bbrocki Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 Witam kolegów, Zrobiłem OBT Skody Fabii sprowadzonej z Niemiec przez handlarza, lecz zamiast silnika 8v wpisałem omyłkowo 16V. Samochód sprzedany, właściciel chce 1000zł za wprowadzenie go w błąd (przy zakupie sugerował sie DIP). Czy mogę się jakoś wybronić. Cytuj
adam1501 Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 Zawsze powtarzam, że im mniej wynika z dokumentu tym bezpieczniej a nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Wystarczyło napisać Skoda-Fabia. Czy mogę się jakoś wybronić. Oczywiście, poprawić BT i powiedzieć przepraszam, a jak chce coś więcej to niech idzie do sądu lub odda pojazd dla handlarza. Cytuj
aboz Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 Jeśli pozostałe dane się zgadzały, to sąd może potraktować to jako pomyłkę. Cytuj
grzegorz70 Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 Wystarczyło napisać Skoda-Fabia. Tak właśnie czynię. Cytuj
adamos Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 A moc się zgadza ? Jak dla mnie szuka jelenia... Cytuj
bbrocki Napisano 22 Lipiec 2014 Autor Napisano 22 Lipiec 2014 Pozostałe dane są zgodne, a opis silnika wskoczył z dekodera Vin. [ Dodano: 22-07-2014, 10:01 ] Pewnie masz rację, że szuka jelenia, ale chyba muszę zapłacić żeby nie chodzić po sądach Cytuj
adamos Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 Nic nie płać, niech idzie do sądu...założę się, że nie pójdzie...gra nie warta świeczki... Poza tym, brak oficjalnego żądania, na gębę nic się nie robi... ps. powiedz, że firma jest ubezpieczona i jak chce to niech dochodzi sobie od ubezpieczyciela odszkodowania z oc firmy, zobaczysz jaka będzie jego reakcja. Jaką masz pewność, że jak dasz mu $, nie przyjdzie ponownie ? Cytuj
blakop Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 A wpisałeś też w marce że KAT (katalizator) KLIMA + METALIC?? Mam nadzieję, że nie zapomniałeś też dopisać w marce normy emisji spalin. Cytuj
Psuj Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 lecz zamiast silnika 8v wpisałem omyłkowo 16V A gdzie w dokumentach z skp jest miejsce na wpisanie ilości zaworów? A wpisałeś też w marce że KAT (katalizator) KLIMA + METALIC?? To pewnie przy sławetnym T4 by było Volkswagen Transporter T4 1,9TDI Kat Multivan Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
JANUSZ60 Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 właściciel chce 1000zł za wprowadzenie go w błąd Ale dlaczego tylko 1000zł ?, skoro nie kupiłby z tego powodu, zwróć mu całą kwotę. Nadgorliwość to faktycznie piękna sprawa ,,, Cytuj
drogba Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 no nie znęcajcie się nad kolegą , kazdemu zdażają się pomyłki czy niedopatrzenie , posłuchaj adamosa , a przy okazji mimo wszystko też tych zrzędliwych od nadgorliwości bo dip to nie poemat Cytuj
aboz Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 dip to nie poematRejestr czy zaświadczenie również Cytuj
wojteczek Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 Myślę ze kolega nie zwrócił uwagi na to co program wstawił w polu: typ/model. Jego wina bo podpisał się pod tym, ale jest powiedzenie: ten się nie myli... Rozwiązywanie takich sporów nie jest proste, bo każdy jest trochę inny i nie uzyskasz rady która w 100% pomoże. Uważam że wyskakiwanie z kasy to ostateczność i mimo że klient się awanturuje i straszy to postaraj się spokojnie podejść do tematu. Wątpię że to Twoje zaświadczenie miało wpływ na decyzję o zakupie tego pojazdu. Po prostu kupił, w domu bez emocji obejrzał, coś mu nie pasuje to szuka jak tu odzyskać choć część kasy. Cytuj
blakop Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 No cóż - tu dobrych rad za bardzo nie ma, bo błąd jest i tyle. Ja myślę, że to nauczka dla wszystkich Kolegów, którzy w polu model widzą pole do radosnej twórczości... Cytuj
aboz Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 A ja się znowu przewrotnie (z dedykacją dla Jacdiag-a ) zapytam, co było w dokumentach zagranicznych? Cytuj
blakop Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 co było w dokumentach zagranicznych? Normalnie - UNFALLWAGEN Cytuj
JANUSZ60 Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 co było w dokumentach zagranicznych? Kolejny przykład, o czym tu mówiłem(miałem to samo z pojemnością silnika). To co diagnosta napisze w Dip-ie się liczy, po co zaglądać do DR zagranicznego ,,, [ Dodano: 22-07-2014, 12:50 ] Normalnie - UNFALLWAGEN Oraz MOTORSCHADE,,, Cytuj
adamos Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 A może warto zerknąć do umowy zakupu przez owego Pana i sprawdzić czy aby nie pomylili się w wypełnieniu pola sumy do zapłaty ? i zaproponować odkupienie za tę kwotę pojazdu ? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 czy aby nie pomylili się w wypełnieniu pola sumy do zapłaty ? To jest prawdopodobne,skoro brakuje aż ośmiu zaworów ,,, Cytuj
Psuj Napisano 22 Lipiec 2014 Napisano 22 Lipiec 2014 A ja się znowu przewrotnie (z dedykacją dla Jacdiag-a ) zapytam, co było w dokumentach zagranicznych? Jak zza miedzy, to tam zazwyczaj nie ma modelu handlowego wpisanego... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
marbie Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 Krótka piłka. Powiedz mu, że co najwyżej możesz mu za wymianę dowodu zwrócić i to poprzez adwokata, o ile w ogóle widnieje zapis Fabia 16V. A z wyskakiwaniem sobie na gębę albo tysiąc albo coś tam, to zwykły szantaż i Ty w tym momencie też możesz go postraszyć oskarżeniem o próbę wyłudzenia. [ Dodano: 23-07-2014, 13:37 ] DR pewnie jeszcze nawet nie posiada, więc powiedz mu, że DIP nie jest dla niego tylko dla urzędnika. Cytuj
mar2911 Napisano 23 Lipiec 2014 Napisano 23 Lipiec 2014 W pełni się zgadzam z marbie. Ciekawe czy jakby urzędnik w WK popełnił taki błąd (wpisałby 8v zamiast 16), to też by facet chciał od niego 1000zł. To jest Twój błąd to oczywiste, ale na pewno nie jest warty 1000zł. Nie dawaj mu nawet złotówki. Zajrzyj do umowy kupna sprzedaży pojazdu, na dole zazwyczaj jest zapis: "Kupujący zapoznał się ze stanem technicznym samochodu"- czy jakoś tak. Zawsze to pole do obrony Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi