Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam kolejne proste pytanie z serii ciężki temat ;-) Badanie okresowe straży pożarnej, w DR jako pojazd specjalny.

1. Dlaczego specjalny a nie uprzywilejowany?

2. Co z opłatą dodatkową za uprzywilejowany skoro z dokumentów to nie wynika?

3. Jeśli mam nie pobierać opłaty dodatkowej to sprawdzam działanie wyposażenia dodatkowego?

Jako przykład: Stary żuk którym jeździ orkiestra i jest czerwony i ma tylko niebieskie koguty i nic więcej z dodatkowego wyposażenia. ;-)

Napisano
1. Dlaczego specjalny a nie uprzywilejowany?
Nie ma rodzaju "uprzywilejowany".
Pobierasz, bo widzisz, że pojazd jest uprzywilejowany i musisz sprawdzić czy spełnia warunki dodatkowe. Poza tym wystarczyło w wyszukiwarce wpisać uprzywilejowany i miałbyś odpowiedź 8)
Napisano

Tak, zgadzam się- to co począć z takim fantem: daewoo lanos, pojazd specjalny, przyjeżdża jako auto cywilne, z numerem jednostki na boku i napisem straż bez sygnałów dźwiękowych i świetlnych. Po rozmowie z kierowcą nawiązuje się dyskusja ponieważ jest traktowany jako "pojazd operacyjny" i zakłada na akcje sygnalizatory na dach na magnesie i wtedy staje się pojazdem uprzywilejowanym. Ale kierowca nie chce płacić za badanie dodatkowe. Z cennika wynika że pojazd osobowy, specjalny itp do 3,5 T jest za 98zł. Co w tym przypadku z opłatą za dodatkowe warunki? :shock:

Napisano
Dlaczego specjalny a nie uprzywilejowany?

36) pojazd specjalny – pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji;(PoRD)

Bo nie musi wynikać

Art. 53. 1. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy:

1) jednostek ochrony przeciwpożarowej;...

Patrzysz, jak jest to pobierasz opłatę.

Napisano

Przepraszam ten Daewoo ma w DR osobowy (kolega mnie poprawił)

Napisano
Przepraszam ten Daewoo ma w DR osobowy (kolega mnie poprawił)

Nie ma znaczenia rodzaj pojazdu (opłata za okresowe od wartości dmc), patrz art 53 ustawy.

Napisano

No wiem, to oczywiste. Tylko co w tym przypadku z opłatą za warunki dodatkowe??

Napisano

Jak ma atrybuty uprzywilejowanego to pobierasz, jak nie to nie pobierasz.

Napisano

Marcinie atrybuty pojazdu uprzywilejowanego to sygnały dźwiękowe i świetlne. Jeżeli przyjedzie pojazd strażaków bez kogutów i wyjców (czerwony, z numerem bocznym, osobowy.....) to wykonujesz najzwyklejsze badanie okresowe jak dla każdego innego śmiertelnika, natomiast jak ma atrybuty to kasujesz za warunki dodatkowe dla pojazdu uprzywilejowanego.

Napisano

Dziękuję bardzo za tą właśnie odpowiedź. O to mi chodziło

:piwo

• 5 months later...
Napisano

Doczepię się do tematu z tym że troszkę inny , mianowicie mam na przeglądzie straż pożarną drabiną z koszem na stałe - moje pytanie brzmi czy nie podlega ona dozorowi technicznemu ?????????? Sama drabina nie podlega ale jak ma się sprawa jeżeli chodzi o drabinę z koszem ??

Napisano
Doczepię się do tematu z tym że troszkę inny , mianowicie mam na przeglądzie straż pożarną drabiną z koszem na stałe - moje pytanie brzmi czy nie podlega ona dozorowi technicznemu ?????????? Sama drabina nie podlega ale jak ma się sprawa jeżeli chodzi o drabinę z koszem ??

Powinna.

Napisano

A więc tak:

- jakikolwiek pojazd specjalny, osobowy, ciężarowy, przyczepa ciężarowa, przyczepa specjalna, itd. (nie ma rodzaju "uprzywilejowany"), np. policji, wojska, straży, pogotowia, itd. który nie ma widocznych atrybutów pojazdu uprzywilejowanego- normalne badanie, oczywiście z uwzględnieniem masy;

- jakikolwiek pojazd z atrybutami pojazdu uprzywilejowanego (tj. sygnały świetlne i akustyczne + ew. wymagania ustawowe dla danej służby)- dodatkowo badanie na pojazd uprzywilejowany;

Jeżeli jest to pojazd typu "tajniak" i funkcjonariusz w razie potrzeby stawia na dach "koguta" i ma gdzieś schowany włącznik "syreny" to nas nie interesuje, bo my nie jesteśmy od przeszukiwania pojazdu (np. w celu znalezienia, ukrytej gdzieś "syreny").

[ Dodano: 10-12-2014, 11:35 ]

Podlega. A tu zdjęcia pojazdów, które wg szkolenia UDT podlegają pod dozór:

[ Dodano: 10-12-2014, 11:53 ]

Pamiętajmy też, że jeśli mamy wątpliwości to możemy poprosić klienta, aby załatwił sobie zaświadczenie z UDT, że dany egzemplarz urządzenia na danym pojeździe nie podlega pod dozór. Aby klient nie był na nas zły, że go "ganiamy" warto okrasić nasza prośbę słowami:

"warto mieć taki dokument zawsze w pojeździe, gdyż ucina on spekulacje służb kontrolujących Pana/Panią na drodze czy dozór musi być czy nie musi"

podest_samojezdy.jpg.39664fa2a2515ead2efc05d6849a022b.jpg

indeks.jpg.efbbf77bb177b89879640d8a1b309b3a.jpg

images.jpg.9612192b784716d85878d9fd11bf77d2.jpg

04032012230.jpg.62eafa44134a8a78e3a417bfa0c638c0.jpg