arafal25 Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 Ponowie a co w sytacj ciągnik samochodowy będzie wyposażony w takie światła odpowiednio podłączone, rozmieszczone i oznakowane ( pojazd samochodowy ) i podczepi naczepę ??? wtedy naczepa musi mieć włączone jakieś światła??? Cytuj
mirek.g Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 Niech jeździ na mijania i tyle.Ps. Zakładanie świateł dziennych w/w nie ma sensu. Cytuj
Paprock Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 wtedy naczepa musi mieć włączone jakieś światła??? - pozycyjne! Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 Ponowie a co w sytacj ciągnik samochodowy będzie podczepi naczepę To będą dwa pojazdy i każdy musi spełniać odpowiednie warunki techniczne. Cytuj
Paprock Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 To będą dwa pojazdy i każdy musi spełniać odpowiednie warunki techniczne.- no, czyli tak zwany zespół. Cytuj
arafal25 Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Napisano 3 Wrzesień 2014 ok wiem że to zespół pojazdów... światła jazdy dziennej można wyposażyć pojazd samochodowy a naczepa takim nie jest więc sam ciągnik może z takimi jeździć ale jako zestaw nie ...chyba dobrze rozumiem... Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 więc sam ciągnik może z takimi jeździć ale jako zestaw nie .. Też może. Cytuj
Paprock Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 więc sam ciągnik może z takimi jeździć- może, może, a data rejestracji warunkuje czy same przód, czy przód z tyłem razem włączone. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 Naczepa to drugi pojazd i ma swoje światła. Cytuj
Psuj Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 To będą dwa pojazdy Nie, to będzie zespół pojazdów, tak samo jak pojazd i przyczepa. I mogą jechać na dziennych. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Grzegorz Łódź Napisano 3 Wrzesień 2014 Napisano 3 Wrzesień 2014 Ok.Doczytałem. wtedy naczepa musi mieć włączone jakieś światła??? Nie musi w warunkach normalnej przejrzystości(czyli w dzień pogodny) Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. 6. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do kierującego pojazdem, który nie jest wyposażony w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. Kierujący takim pojazdem w czasie od zmierzchu do świtu lub w tunelu jest obowiązany używać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi