Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, miesiąc temu stałem się posiadaczem samochodu dostawczego marki VW LT, jakiś czas po zakupie zauważyłem, że ktoś "ingerował" w jego ramę, mianowicie wspawał kątowniki nad tylną osią, czyli w miejscu najbardziej narażonym na pękanie.

Jako, że przegląd techniczny tuż tuż pragnę was panowie spytać, czy diagnosta może wystawić opinię negatywna w związku z tą ingerencja?

Jak prawo odnosi się do takiej sytuacji?

Czy policjant podczas rutynowej kontroli może zatrzymać dowód w związku z tym i skierować mnie na badanie techniczne?

Z góry dziękuję za zainteresowanie i jednocześnie proszę o odpowiedzi, pozdrawiam.

Napisano
Jak prawo odnosi się do takiej sytuacji?

Z ustawy PoRD

Art. 66. 1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego:

1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę

[ Dodano: 12-10-2014, 17:44 ]

czy diagnosta może wystawić opinię negatywna w związku z tą ingerencja?

Wszystko zależy od oceny

Dz.u poz 996

6. PODWOZIE I ELEMENTY PRZYMOCOWANE DO PODWOZIA 6.1. Podwozie lub rama i elementy do nich przymocowane 6.1.1. Stan ogólny Oględziny pojazdu na kanale przeglądowym lub na dźwigniku. a) Pęknięcie lub odkształcenie podłużnic lub poprzeczek. X X b) Niepewne mocowanie płyt wzmacniających lub połączeń. X X c) Nadmierna korozja mająca wpływ na sztywność konstrukcji. X X

XX-UI USZ

2. Wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności.

Napisano

Czyli raczej nie mam się czego obawiać, dziękuję, trochę mnie to pocieszyło 8) .

Napisano

Jak coś się stanie (bo nie wiadomo kto spawał, z jakim doświadczeniem, czy właściwie wypełnił spoiny) to diagnosta bierze odpowiedzialność. Wybór należy do diagnosty.

Napisano

Zawsze diagnosta może się zakryć tym, że podczas OBT wszystko było w porządku, nie mam na myśli tutaj sytuacji w której "coś się stanie" dzień lub dwa po badaniu.

Dziękuję za odpowiedź.

Napisano
Zawsze diagnosta może się zakryć tym, że podczas OBT wszystko było w porządku

Jak w wyniku nieszczęścia będzie trzeba zapłacić za leczenie, odszkodowanie, rentę to również przed sądem potwierdzisz, że naprawiłeś po badaniu technicznym? Zweryfikuj tę naprawę i upewnij się, że jest wykonana zgodnie ze sztuką a nie na sztukę, wówczas wszyscy mają sen spokojny, że zrobili wszystko co w ich mocy aby do nieszczęścia nie doszło.