Paprock Napisano 28 Maj 2014 Napisano 28 Maj 2014 Wklejam, aby wiedzieć (tu za urzędem) jak posiłkując się dokumentami ustalać dane nie tylko do DIP. Ze wskazaniem różnić między unijną masą pojazdu gotowego do jazdy, a ustawową masą własną = [G], kiloniutony, oraz skąd się biorą maksymalne masy przyczep = [O.1] / [O.2]. Cytuj
Psuj Napisano 29 Maj 2014 Napisano 29 Maj 2014 Ze wskazaniem różnić Urząd po prostu zassał dane z katalogu its, a tam jest już wszystko po przeliczne... Nie bardzo wiem w czym widzisz jakikolwiek problem... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Paprock Napisano 29 Maj 2014 Autor Napisano 29 Maj 2014 Nie bardzo wiem w czym widzisz jakikolwiek problem... - pozwoliłem sobie to wkleić dla tych, co nie widzą żadnego problemu w poprawnym ustalaniu danych Cytuj
blakop Napisano 29 Maj 2014 Napisano 29 Maj 2014 Urząd po prostu zassał dane z katalogu its Dokładnie. Biorąc po uwagę datę I rejestracji dokładnie tak było. Niemniej jednak należy pamiętać, że nawet dziś, rejestrując już pojazdy "z ręki" najczęściej (przypominam, że katalog ITS nie jest już źródłowym i nie jest aktualizowany) rejestracja jest dokonywana nie w oparciu o "homologację", ale w oparciu o dokument o nazwie o "wykaz danych niezbędnych do rejestracji" - wydawany przez producenta pojazdu. A tam właśnie dane są nieco inaczej podawane - szczególnie w kwestii masy własnej właśnie, plus są dodatkowe dane, nieuwzględnione w homo - np. rok produkcji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi