Skocz do zawartości

Historia pojazdu, czyli bajki Sienkiewicza

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Paprock

10

• IVVO

9

• Jacdiag

8

• danielg539

8

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Jeżeli w Polsce od ostatniego badania przejadę 80 - 100 tys. km. w ciągu roku i przed zbliżającym się badaniem ustawę licznik na 20 tys. to diagnosta tyle wpisze w zaświadczenie i taka jest prawda. Przeglądów serwisowych mogę nie wpisywać w dokumenty. Czy ktoś zarzuci, że było coś kombinowane? Polak wszystko potrafi, nawet po fabryce poprawi. :lol:

Napisano
ustawę licznik na 20 tys
Czy ktoś zarzuci, że było coś kombinowane?

To zależy na ile był ustawiony licznik na ostatnim przeglądzie.

Napisano
Jeżeli w Polsce od ostatniego badania przejadę 80 - 100 tys. km. w ciągu roku i przed zbliżającym się badaniem ustawę licznik na 20 tys. to diagnosta tyle wpisze w zaświadczenie i taka jest prawda. Przeglądów serwisowych mogę nie wpisywać w dokumenty. Czy ktoś zarzuci, że było coś kombinowane?

Wszystkim kombinatorom proponuję lekturę "imperatyw kategoryczny" I. Kant. ::D

Napisano

Sens spisywania liczników był by gdyby robiły to jeszcze inne służby np w czasie kontroli drogowej, ubezpieczalnia itd i dzieliły się tymi danymi z cepem - a tak to właściwie tylko pierwszy stan "odczytanego" licznika będzie w miarę realny - reszta to fikcja

Napisano
a tak to właściwie tylko pierwszy stan "odczytanego" licznika będzie w miarę realny - reszta to fikcja
śmiem twierdzić,że ten pierwszy to też fikcja :D szczególnie przy świeżo sprowadzonych z zagranicy
Napisano

- wiecie jakby wyglądał zachód Europy gdyby te wszystkie pojazdy tam zostały...

- gdyby komuś w PL zależało na autach w dobrym stanie i legalnych to cały ten proceder kręcenia przebiegów i pseudo napraw blacharskich już dawno byłby karalny

- a tak odłam gałęzi przemysłu motoryzacyjnego ma się całkiem dobrze (transport, opłaty, warsztaty, części zamienne, badania techniczne, wnioski, akcyzy i inne sprawy)

- to się musi jakoś kręcić i CEPiK temu nie zaradzi

- ciekawe gdzie trafi część tych: →

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-diesel-zabija-powoli-ale-tysiace-osob-rocznie,nId,1433788

W wielu niemieckich miastach, m.in. w Berlinie, Hanowerze czy Stuttgarcie funkcjonują strefy ekologiczne.

By do nich wjechać samochody muszą spełniać odpowiednią normę emisji spalin.

Im większa emisja - tym większa opłata za wjazd lub wręcz zakaz wjazdu.

Napisano

Panowie, moim skromnym zdaniem spisywanie liczników jest kolejnym wybiegiem "fiskusa", a nie jak to wydaje się większości z nas "hak" na kombinatorów od korekcji liczników. US na kontrolę poprosi teraz właściciela pojazdu z dziennikiem kilometrów, a za tydzień lub nawet za dzień poprosi o zaświadczenie z BT pojazdu ...

Napisano
a za tydzień lub nawet za dzień poprosi o zaświadczenie z BT pojazdu ...

- z jakiego badania???

- no ale to co z badania powinno być w CEP przynajmniej po trzech dniach i kto jak kto ale US na bank dostęp ma nie wspominając o instytucji Generalnego Inspektora Kontroli Skarbowej

- najwyżej... jak zobaczy wezwanie będzie korygował na plus :evil:

Napisano
Sens spisywania liczników był by gdyby robiły to jeszcze inne służby

Tak mówicie jak gdyby każdy prosty użytkownik właściciel pojazdu kręcił licznik ,,,

Napisano
z jakiego badania???
chociażby z ostatniego okresowego :-D
Napisano
chociażby z ostatniego okresowego

- no przecież powinien mieć przy sobie, czy gdzie tam zapodział

- ale ja Cię proszę, abyś wytłumaczył mi sens tej kontroli i zaświadczenia jak przebiegi są w CEP

- nie łatwiej wezwać przedsiębiorcę z autkiem i organoleptycznie sprawdzić wskazania licznika... niech wymyśla: "no popacz pan panie inspektorze... spsuł się cholera"

- no chyba żeee... to ma być potwierdzenie "pisemne" iż baza CEP w porównaniu do paczek z SKP błędów w przebiegach nie zawiera

Napisano
- ale ja Cię proszę, abyś wytłumaczył mi sens tej kontroli i zaświadczenia jak przebiegi są w CEP
w tym akurat względzie racjonalnego wytłumaczenia znaleźć nie mogę :x chyba, że urzędnik US zapragnie mieć potwierdzone pieczęcią diagnosty ;) - ale to bardzo naciągana teoria.
Napisano

Wszystko to jest parodia, jezeli robię badanie i spisuje licznik , a klient poniekąd znajomy mówi , że samochód kupiony i serwisowany w Polsce i przy ostatnim przegladzie serwis mu cofnął 100 - to widzicie pieniądze robią wszystko :shock::shock:

Napisano

Robiłem wczoraj auto które pamiętam z poprzedniego roku miało ponad 200 tys, było zadbane to wpadło w oko a w tym roku cud zrobiło się 130 tys. na OBT.

Napisano

Robiłem wczoraj auto które pamiętam z poprzedniego roku miało ponad 200 tys, było zadbane to wpadło w oko a w tym roku cud zrobiło się 130 tys. na OBT.

Radku :razz: trudno co zrobić taki k ... :oops:

Napisano
miało ponad 200 tys, było zadbane to wpadło w oko a w tym roku cud zrobiło się 130 tys. na OBT

Najwyraźniej cały ro jeździło na wstecznym ;)

Napisano

Wszystko zależy od tego z jak starym autem mamy do czynienia :cool:

• 3 weeks later...
Napisano

Mimo zawirowań wokół osoby ministra Sienkiewicza, portal ruszył. Dostępny jest pod adresem historiapojazdu.gov.pl. Sprawdziłem swój samochód i oprócz tego, że dane tam zawarte są znikome to jednak portal działa. I to dość sprawnie.

Napisano

Pierwszy raz chciałem sprawdzić a tu"

Przekroczono limit wyszukiwań dla Twojego adresu IP. Spróbuj ponownie później. :D