MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Witam po długiej przerwie. Mam pytanie które mnie nurtuje dosyć mocno- otóż wyczytałem kiedyś że przebieg wpisujemy jedynie przy badaniach okresowych, przy dodatkowych nie musimy. Natomiast dziś rozmawiałem z kolegą diagnostą który twierdzi że przy każdym należy podać przebieg. Proszę o rozwianie moich wątpliwości i jasną odpowiedź. Z góry dziękuję. Cytuj
aboz Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 19) odczyt licznika przebiegu pojazdu w momencie badania.Nie ma mowy o rodzaju badania, więc przy każdym. Cytuj
adam1501 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 otóż wyczytałem kiedyś że przebieg wpisujemy jedynie przy badaniach okresowych Mógłbyś źródłem rzucić? Natomiast dziś rozmawiałem z kolegą diagnostą który twierdzi że przy każdym należy podać przebieg. Przeczytaj co jest napisane we wzorze zaświadczenia pod pozycją przebiegu "...w momencie badania...", dodatkowe to też badanie. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 otóż wyczytałem kiedyś że przebieg wpisujemy jedynie przy badaniach okresowych, przy dodatkowych nie musimy. I nie pamiętasz, gdzie to wyczytałeś ? Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 właśnie nie pamiętam gdzie to wyczytałem- nie wiem czy nie w piśmie z PISKP. Za cholerę sobie nie mogę przypomnieć. Pisało jasno- diagnosta wpisuje stan licznika o ile jest dostępny podczas wykonywania badania okresowego...... [ Dodano: 10-06-2014, 10:47 ] I zrobiłem kilka badań nie podając stanu licznika- w sumie tylko VAT-y ale i tak czuję że zmoczyłem.... Cytuj
crackers Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 w sumie tylko VAT-y ale i tak czuję że zmoczyłem....W/g mnie najbardziej przy Vatach chodzi o przebieg Oni tego nie wprowadzili dla zwykłego Kowalskiego,tylko na potrzeby US,co by ich podatnicy na paliwku nie skubali.właśnie nie pamiętam gdzie to wyczytałemdo każdego BT podajemy stan licznika przebiegu,o ile jest możliwy odczyt Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 Czyli wątpliwości rozwiane- podawać stan licznika przy każdym badaniu o ile jest to możliwe. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Czyli wątpliwości rozwiane- Jeszcze nie Co miałeś na myśli otóż wyczytałem kiedyś Cytuj
aboz Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Czyli wątpliwości rozwiane- podawać stan licznika przy każdym badaniu o ile jest to możliweTak. Natomiast nie ma tego obowiązku przy innych czynnościach tj. np. nabicie numeru. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 A gdzie to pisze że wtedy akurat nie ma obowiązku????? przecież to badanie dodatkowe... Cytuj
aboz Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 przecież to badanie dodatkowe...Raczysz żartować... Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 7.6- pozycja z cennika i według cennika jest to badanie dodatkowe. [ Dodano: 10-06-2014, 11:08 ] poza tym po wykonaniu numeru wystawiasz zaświadczenie oraz wpisujesz do rejestru- czyli co tam wpisujesz???? czynność inna???? [ Dodano: 10-06-2014, 11:12 ] w programie mamy 3 pozycje: badanie okresowe, dodatkowe oraz zgodność z war. tech. Cytuj
aboz Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 MarcinS, Ty jesteś diagnostą? Lepiej zweryfikuj swoją wiedzę i to szybko, bo ktoś Ci dziubnie uprawnienia. Dodatkowe badania techniczne są wymienione w poz 996. Nie ma tam mowy o nabiciu numeru. A pozycja cennika odnosi się do "pozostałe czynności przeprowadzane w stacjach kontroli pojazdów" Cytuj
Euroskp Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Co w momencie niesprawnego drogomierza? Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 przepraszam- są to czynności pozostałe- rzeczywiście. Jakoś się rozbiegłem w temacie i doznałem pomroczności jasnej. Natomiast drążąc ten temat to przy rejestracji SAM-ów po wykonaniu numeru i tabliczki jakie zaświadczenie wystawialiście? Cytuj
markes30 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Co w momencie niesprawnego drogomierza? UD lub UI 7.11 Cytuj
aboz Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Natomiast drążąc ten temat to przy rejestracji SAM-ów po wykonaniu numeru i tabliczki jakie zaświadczenie wystawialiście?Badanie co do zgodności z warunkami technicznymi jest badaniem technicznym wymienionym w PORD. Odnoszą się do niego inne przepisy wykonawcze, ale nadal pozostaje badaniem. Cytuj
Euroskp Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Co w momencie niesprawnego drogomierza? UD lub UI 7.11 Tak bym oczywiście zrobił podczas OBT, natomiast w zakresie DBT nie mam weryfikacji tego elementu, pod identyfikację też nie podciągnę - bo jaka to niby dana? Stąd to pytanie Cytuj
biker100 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Tak bym oczywiście zrobił podczas OBT, natomiast w zakresie DBT nie mam weryfikacji tego elementu, pod identyfikację też nie podciągnę - bo jaka to niby dana? Stąd to pytanie Przeczytaj pod tabelą: UWAGI: 1. Oględziny przeprowadza się bez demontażu zespołów i części pojazdu ustawionego na kanale lub podniesionego za pomocą dźwignika na stanowisku kontrolnym. 2. Wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 Badanie co do zgodności z warunkami technicznymi jest badaniem technicznym wymienionym w PORD. Odnoszą się do niego inne przepisy wykonawcze, ale nadal pozostaje badaniem. Właśnie to była moja myśł która mi się rozwiała: wykonanie numeru to też badanie... czy się mylę? Cytuj
adam1501 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 wykonanie numeru to też badanie Wykonanie numeru to inna czynność - nie BT, tylko zaświadczenie wydajesz jako zaświadczenie z badania technicznego, bo nie ma oddzielnego wzoru zaświadczenia. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 Takie proste rzeczy a tyle trudności w interpretacji. Czyli jednak bezpieczniej jest podawać stan licznika przy każdym badaniu. Ewentualnie jakie konsekwencje może ponieść diagnosta za to że nie podał stanu licznika??? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 wykonanie numeru to też badanie Wykonanie numeru to inna czynność - nie BT, tylko zaświadczenie wydajesz jako zaświadczenie z badania technicznego, bo nie ma oddzielnego wzoru zaświadczenia. Jeszcze dodam że dwa punkty (P) (N) są wykreślone. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 Wykonanie numeru to inna czynność - nie BT, tylko zaświadczenie wydajesz jako zaświadczenie z badania technicznego, bo nie ma oddzielnego wzoru zaświadczenia.. A jeśłi chodzi o opłatę za tą czynność inną? co na paragonie widnieje? czynność inna? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi