Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Okresowe z hakiem - Jak jest u Was?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam brać Diagnostów,

Z czystej ciekawości zapytam jak jest u was podczas OBT pojazdu z zamontowanym hakiem? U nas było ustalone tak... wykonuje normalnie OBT i w uwagach piszę każdorazowo, że pojazd ma zamontowany hak. Tak było ustalone i tak zostało, jednak dzisiaj kolega ze stacji w innym województwie uświadomił mnie, że u nich jest inaczej... On robi OBT i nic nie umieszcza w uwagach. Oczywiście będę kontynuował drogę obraną przez wszystkie stacje w moim mieście, jednak z czystej ciekawości pytam jak to wygląda u was?

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Grzegorz Łódź

13

• aboz

12

• JANUSZ60

8

• luket

7

Napisano
jednak z czystej ciekawości pytam jak to wygląda u was?

Warunki dodatkowe zawsze wpisujemy w pkt 2 zaświadczenia (na drugiej stronie)...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Warunki dodatkowe zawsze wpisujemy w pkt 2 zaświadczenia
u nas tak samo
Napisano

U mnie też identycznie, czyli ........ jedynie słusznie i poprawnie ;)

Napisano

Robimy po staremu wpisujemy w warunkach dodatkowych .

Napisano

A |Rodzaj badania, czynności:| rubryka, że tak dopytam??? :x

Napisano
że tak dopytam???

Tu chodzi o

jak jest u was podczas OBT pojazdu z zamontowanym hakiem?

:)

Napisano
jak jest w przepisach?
:faint:

§2.1.Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje:

3) sprawdzenie i ocenę prawidłowości działania poszczególnych zespołów i układów pojazdu, w szczególności pod względem bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska, w tym sprawdzenie i ocenę:

g)stanu technicznego nadwozia, podwozia i ich osprzętu oraz przedmiotów wyposażenia,

§6.

8.W przypadku gdy badaniu technicznemu podlega pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 71 ust. 4 i 4a ustawy, uprawniony diagnosta po wykonaniu badania technicznego pojazdu zamieszcza w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu wpis o spełnieniu przez pojazd dodatkowych warunków technicznych oraz dokonuje w prowadzonym rejestrze adnotacji o treści "HAK".

Art. 71.

4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.

4a.144) Przepis ust. 4 dotyczy także ciągnika rolniczego i pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej. W przypadku ciągnika rolniczego może być on dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym o ograniczeniu prędkości konstrukcyjnej do 25 km/h.

:D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Jacdiag, przez brak odpowiedniej emotikony nie zrozumiałeś mojego przesłania. Ale Ci pomogę

ja tak przewrotnie zapytam
:P
Napisano
Warunki dodatkowe zawsze wpisujemy w pkt 2 zaświadczenia (na drugiej stronie)...

:ok

Napisano
nie zrozumiałeś mojego przesłania.

zdarza się ... :pada:

ale w ten sposób pozostali mogą sobie przypomnieć, jak poprawnie prowadzić rejestr :idea:

... trumny

Napisano

a pozostali to np.

On robi OBT i nic nie umieszcza w uwagach.

... trumny

Napisano

Tylko HAK to dotyczy?

GAZ, TAXI itd. też ZAWSZE wpisujecie?

A jak od strony kasowania to wygląda?

Napisano
Tylko HAK to dotyczy?

Hak, gaz, taxi, L, wpisuję zawsze, nie kasuję, a pobieram opłatę. :D

Napisano
Tylko HAK to dotyczy?

Hak - zawiera się w cenie okresowego

Gaz - kasujemy dodatkowo za badanie specjalistyczne

Taxi, L, Uprzywilejowany - u nas, łącznie z okresowym zawsze dodatkowe i opłata za nie

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Taxi, L, Uprzywilejowany - u nas, łącznie z okresowym zawsze dodatkowe i opłata za nie

A art. 81 ust. 11, który mówi, że są to badania niezależne? :P

Napisano
A art. 81 ust. 11, który mówi, że są to badania niezależne?

Błagam nie poruszajmy znowu tego tematu.

Napisano
Hak - zawiera się w cenie okresowego

Gaz - kasujemy dodatkowo za badanie specjalistyczne

Niby takie to proste, nie ???

A art. 81 ust. 11, który mówi, że są to badania niezależne?

Czy dobrze pamiętam, że Ty w tej kwestii zdania nie zmieniłeś ? Jeśli tak to w porządku, tylko co z tego ?

Napisano
Psuj napisał/a:

I właśnie o to mi chodziło 8)

Oj długo jeszcze nie będzie JEDNO jak widzicie :cool:

Napisano

No właśnie. I dlatego je robimy NIEZALEŻNIE od okresowego i pobieramy opłatę... Jakby były w okresowym jak HAK to byśmy opłaty nie brali...