julian Napisano 6 Czerwiec 2014 Napisano 6 Czerwiec 2014 Mam pytanie- Czy często robicie badania dodatkowe pojazdów - 6.9 skierowanych przez Starostę w celu ustalenia danych pojazdu niezbędnych do jego rejestracji. Pytam, ponieważ przez 20 lat pracy nie miałem ani jednego.Natomiast dowodów bez wpisanej masy własnej, 01, 02, mocy silnika coraz więcej . Cytuj
adam1501 Napisano 6 Czerwiec 2014 Napisano 6 Czerwiec 2014 Natomiast dowodówbez wpisanej masy własnej, 01, 02, mocy silnika coraz więcej I nie zanosi się na to, aby było lepiej, ponieważ nikomu na tym nie zależy. Po cóż mieć porządek? Jak jest porządek to szybciej można kogoś przyłapać na czymś, a jak jest tak, że nie wiadomo jak jest, ale jest, to znaczy że jest bezpiecznie. Cytuj
biker100 Napisano 6 Czerwiec 2014 Napisano 6 Czerwiec 2014 Jak jest porządek to szybciej można kogoś przyłapać na czymś, a jak jest tak, że nie wiadomo jak jest, ale jest, to znaczy że jest bezpiecznie. ostatni wyrok podany przez Grzegorza raczej nie potwierdza tej reguły. ponieważ nikomu na tym nie zależy tu się mylisz adam1501 uczestnicy jutrzejszej konferencji w Świętoszowie dowiedzą się komu na czym zależy i dlaczego tak mało jest tym, którym zależy. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 6 Czerwiec 2014 Napisano 6 Czerwiec 2014 ostatni wyrok podany przez Grzegorza raczej nie potwierdza tej reguły. Były podane dane. Cytuj
adam1501 Napisano 6 Czerwiec 2014 Napisano 6 Czerwiec 2014 ostatni wyrok podany przez Grzegorza raczej nie potwierdza tej reguły. Sądzisz, że głównym powodem dmuchnięcia uprawnień była chęć zrobienia porządku w DR tegoż pojazdu? Który wydział, bezwzględnie przestrzega-wymaga uzupełnienia danych (łącznie z prawidłowym przeliczeniem nacisków) w DR jak się on kończy, żeby za lat kilka mieć w porządku wszystkie swoje pojazdy? Ja o takim nie słyszałem, choć jak się rozmawia z ludźmi z różnych stron to każdy by chciał aby tak było, ale nikt tego nie robi. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Natomiast dowodówbez wpisanej masy własnej, 01, 02, mocy silnika coraz więcej . Po co skierowanie, skoro wystarczy przestrzeganie przepisów i albo zalecenie WK, abyś przy najbliższym okresowym uzupełnił brakujące dane. A jeśli Ci o kasę chodzi, to kto Ci zabroni skasować 6.9 na wniosek właściciela ? Cytuj
julian Napisano 7 Czerwiec 2014 Autor Napisano 7 Czerwiec 2014 Nie chodzi o żadną kasę, tylko o nowe wydane DR.Wczoraj miałem taki z masą własną - 0 kg.Chciałem zrobić uzupełnienie danych ale klient obraził się i pojechał na inną stację.Ale te dane są niezbędne do rejestracji pojazdu.W związku z tym jak to się ma do rejestracji pojazdu w WK. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Sam widzisz, że z przyjemnością można zatrzymać taki DR, gdyby właścicielem był ktoś z WK ,,, Cytuj
pentagram Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Który wydział, bezwzględnie przestrzega-wymaga uzupełnienia danych (łącznie z prawidłowym przeliczeniem nacisków) w DR jak się on kończy Mój , co prawda trochę w tym mojej zasługi. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Który wydział, bezwzględnie przestrzega-wymaga uzupełnienia danych (łącznie z prawidłowym przeliczeniem nacisków) w DR jak się on kończy, Z naciskami to nie jest sprawa, aż tak oczywista, gdyż zależy to od daty pierwszej rejestracji i kto zna przepisy to wcale nie jest za ponownym przeliczaniem tych starszych ,,, Cytuj
danielg539 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 kto zna przepisy to wcale nie jest za ponownym przeliczaniem tych starszych Tu niewątpliwie masz racje. Kiedyś nawet dyskutowaliśmy o tym na forum. Cytuj
adam1501 Napisano 7 Czerwiec 2014 Napisano 7 Czerwiec 2014 Mój , co prawda trochę w tym mojej zasługi. Jak ja Ci zazdroszczę... , ja u siebie jak chciałem zrobić "porządek", to o mało nie straciłem uprawnień. Z naciskami to nie jest sprawa, aż tak oczywista, gdyż zależy to od daty pierwszej rejestracji i kto zna przepisy to wcale nie jest za ponownym przeliczaniem tych starszych ,,, Skoro mamy robić porządek, to albo zmieniamy zapis i robimy w kg, albo przeliczamy na kN po wymianie DR w czasie obowiązywania "współczesnych" przepisów, żeby było po jakimś czasie jednakowo - dla nas łatwiej Cytuj
danielg539 Napisano 9 Czerwiec 2014 Napisano 9 Czerwiec 2014 w czasie obowiązywania "współczesnych" adam1501, prawo nie działa wstecz, chyba, że jakiś przepis mówi wprost, że należy tak postąpić (tak np. uczyniono z żółtymi światłami mijania, bo niezależnie od daty rejestracji żółtych swiateł mijania samochody mieć nie mogą, ale światła cofanie czy przeciwmgielne tylne wymagane są po pewnej dacie rejestracji). Cytuj
adam1501 Napisano 9 Czerwiec 2014 Napisano 9 Czerwiec 2014 adam1501, prawo nie działa wstecz, chyba, że jakiś przepis mówi wprost, że należy tak postąpić Danielu, wiem jak działa nasze prawo, tylko chodzi mi o uporządkowanie tematów. Skoro zmieniono zapisy o naciskach to przy wymianie DR przeliczmy po nowemu i za chwilę mamy wszystkie pojazdy jednakowo zrobione i nie trzeba się zastanawiać kiedy zarejestrowany. Nie ma to wpływu ani finansowego, czasowego, jak mawiają w projektach, nie wpłynie na obciążenie... a robi porządek. To tylko jeden z tematów do uporządkowania, tylko komu się będzie chciało to zrobić... Cytuj
grzegorz70 Napisano 9 Czerwiec 2014 Napisano 9 Czerwiec 2014 Czy często robicie badania dodatkowe pojazdów - 6.9 skierowanychprzez Starostę w celu ustalenia danych pojazdu niezbędnych do jego rejestracji. Łódzki WK kieruje na to badanie pojazdy sprowadzone, nie wszystkie, ale się zdarzają. Cytuj
DMG1 Napisano 9 Czerwiec 2014 Napisano 9 Czerwiec 2014 Czy często robicie badania dodatkowe pojazdów - 6.9 skierowanychprzez Starostę w celu ustalenia danych pojazdu niezbędnych do jego rejestracji. Łódzki WK kieruje na to badanie pojazdy sprowadzone, nie wszystkie, ale się zdarzają. Sorki Grzesiu za sarkazm, ale do mnie chyba mają za daleko, ponieważ miałem tylko jeden i jeszcze klient nie wiedział po co przyjechał. Cytuj
grzegorz70 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 do mnie chyba mają za daleko To zależy z którego Rodos jesteś: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rodos_%28wyspa%29 Rodzinne Ogródki Działkowe Otoczone Siatką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi