUSZ60 Napisano 6 Maj 2014 Napisano 6 Maj 2014 niesłusznie naskoczyłem na Ciebie... Spoko, obrażony nie jestem I tak oto wróciliśmy do punktu wyjścia, WK, które tak postępują będą postępować tak nadal ,,, Cytuj
blakop Napisano 6 Maj 2014 Napisano 6 Maj 2014 WK, które tak postępują będą postępować tak nadal ,,, Obawiam się, że tak, bo nawet zastosowanie oficjalnej drogi odwoławczej w praktyce przeciągnie się w czasie na tyle, że faktycznie badanie trzeba będzie zrobić, a sprawa odwołania będzie bitwą o pietruszkę. Pozostaje możliwość złożenia skargi na zasadach ogólnych, tylko komu chce się to po wszystkim robić? Cytuj
danielg539 Napisano 7 Maj 2014 Napisano 7 Maj 2014 bo nawet zastosowanie oficjalnej drogi odwoławczej w praktyce przeciągnie się w czasie na tyle, że faktycznie badanie trzeba będzie zrobić, a sprawa odwołania będzie bitwą o pietruszkę. Podejrzewam, że nadomiar złego klient straci jedno miejsce na pieczątkę w DR, bo wpisany termin OBT upłynie przed wydaniem DR. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi