MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Mam kolejne proste pytanie z serii ciężki temat Badanie okresowe straży pożarnej, w DR jako pojazd specjalny. 1. Dlaczego specjalny a nie uprzywilejowany? 2. Co z opłatą dodatkową za uprzywilejowany skoro z dokumentów to nie wynika? 3. Jeśli mam nie pobierać opłaty dodatkowej to sprawdzam działanie wyposażenia dodatkowego? Jako przykład: Stary żuk którym jeździ orkiestra i jest czerwony i ma tylko niebieskie koguty i nic więcej z dodatkowego wyposażenia. Cytuj
aboz Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 1. Dlaczego specjalny a nie uprzywilejowany? Nie ma rodzaju "uprzywilejowany".2. Co z opłatą dodatkową za uprzywilejowany skoro z dokumentów to nie wynika? Pobierasz, bo widzisz, że pojazd jest uprzywilejowany i musisz sprawdzić czy spełnia warunki dodatkowe. Poza tym wystarczyło w wyszukiwarce wpisać uprzywilejowany i miałbyś odpowiedź Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 Tak, zgadzam się- to co począć z takim fantem: daewoo lanos, pojazd specjalny, przyjeżdża jako auto cywilne, z numerem jednostki na boku i napisem straż bez sygnałów dźwiękowych i świetlnych. Po rozmowie z kierowcą nawiązuje się dyskusja ponieważ jest traktowany jako "pojazd operacyjny" i zakłada na akcje sygnalizatory na dach na magnesie i wtedy staje się pojazdem uprzywilejowanym. Ale kierowca nie chce płacić za badanie dodatkowe. Z cennika wynika że pojazd osobowy, specjalny itp do 3,5 T jest za 98zł. Co w tym przypadku z opłatą za dodatkowe warunki? Cytuj
adam1501 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Dlaczego specjalny a nie uprzywilejowany? 36) pojazd specjalny – pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji;(PoRD) 2. Co z opłatą dodatkową za uprzywilejowany skoro z dokumentów to nie wynika? Bo nie musi wynikać Art. 53. 1. Pojazdem uprzywilejowanym w ruchu drogowym może być pojazd samochodowy: 1) jednostek ochrony przeciwpożarowej;... Patrzysz, jak jest to pobierasz opłatę. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 Przepraszam ten Daewoo ma w DR osobowy (kolega mnie poprawił) Cytuj
adam1501 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Przepraszam ten Daewoo ma w DR osobowy (kolega mnie poprawił) Nie ma znaczenia rodzaj pojazdu (opłata za okresowe od wartości dmc), patrz art 53 ustawy. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 No wiem, to oczywiste. Tylko co w tym przypadku z opłatą za warunki dodatkowe?? Cytuj
adam1501 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Jak ma atrybuty uprzywilejowanego to pobierasz, jak nie to nie pobierasz. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 opisałem Ci ten pojazd- czy Twoim zdaniem ma??? Cytuj
adam1501 Napisano 10 Czerwiec 2014 Napisano 10 Czerwiec 2014 Marcinie atrybuty pojazdu uprzywilejowanego to sygnały dźwiękowe i świetlne. Jeżeli przyjedzie pojazd strażaków bez kogutów i wyjców (czerwony, z numerem bocznym, osobowy.....) to wykonujesz najzwyklejsze badanie okresowe jak dla każdego innego śmiertelnika, natomiast jak ma atrybuty to kasujesz za warunki dodatkowe dla pojazdu uprzywilejowanego. Cytuj
MarcinS Napisano 10 Czerwiec 2014 Autor Napisano 10 Czerwiec 2014 Dziękuję bardzo za tą właśnie odpowiedź. O to mi chodziło Cytuj
Reksio1 Napisano 9 Grudzień 2014 Napisano 9 Grudzień 2014 Doczepię się do tematu z tym że troszkę inny , mianowicie mam na przeglądzie straż pożarną drabiną z koszem na stałe - moje pytanie brzmi czy nie podlega ona dozorowi technicznemu ?????????? Sama drabina nie podlega ale jak ma się sprawa jeżeli chodzi o drabinę z koszem ?? Cytuj
biker100 Napisano 9 Grudzień 2014 Napisano 9 Grudzień 2014 Sama drabina nie podlega ale jak ma się sprawa jeżeli chodzi o drabinę z koszem ?? poczytaj tu:http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=10710 Cytuj
adamos Napisano 9 Grudzień 2014 Napisano 9 Grudzień 2014 Doczepię się do tematu z tym że troszkę inny , mianowicie mam na przeglądzie straż pożarną drabiną z koszem na stałe - moje pytanie brzmi czy nie podlega ona dozorowi technicznemu ?????????? Sama drabina nie podlega ale jak ma się sprawa jeżeli chodzi o drabinę z koszem ?? Powinna. Cytuj
Jacdiag Napisano 9 Grudzień 2014 Napisano 9 Grudzień 2014 poczytaj tu: & tu http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=220882#220882 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Gacek Napisano 10 Grudzień 2014 Napisano 10 Grudzień 2014 A więc tak: - jakikolwiek pojazd specjalny, osobowy, ciężarowy, przyczepa ciężarowa, przyczepa specjalna, itd. (nie ma rodzaju "uprzywilejowany"), np. policji, wojska, straży, pogotowia, itd. który nie ma widocznych atrybutów pojazdu uprzywilejowanego- normalne badanie, oczywiście z uwzględnieniem masy; - jakikolwiek pojazd z atrybutami pojazdu uprzywilejowanego (tj. sygnały świetlne i akustyczne + ew. wymagania ustawowe dla danej służby)- dodatkowo badanie na pojazd uprzywilejowany; Jeżeli jest to pojazd typu "tajniak" i funkcjonariusz w razie potrzeby stawia na dach "koguta" i ma gdzieś schowany włącznik "syreny" to nas nie interesuje, bo my nie jesteśmy od przeszukiwania pojazdu (np. w celu znalezienia, ukrytej gdzieś "syreny"). [ Dodano: 10-12-2014, 11:35 ] Doczepię się do tematu z tym że troszkę inny , mianowicie mam na przeglądzie straż pożarną drabiną z koszem na stałe - moje pytanie brzmi czy nie podlega ona dozorowi technicznemu ?????????? Sama drabina nie podlega ale jak ma się sprawa jeżeli chodzi o drabinę z koszem ?? Podlega. A tu zdjęcia pojazdów, które wg szkolenia UDT podlegają pod dozór: [ Dodano: 10-12-2014, 11:53 ] Pamiętajmy też, że jeśli mamy wątpliwości to możemy poprosić klienta, aby załatwił sobie zaświadczenie z UDT, że dany egzemplarz urządzenia na danym pojeździe nie podlega pod dozór. Aby klient nie był na nas zły, że go "ganiamy" warto okrasić nasza prośbę słowami: "warto mieć taki dokument zawsze w pojeździe, gdyż ucina on spekulacje służb kontrolujących Pana/Panią na drodze czy dozór musi być czy nie musi" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi