NXX Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 Witam, Skończyłem ZSE (elektromechanik pojazdów samochodowych). Jeszcze w czasie nauki odbyłem praktyki w warsztacie samochodowym, w którym już pracuję 4 rok. Czy do uzyskania wykształcenia średniego technicznego i możliwości przystąpienia do kursu na diagnostę samochodowego wystarczy mi 2-letni kwalifikacyjny kurs zawodowy (nowość w szkolnictwie od września 2013) kierunek:mechanik pojazdów samochodowych? Ktoś był w podobnej sytuacji i może mi opisać co trzeba zrobić krok po kroku? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 Moim zdzniem nie ma to nic wspólnego z wykształceniem. Cytuj
NXX Napisano 29 Sierpień 2014 Autor Napisano 29 Sierpień 2014 To znaczy? Diagnostą uprawnionym do wykonywania badań technicznych pojazdów może być osoba, która spełnia jeden z następujących warunków: wyższe wykształcenie w obszarze nauk technicznych o specjalności samochodowej i udokumentowane 6 miesięcy praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów albo średnie wykształcenie techniczne o specjalności samochodowej i udokumentowany rok praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów, albo wyższe wykształcenie w obszarze nauk technicznych o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowany rok praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów, albo średnie wykształcenie techniczne o specjalności innej niż samochodowa i udokumentowane 2 lata praktyki w stacji kontroli pojazdów lub w zakładzie (warsztacie) naprawy pojazdów na stanowisku kontroli lub naprawy pojazdów. Cytuj
Paprock Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 Czy do uzyskania wykształcenia średniego technicznego- ja tam mogę się nie znać, ale do tego to trza najpierw szkołę skończyć... średnią. Cytuj
biker100 Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 szkołę skończyć... średnią techniczną :8.2.1. Średnie szkoły zawodowe przed wprowadzeniem ustawy z 2001 roku ... 3-letnie technikum uzupełniające Ten typ szkoły, przeznaczony podobnie jak ww. dla absolwentów zasadniczej szkoły zawodowej, również rozpocznie działalność 1 września 2004 roku. Po 3-letnim okresie kształcenia absolwenci mogą przystąpić do egzaminu maturalnego, a po jego zdaniu uzyskać świadectwo dojrzałości technikum, uprawniające do wstępu do szkoły wyższej oraz po zdaniu egzaminu zawodowego – dyplom uzyskania tytułu zawodowego. Całość tu: http://www.buwiwm.edu.pl/publ/system/index6.htm Podsumowując musisz ukończyć jedną ze szkół średnich technicznych. Cytuj
NXX Napisano 29 Sierpień 2014 Autor Napisano 29 Sierpień 2014 3-letnie technikum uzupełniające Nie istnieje od >2010 roku w tym problem. Teraz nie wiem czy 2 letnie Liceum potem KKZ by mieć techniczne? Bo szkoły, w ktorych można było to załatwić za jednym razem już nie istnieją. Cytuj
adam1501 Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 Bo szkoły, w ktorych można było to załatwić za jednym razem już nie istnieją. Nie żebym chciał reklamować, ale chyba jednak istnieją takie szkoły jeszcze, pierwszy strzał z Googla http://szkolaprofesja.pl/technikum-uzupelniajace-dla-doroslych1/ Cytuj
NXX Napisano 29 Sierpień 2014 Autor Napisano 29 Sierpień 2014 adam1501, Rozumiem,ale zjedź trochę niżej ustawa z 2012 zniosła ta formę uzupełniania wykształcenia Cytuj
NXX Napisano 29 Sierpień 2014 Autor Napisano 29 Sierpień 2014 Myślę,że jednak trzeba będzie zrobić te 2 l. LO a potem ten KKZ. Może dowiem się czegoś w trakcie Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 29 Sierpień 2014 Napisano 29 Sierpień 2014 Myślę,że jednak trzeba będzie zrobić te 2 l. LO a potem ten KKZ. Może dowiem się czegoś w trakcie Też tak mi się wydaje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi