Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taka sytuacja dziś się przydarzyła

Zgłasza się Klient motorowerem z DR pierwsze miejsce na pieczątkę wpis BEZTERMINOWO i pieczęć urzędu.

I wszystko by było ok, gdyby nie to, że motorower to dwusuw.

Motorower zakupiony w Polsce, pierwsza rejestracja 13.08.2008, numer homologacji e9*2002/24*0219*00.

Tu moje pytanie, czy motorowery mają jakieś odstępstwo i mogą używać silników dwusuwowych ? Według Dz.U. 32 nie, wiec dlaczego taki pojazd został sprzedany i zarejestrowany ?

Napisano

Ciężarowe , nie mogą by z silnikiem 2-takt.

Co Ty się czepiasz motorowerów?

Napisano
Ciężarowe , nie mogą by z silnikiem 2-takt.

Mogą do 30.04. 1993 r

Napisano
Według Dz.U. 32 nie, wiec dlaczego taki pojazd został sprzedany i zarejestrowany ?
- ja tam nic takiego nie znajduję.
Klient dostał P i pojechał

zakręciłem się

- no, czyli wszystko OK.
3. Pojazd samochodowy nie może być wyposażony w silnik dwusuwowy.

4. Przepis ust. 3 nie stosuje się do motocykla, pojazdu czterokołowego oraz samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1989 r. i pozostałych pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy przed dniem 30 kwietnia 1993 r.

Napisano

Jeżeli był zarejestrowany a w adnotacjach było badanie bezterminowe to po co robił badanie techniczne ?

Napisano
Jeżeli był zarejestrowany a w adnotacjach było badanie bezterminowe to po co robił badanie techniczne ?
Bo zmieniły się przepisy i motorower podlega OBT.
Napisano

Ano dlatego,że wyszedł taki Dz. U. z 2009r. Nr 97, poz. 802, w którym wyraźnie napisano:

"2. Właściciel motoroweru dla którego od dnia

pierwszej rejestracji minęło więcej niż 3 lata obowiązany

jest przedstawić go do badania technicznego

w terminie roku od dnia wejścia w życie niniejszej

ustawy."

I nie w adnotacjach tylko w rubryce "termin badania" ;)

Napisano

Jeżeli pojazd był zarejestrowany przed wejściem w życie ustawy Dz.U. 2009 nr 97 poz. 802 . To :

Art. 6. 1. Terminy następnego badania technicznego

zamieszczone w dowodach rejestracyjnych przed

dniem wejścia w życie niniejszej ustawy zachowują

swoją ważność.

Napisano

swoją ważność.

"bezterminowo" to nie był prawidłowo określony termin, więc nie zachowuje żadnej ważności. Zwłaszcza, że ustawa wskazała wprost, kiedy wykonać badanie.

Napisano
To :
- to w tym samym artykule punkt niżej stoi to co Grzegorz Łódź zapodał wyżej:
2. Właściciel motoroweru dla którego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niż 3 lata obowiązany jest przedstawić go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejściacia w życie niniejszej ustawy.
Napisano

Powiedz jeszcze tylko, że Ty w takich przypadkach już 5 lat odmawiasz klientom wykonania OBT, tłumacząc, iż mają ważne ???

Napisano
Jeżeli pojazd był zarejestrowany przed wejściem w życie ustawy Dz.U. 2009 nr 97 poz. 802 . To :

swoją ważność.

Powiedz to także organom KRD, które zaleznie od rejonu kraju, albo pouczają o nakazie wykonania OBT lub zabieraja DR za brak ważności tychże badań. ;)

Napisano
I kto ma rację?

W tym co napiszę za chwilę- ja.

Nie wiem jak jasno mogą być napisane przepisy to i tak mogą być różnie interpretowane.

Napisano
Nie wiem jak jasno mogą być napisane przepisy to i tak mogą być różnie interpretowane.
Zwłaszcza jak się czyta tylko to co kogoś interesuje, bez przyległości.